Tűz

Döbbenetes részletek a budakeszi lakástűzről: nem vették komolyan a gyújtogató fenyegetését

2022. május 16. hétfő 05:00

Lakhatatlanná vált az a többszintes lakóház, amire a telekszomszédságukban álló munkásszállóról terjedt át a tűz április végén Budakeszin. Azt egy volt lakó szándékosan borította lángokba.

Forrás: Metropol

Több lakóházra is átterjedt a tűz, miután április végén egy Budakeszin álló munkásszálló volt lakója szándékosan gyújtogatott. A panzió telekszomszédságában álló, többszintes lakóépület felső része teljes egészében kiégett, jelenleg az alsó szint is lakhatatlan. A házban három generáció élt együtt, az Ispán család mindenét elvesztette a tűzben. Talán csak a reményt nem egy újrakezdésre...

Nem először gyújtogatott az elfogott férfi

Panzióként emlegetik a helyiek azt a szállót, aminek egy 46 éves lakója április 21-én szándékosan gyújtogatott. Az udvarán álló lakókocsik, felhalmozott szemét, és olajoshordók kitűnő táptalajt nyújtottak a tűznek, ami szemvillanás alatt terjedt át a közvetlen szomszédságban álló lakóépületekre, és tette tönkre családok életét. A Metropol úgy tudja, a férfi a gyújtogatás előtt egy héttel megmondta, hogy mindent lángokba fog borítani, de senki sem foglalkozott a kijelentéssel. Pedig korábban már volt gyújtogatás miatt elmegyógyintézetben. A szálló üzemeltetője ennek  már negyedszerre engedte vissza a szállóra, korábban házon belül meg is vert egy embert. A rendőrség még aznap elkapta.

Csak a szerencsén múlt az édesanya élete

A hatalmas tűz akár nagyobb tragédiába is fulladhatott volna, ha nincsenek otthon Ispánéknál.

„Anyu járóképtelen, így ő nem tudott volna kimenni. Szerencsére itthon volt a nővérem kisfia, ő rángatta ki az utolsó pillanatban” – mondják. A nagymama egy kabátban és két zoknival a zsebében távozott az égő házból, még azt sem tudva, hogy az egész életét hagyja hátra. A 86 éves idős hölgy füstmérgezést kapott, és persze a sokkot, hogy mindenét elvesztette. „Nem tudom, vissza tudom-e őt hozni” – sóhajt fia, majd mesélni kezd.

„Csodaszép volt minden. Gyönyörű koloniál bútorok, a fürdőszobabútort pár hónapja cseréltük ki, íves tölgyfa korlát, amilyet ma már nem is készítenek. A felső szintet 2019-ben építettük újjá, saját kétkezi munkánkkal” – mondja. Mindebből már semmi sem maradt, a hő még a vaskazettában lévő spórolt pénzből is hamut csinált.

Az emlékek is odavesztek

A legfájóbb veszteség mégis a rengeteg családi emlék, amit már semmi sem tud pótolni. A felső szinten őrizgetett családi fotók, VHS-kazették mind elégtek a tűzben. „Még ások a hamuban, hátha találok valamit. Édesapám régi órája is itt volt, azt keresem” – mondja az Ispán család feje. „Ez egy orbitális kár, és nem csak anyagilag. Égett már le ismerősöm háza, de nem tudtam elképzelni, milyen az” – teszi hozzá.

Kitartanak a bajban is

A fiatalabb Ispán Péter azt mondja, hullámzó a kedve. Néha úgy érzi, igenis meg tudják csinálni, a másik pillanatban összeomlik. De semmiképpen nem adják fel. „Nincs is más esélyünk, mint az újraépítés. A felső szint teljesen kiégett, nővéremék alsó szintje pedig teljesen elázott. Öt órán át dolgoztak a tűzoltók. De nem adjuk fel, összetartó család vagyunk” – mondja.

Fotó: Metropol

A tűzeset óta létrehoztak egy weboldalat is, ahol az őket segíteni akarók tudnak jelentkezni. A www.budakeszituzkarosultjai.com oldalon minden információ megtalálható az eddig történtekről, és arról, milyen segítségre lenne szüksége az Ispán családnak.

Folyamatos balhék és tisztázatlan viszonyok: ki a felelős?

Bár az épületet, ahol a tűz keletkezett, csak munkásszállóként emlegetik, a helyi pletykák szerint ennél jóval összetettebb volt a működése, hajléktalanok és szociális gondokkal küszködő emberek is laktak ott. Egy nő és a fia hangfelvételre mondta el, hogy nem volt oda bejelentve, és bérleti szerződésük sem volt, pedig 2015 decemberében költöztek oda. Fura módon, elmondásuk szerint a Budakeszi Családsegítő Központ közvetítette oda őket. A tulajdonosi viszonyok is rendezetlenek, a helyet nem az épület tulajdonosa üzemeltette, az ott lakóktól egy bizonyos gondnok szedte be a pénzeket, de ő tovább is adta azt egy helyi vállalkozónak, többen is azt mondják, ez a bizonyos vállalkozó működtette a helyet igazából. A Metrpol úgy tudja, a rendőrség azt állapította meg, hogy 45 ember élt összezsúfolva a szállón. „Borzalmas körülmények között latunk ott. A lakbért össze-vissza állapították meg, 50-100 ezer forint közötti összegeket fizettek az ott élők. Csak azt nem tudom, mire” – mondja az asszony, aki azt mondja, poloskákkal, csótányokkal, penésszel volt tele minden. 

Folyamatosak voltak a balhék, randalírozásuk, verekedések, a szobákba egy hosszabbítóval vitték be az áramot. Fenyegetni azt azonban nagyon jól tudtak, hogy fizessük ki a lakbért, különben mehetünk, ahova akarunk” – mondta az asszony, aki a tűzeset után napokig Budakeszi egy parkjában aludt fiával, nem volt hova menniük. Azóta a helyen járt kinn a „gázkommandó”, és kiderült, hogy a közműveket illegálisan vételezték, ez a tény valószínűleg a tűzpapírba is belekerül. Úgy tudjuk, hogy a gázt pvc csövekkel vezetgették az épületen belül egyik helyiségből a másikba.

A hivatal küldte oda az embereket?

Nem bizonyított, és valószínűleg már nem is lehet bizonyítani, de a lap úgy tudja, hogy a szállóra a helyi hivatal évekig „szociális segély otthonként” tekintett, ezért küldte oda az embereket a helyi családsegítő. A tűzeset óta viszont a hivatal széttárja a kezét, már csak magánpanzióként hivatkoznak rá. Mégis, a jelek arra utalnak, hogy a helyi családsegítő évekig egy magán albérletként üzemelő munkásszállóra küldte a szociális gondokkal küzdő embereket, akiknek ott viszont már fizetniük kellett. Ez azt jelentené, hogy lecsúszott emberekről húztak le még több bőrt... 
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök

origo.hu

Lemond Boris Johnson brit miniszterelnök

metropol.hu

Már az első randin lebuktak! Összejött Sáfrány Emese és TNT Inti

hirtv.hu

Dráma: Meglazult a szúnyogháló, több métert zuhant a mélybe egy 7 éves gyermek

ripost.hu

Sejtelmes bejegyzést tett közzé Szabó Ádám exe

vg.hu

Önkéntes katonákat várnak fizetésért, harckocsizó, ejtőernyős és búvár kiképzés is lesz

origo.hu

Kim Dzsong Un rendkívüli bejelentést tett

mindmegette.hu

Brutálisan kigyúrta magát Natalie Portman a Thor filmre - fotó!

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

borsonline.hu

Drámai fejlemények Babicsek Bernát halálának ügyében

borsonline.hu

Helyszíni fotó érkezett a kétéves hajdúhadházi gyermek tragédiájáról

borsonline.hu

Egyéves kisfiút hagytak magára a főút szélén: „Nem akartam hinni a szememnek”

További cikkek

Politika

Gulyás Gergely fontos bejelentést tett: Ezeket a döntéseket hozta meg a kormány

Csak a Borsban

Megszólalt a rendőrgyilkos exe: Jobb lett volna, ha Pistát felakasztják!