Galéria

Döbbenetes fotók, ennek a 360 méteres úszó városnak a főkertésze László

Létrehozva: 2022.05.12.

Turós László felel azért a közel húszezer élő növényért, ami a világ legnagyobb tengerjárójának fedélzetén található. A Wonder of the Seas nevű luxushajón az embernek olyan érzése van, mintha egy úszó városban lenne. Mint ilyenbe, természetesen zöld területek is dukálnak: hajószerte sok csodálatos növényt helyeztek el, sőt egy komplett parkot is megálmodtak a nyolcadik szintre.

A napokban érkezett Barcelona kikötőjébe a Wonder of the Seas (magyarul: Tengerek csodája) nevű tengerjáró hajó, amely 362 méteres hosszúságával jelenleg a világ legnagyobbjának számít a kategóriájában. Az “úszó várost” három év építkezés után először márciusban, az Egyesült Államokban mutatták be, a nyár folyamán pedig Barcelonából és Rómából indul majd többnapos mediterrán kirándulásokra. A 18 fedélzetes hajón 2300 fős személyzet lesi a maximum 6988 vendég kívánságait.

A híres hajón több magyar is dolgozik, köztük van Turós László, aki főkertészként nem csak gondozza a növényzetet, hanem a tervezési munkálatokban is részt vett. A Pécs mellől származó 53 éves férfi eredetileg agrármérnökként végzett Gödöllőn. 2009 óta dolgozik a világ egyik legnagyobb hajótársaságánál, ahol rendszerint hatalmas tengerjárók tájépítészeti és kertészeti feladataiért felel.

Először másfél évvel ezelőtt kerestek meg a főnökeim, hogy lenne-e kedvem a világ legnagyobb hajójának főkertésze lenni. Végül nem csak a legnagyobb lett, hanem sokkal nagyobb, mint bármi előtte. De mindez rengeteg munkába került. Részleteiben meg kell álmodni és elő kell készíteni azokat a területeket, amik befogadják a növényzetet, ezért hónapokat töltöttem a kivitelezéssel a francia hajógyárban, ahol a Wonder of the Seas készült – mondta Turós László.

Úszó városon kertészkedik László

A főkertész arról is beszélt, hogy az eddigiek közül eddig a mostani munkája hozta neki a legnagyobb elismerést, ám egyben a legtöbb fejtörést is. A világ legnagyobb hajóját először ugyanis Ázsia partjai mellé szánták, azonban a pandémia közbeszólt, így jelenleg Európa és később a Karib térség vizein szállítja majd a nyaralókat.
Jelenleg az áttervezésén dolgozom, hogy átalakítsuk a zöldövezetet, új virágokat, bokrokat és fákat válasszunk, ahol trópusi növények dominálnak. A végeredmény azonban szerintem ismét elképesztő lesz: mindenki csodájára jár majd a nyolcadik fedélzeten lévő Central Parknak és a közel húszezer növénynek 

– árulta el László.

Mint mondja, a hajós életforma az elmúlt 13 évben teljesen a sajátjává vált. Ennek köszönhetően fedezheti fel a világ legcsodásabb tájait, az általa tervezett csodálatos zöldkörnyezettel pedig mosolyt tud csalni a vendégek arcára.

Egy kicsit olyan, mintha a hajón lévő fák a gyerekeim lennének. Néha úgy is hívom őket. Beszélek hozzájuk, alakítom, metszegetem őket és mindig elismerő pillantásokkal nyugtázom a szépülésüket, fejlődésüket – tette hozzá Turós László, aki várhatóan még néhány hetet tölt majd a Wonder of the Seas fedélzetén, ezt követően a Royal Caribbean egy új hatalmas tengerjáró hajójának tájépítészeti kialakításával fog foglalkozni.


 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27028_resized.jpg?avcount=1713072911
origo.hu

Irán drónokkal támadja Izraelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27026_resized.jpg?avcount=1713072911
origo.hu

Így viseli Katalin hercegné rákbetegségét kisfia, György herceg - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17126662_auto_resized.jpg
vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17126534_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ilyen könnyű még nem volt a fogyás: Emőke és Peti módszere nem csak hatékony, de mókás is!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17120091_auto_resized.jpg
vg.hu

Nagy dobásra készül a Primark: itt a tavasz slágerterméke

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27024_resized.jpg?avcount=1713072911
origo.hu

25 Harry Potter-színész, akik meghaltak a forgatás kezdete óta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17112476_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ez a világ legegészségesebb, filléres zöldsége! Akár otthon is termesztheted

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26985_resized.jpg?avcount=1713072911
life.hu

A vashiány és a vas pótlása (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17124255_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálalt a világbajnok, Milák féltve őrzött titkáról csak kevesen tudhatnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17126726_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Jön a skorpió telihold: különleges változást hoz a csillagjegyek életébe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17127005_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az ET-k megakadályozták, hogy háborúba keveredjünk” – Megdöbbentő, mit tárt fel egy űrhajós, aki járt a Holdon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/wdfZUQN8bokZuiGmfkGQZ_Ih72H2wsOEKMtNbneqajk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ3YmZkZTNiZWI1MDQxMDk5NjY1YmU3NDkyNjJhYjQ2.jpg
Küzdelem

Már 28 műtétje volt, ritka betegséggel kell leélnie az életét a 7 éves fiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JlQGMmI_XnkdmGdQ94WiHpJDD7_-JTho_RSRP62lHYI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzc3Y2YyODcwYzI1ZTRkOTVhNzExZmFlOTVmZjk0YTdk.jpg
Vádemelés

„Megérdemli, hogy igazságot szolgáltassanak neki” - Megszólalt a Deák téren megkéselt Martin édesanyja