Botrány

Elegük lett! A lakosok irtják a gazt Zuglóban az önkormányzat helyett

Címkék
frissZugló

2022. május 23. hétfő 06:00

Szinte egész Zuglót benőtte a gaz. Az ott lakóknak elegük van a kutyákra is nagyon veszélyes toklászmezőkből és a kullancsokból, így kényszerűségből a saját kezükbe vették a dzsungel kiirtását.

20220516 Elhanyagolt közterek, magas fű Zuglóban Budapest Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

Kezdi visszavenni a természet a XIV. kerületet, ahol a közterületek már szemmel láthatóan rég nem láttak fűkaszát. A Fcebook-csoportokban tapasztalt tömeges felbolydulás nyomán mi is ellátogattunk Zuglóba, ahol valóban hamisítatlan „természetközeli élményben„ volt részünk.

Megsérült kutyájuk miatt ragadott sarlót Renáta és édesanyja. A zuglói dzsungelben sétálva egy lakóház tövében munkálkodó emberekre bukkantunk. Kiderült, hogy helyi lakosok irtják a gazt – az önkormányzat helyett. Renáta édesanyjával a szorgos munka közepette elmesélte lapunknak, hogy már nem bírták tovább nézni az egyre magasodó gyomokat, ezért sarlót ragadtak.

- A magas fű miatt mindenfelé bogarak szállnak, elszaporodtak a kullancsok is, amit a kutyákból nem győzünk kiszedegetni. Három kutyusunk van, és már jártunk úgy sétáltatás közben, hogy átszúrta a kutya lábát a száraz toklász – panaszkodott a gazolás közben Renáta, aki családjával a Mogyoródi út és az Angol utca határolta lakótelepen él, és, aki elmondta- a környéken sok helyen nincs levágva a fű, ezért mi magunk próbálkozunk legalább az otthonunk körül kiirtani a gazt. Édesanyám sarlóval próbálja vágni, mert olyan magasra nőtt a fű.

- Az önkormányzatnak is írtunk már levelet nem egyszer, hogy csináljanak valamit a néhol embermagasságú fűvel, de nem kaptam semmiféle visszajelzést – kesergett lapunknak a munkától kifáradt nő édesanyja.

Fotó: Mate Krisztian

”Polgármester úr, kéne, hogy rendezkedjen!”

Folytattuk sétánkat a zuglói „rengetegben”, ahol az út mentén és a köztereken szinte mindenütt magas fű és toklászmezők szegélyezték utunkat. Nem kellett sokat gyalogolnunk, hogy újabb bosszankodó emberekretaláljunk.

- Nem értem ezt a helyzetet. Miért nincs, aki itt lenyírja a füvet, vagy rendezze a környéket?! - háborgott a Padlizsán utcában lakó Judit, majd folytatta eszmefutását -Polgármester úr, kéne, hogy rendezkedjen! Ilyen helyre is kellene jönniük, hogy megnézzék mi van itt! Azért megjegyzem, régen egyáltalán nem volt ilyen ez a környék.

Állataikkal együtt szenvednek a gazdik a kullancsok miatt

Bár a kullancs az emberre is roppant veszélyes, a mindennapos gondot a kutyásoknak okozza a gondozatlan dzsungel. Két sarokkal odébb, a Bánki Donát utca és a Róna utca kereszteződésénél találkoztunk Krisztiánnal, aki épp a kutyusát, Puszedlit sétáltatta.

Szerintem még az idén nem látott ez a terület fűnyírót. A magas fű miatt nem tudom arrafelé engedni a kutyát se - panaszolta a férfi - arról nem is beszélve, hogy tele van kullanccsal.És ez mind azért van, mert nem nyírják rendesen a füvet.

Hadházy: „Zuglóban évente egymilliárdot fizetnek azért, hogy ez ne így legyen”

„Ez nem egy kikalászolt búzatábla, hanem a térdig érő fű, amit a zuglói polgármesteri hivatal mögött(!) fotóztam néhány napja. Sajnos az egész kerület hasonlóan nézett ki…Pedig Zuglóban évente egymilliárdot fizetnek azért, hogy ez ne így legyen” - írta felháborodottan május 8-i Facebook-posztjában Hadházy Ákos. Az eredetileg állatorvos végzettségű országgyűlési képviselő fényképekkel is illusztrálta a burjánzó toklász-dzsungelt.

Fotó: Mate Krisztian

Úgy látszik, Hadházy szava sokat számít Zuglóban, mert Pár nappal később, amikor mi is felkerestük a képen látható helyszínt - ha másutt nem is, de – a képviselő által kifogásolt területen már le volt nyírva a gaz.

Az állatorvos figyelmeztet: horrorisztikus sérüléseket okozhat a kutyáknak a toklász:

- Ha Budapest néhány helyén lekaszálatlan területeket hagynak, ott sokkal nagyobb eséllyel jut az állatok fülébe, szemébe, talpába vagy orrába toklász. Minden séta után érdemes átnézni a talppárnáikat és a fülük környékét. A kutyánál az erős hunyorgás és a fejrázás is intő jel lehet egy kiadós séta után. Nagyon kell vigyázni, mert a toklász bejuthat a középfülbe is, és a bőr alatt képes akár 10 centimétert is vándorolni. Ezek mind olyan problémák, amelyekkel érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni - magyarázta a Metropolnak dr. Bendzsel Dávid.


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drasztikus változás jön az időjárásban

origo.hu

Lemond Boris Johnson brit miniszterelnök

borsonline.hu

14 hónap után találkozott gyerekeivel Fekete Dávid

mandiner.hu

Volt amerikai tanácsadó: Ha nem születik egyezség, Ukrajna eltűnhet a világtérképről

ripost.hu

Sejtelmes bejegyzést tett közzé Szabó Ádám exe

mandiner.hu

Mit ne csinálj háborúban: ne próbálj meg egy légvédelmi rakétarendszert úgy hatástalanítani, hogy belelőssz (videó) (videó)

origo.hu

Kim Dzsong Un rendkívüli bejelentést tett

travelo.hu

Karcsi, a gólya is a Palatinus strandra jár

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

borsonline.hu

A Bors megtudta: Ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

borsonline.hu

Újabb fulladásos halál: Barátai kétségbeesetten kiabáltak segítségért

borsonline.hu

Kiderült: ezzel az ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

További cikkek

Politika

Gulyás Gergely fontos bejelentést tett: Ezeket a döntéseket hozta meg a kormány

Csak a Borsban

Megszólalt a rendőrgyilkos exe: Jobb lett volna, ha Pistát felakasztják!