Ünnep

Kozma atya: Pünkösd a lélek ünnepe

Létrehozva: 2022.06.04.

Egész lényéből árad a derű és a tűz. 82 évesen is napi 15 órát dolgozik és követők egész hadát állította maga mellé. Istenbe és a jóságba vetett rendíthetetlen hite számtalan ember sorsát változtatja könnyebbé, jobbá. Nem tesz különbséget, csak a szenvedő embert látja, akin segíteni kell, érdemeitől függetlenül. Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Betegápoló Irgalmasrend alapító vezetője pünkösdre készülve adott interjút a Ripost7-nek.

20220525 Kozma atya fotó: Szabolcs László

Forrás: Ripost

Még 82 évesen is dolgozik. Jól bírja?

Úgy élek, mint harminc évvel ezelőtt, napi 15 órát dolgozom ma is, enélkül nem tudok élni, mert Istenben hiszek, meg az elvégzett munkában, semmi másban. Az istenhit az eszmei kapcsolatrendszer, a munka pedig a mindennapi valóság. 

Egyszer azt mondta, a pünkösdöt sokkal kevésbé értékelik és tartják nagy ünnepnek, mint a húsvétot, pedig legalább olyan fontos üzenete van.

A húsvét beteljesítője a pünkösd, amikor kiárad a Szentlélek, Jézus lelke. „Elküldöm nektek a Lelket”, mondta Jézus. Ez azt jelenti, hogy az ő lelke velünk marad. Jézus azért lett emberré, hogy megváltsa a világot és mi új emberekké legyünk. Újjá az ember a lelke révén születik, nem másképpen. Új ember a szegény is lehet meg a gazdag is – bár a gazdagnak kicsit nehezebb. A pünkösd a lélek ünnepe. Két igazságot kell hangsúlyozni: az egyik a lelki újjászületés, a másik pedig: „tanúim lesztek a föld végső határáig”. Ez pedig azt jelenti, hogy Jézus művét folytatni kell. Jézus műve az egyház, az egyház pedig nem más, mint közösség, amely a Lélekből született.

A 16. századi parasztbarokk keresztetKozma atya egy idős hölgytől kapta,akit évekig látogatott. „Látszik, hogyegy laikus készítette, gyönyörű a Krisztusarca. Krisztust általában szenvedő arccalábrázolják, de itt kedves az arca, ezértsajátos üzenete van számomra” – mondtaróla Kozma atyaFotó: Szabolcs László / Ripost

Ezt jelenti Európa keresztény öröksége?

Az újjászületés azt jelenti, hogy az örökségre hivatkozva és az örökség tudatában megújul az ember gondolkodása. Mi az örökség? Van a görög örökség, és van a latin örökség. A görög örökség az önismeret. A görög gondolkodás lényege: „gnothi seauton”, ember, ismerd meg magadat! Nem lehet az emberrel számolni, ha azt se tudja, hogy ő kicsoda, ha nem tudja, milyen értékei és milyen gyarlóságai vannak. Ma az egész világ oktatási rendszerében nincs erről szó. Engem még tanítottak rá, mert bencéseknél tanultam. A másik a latin örökség, ez pedig az önnevelés. Mindenki a család meg az iskola fontosságáról beszél, igen, ez nagyon fontos, de én mondhatok akármit, mert az ember önmagát neveli meg, vagy hiába beszélek. Az önnevelés azt jelenti: amit nem akarsz, hogy veled tegyenek, te se tedd a másikkal. Aki önismerettel bír és – úgy-ahogy – önmagát megnevelte, az alkalmas arra, hogy egy közösség tagja legyen.

A munkában hisz a katolikus papFotó: Szabolcs László / Ripost

Milyen egyszerűnek tűnik, és mégsem az. Közösség alatt mit ért?

Az egyház az igazi közösség. Önismerettel rendelkező, önmagukat megnevelt emberek alkalmasak arra, hogy a közösség tagjai legyenek, amely közösségben a tagok egymásért vannak, egymás javát keresik, egymás életét szolgálják. Egymásból élünk. Ennek gyönyörű hitbéli háttere van. Ki az Isten? Isten Jahve, a név azt jelenti: aki értünk van. Isten az, aki értünk van. Pont. Ezt kellene megtanulni Istentől, hogy egymásért vagyunk. Közösségi ember csak az lehet, aki a másikért van. Mindenki egyért, egy mindenkiért. Ez Krisztus műve, és a Szentlélek, az egyháznak a lelke élteti. Persze azt is emberek alkotják, ilyenek, mint én, meg nálam jobbak is. Tehát nem a magunk pecsenyéjét sütögetjük, hanem közösséget hozunk létre, hogy a közösségben mindenkinek helye legyen és a közösségben mindenki életét szolgáljuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163065_auto_resized.jpg
origo.hu

Mindig különlegesnek érezte magát a Next Top Model Hungary egyik legmegosztóbb szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714071918
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714071918
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162975_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Iszak Eszter megmutatta: már ennyire gömbölyödik a pocakja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros