Kampány

Füstmentessé teszik az otthonokat a tűzoltók

2022. május 27. péntek 17:15

Egyedülálló programot indítottak a lakástüzek és tűzkárok megelőzésére. Az egy éves kampányt a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület székhelyén indították útjára.

A hiánypótló kezdeményezés három együttműködő partner, a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a füstmentes.hu együttműködésében valósul meg. Első lépésként felmérik és gazdagítják a lakosság tűzbiztonsági ismereteit.

– A lakástüzeknél a legnagyobb veszélyt nem a lángok, hanem a füst és a szén-monoxid okozza. Ez a két elem felel a halálesetek 90 százalékáért. Ez egy egyszerű, sokak számára elérhető füstérzékelővel elkerülhető lenne - magyarázta Dobson Tibor vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke. A kampányban 700 füstjelzőt osztanak ki országszerte, önkéntes tűzoltók bevonásával. Ők fogják a lakosságnak megmutatni, hogyan kell felszerelni és beüzemelni a készüléket. A tájékoztatón az is elhangzott: az ilyen füstérzékelőket nem kell sem karbantartani, sem kalibrálni, 10 évig gond nélkül működnek, egyedül a port kell róla letörölni.

Bodó László, Hajdu Márton, Lambert Gábor és Dobson Tibor
Dobson Tibor (jobbra) arról is beszélt: a füstérzékelők működését egy évig vizsgálják, utána összesítik az eredményeket Fotó: Móricz István / Bors

–  A füstmentes élet nemcsak egészségügyi és környezeti szempontból fontos, hanem a biztonságunk érdekében is. Rendkívül lényegesnek tartjuk, hogy erre a társadalmi problémára felhívjuk a figyelmet. Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a mai napig komoly problémákat okoz például a lakásban történő cigarettázás vagy az ágyban dohányzás, ami az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért felel - emelte ki Hajdu Márton, a füstmentes.hu cég képviseletében. A programba a biztosítókat is bevonták, hiszen kiemelt szerepük van a káresemények kifizetésében.

Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke mutatja be a füstérzékelőt

otó: Móricz István / Bors

– Összehasonlításként: az elmúlt bő tíz évben a biztosítók 62 milliárd forintot fizettek ki lakástüzek után 77 ezer bejelentésre. Ehhez képest viharkárokra nagyjából 100 milliárdot utaltak ki a társaságok több százezer bejelentésre. Ezért nagyon fontos, hogy minden háznak, lakásnak legyen biztosítása, mert ha baj történik, és nincs biztosítás, akkor nincs segítség sem - hangsúlyozta Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

A tájékoztatót követően szimuláció keretében, diszkófüst segítségével mutatták meg az érzékelők működését és a tűzoltók életmentő munkáját. Az eseményen kiosztották az első füstérzékelőket, amiket a dél-dunántúli önkéntes tűzoltóegyesületek kaptak meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök

origo.hu

Lemond Boris Johnson brit miniszterelnök

metropol.hu

Már az első randin lebuktak! Összejött Sáfrány Emese és TNT Inti

hirtv.hu

Dráma: Meglazult a szúnyogháló, több métert zuhant a mélybe egy 7 éves gyermek

ripost.hu

Sejtelmes bejegyzést tett közzé Szabó Ádám exe

vg.hu

Önkéntes katonákat várnak fizetésért, harckocsizó, ejtőernyős és búvár kiképzés is lesz

origo.hu

Kim Dzsong Un rendkívüli bejelentést tett

mindmegette.hu

Brutálisan kigyúrta magát Natalie Portman a Thor filmre - fotó!

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

borsonline.hu

Drámai fejlemények Babicsek Bernát halálának ügyében

borsonline.hu

Helyszíni fotó érkezett a kétéves hajdúhadházi gyermek tragédiájáról

borsonline.hu

Egyéves kisfiút hagytak magára a főút szélén: „Nem akartam hinni a szememnek”

További cikkek

Politika

Gulyás Gergely fontos bejelentést tett: Ezeket a döntéseket hozta meg a kormány

Csak a Borsban

Megszólalt a rendőrgyilkos exe: Jobb lett volna, ha Pistát felakasztják!