Nyár

Elfeledett helyek, ahol kevés pénzből is nyaralhatsz

Bors

Létrehozva: 2022.04.25.

Nem csak a drága üdülőhelyek léteznek, mutatunk olyanokat, ahol olcsóbb és jobb lesz a nyaralás.

Két év után, felszabadulni látszik Európa a koronavírus-járvány okozta utazási korlátozások alól. A magyarok kedvenc külföldi úticéljai ugyanakkor évek óta változatlanok, a KSH szerint a pandémia előtti utolsó évben a magyarok 25 millió alkalommal, az előző évihez képest 9 százalékkal többször utaztak külföldre. A legfőbb úticélok Németország, Olaszország, Csehország és Görögország voltak, ám léteznek ezeken kívül is mesés, sőt, igazán olcsó helyek, ahová megéri befizetni a nyáron.

Aki utazni vágyik, az valószínűleg mindenből szeretne egy kicsit megtapasztalni: gazdag történelmet, lenyűgöző tájakat, érintetlen tengerpartokat, adrenalinnal teli kalandokat, hihetetlen ételeket és lenyűgöző építészetet – írja a Chasing Trail blog, mely Európa turisztikai szempontból leginkább alulértékelt helyszíneit gyűjtötte össze.

Bosznia-Hercegovina

Az ország 1992. április 5-én vált függetlenné, ám a szerb, a bosnyák és a horvát etnikum között azóta is ellentétek feszültek. Mostar városát sokan ismerik, de az ország többi része még mindig nagyrészt ismeretlen az utazók előtt. Kár, mert Bosznia-Hercegovina bővelkedik elképesztő látnivalókban. Gyönyörű hegyek és vízesések várnak felfedezésre, különösen a látványos Kravica-vízesések. Az országnak hihetetlenül vendégszerető lakói vannak, akik segítőkészek és örömmel fogadják a turistákat. Számos nemzeti park és természeti látnivaló is várja az érkezőket, többek között a montenegrói határon fekvő Sutjeska. Medjugorje falva pedig a katolikus hívők egyik fő zarándokhelye.

Mostar városa híres hidairól is. Fotó: Shutterstock

Főbb látnivalók:

  • Szarajevó
  • Jajca
  • Mostar és az Öreg híd
  • Vízesések
  • Tešanj
  • Počitelj
  • Szokoli Mehmed pasa hídja
  • Középkori bogumil síremlékek
  • Mecsetek
  • Medjugorje Miasszonyunk szentélye (zarándokhely)
     

Csatorna-szigetek

A franciák és az angolok kedvenc nyaralóhelye ez a La Manche-csatornában lévő szigetcsoport. Politikai értelemben önálló országnak nem tekinthető, de valójában az. A hivatalos elnevezése: bailiffség, és 1066 óta a brit korona fennhatósága alá tartozik, de nem képezi az Egyesült Királyság részét, és nem is gyarmat. Saját pénze van, a csatorna-szigeteki font, saját kormánya működik, és önálló államhatárokkal is rendelkezik.

Elképesztő olcsóság van a szigeteken, ha hinni lehet az úti beszámolóknak, a helyiek átlagkeresete viszont magas, tehát az életszínvonal is - írja az Álomutazó. A szigetcsoport lakossága nagyjából 50 ezer fő, Victor Hugo itt írta a Nyomorultakat: a híres Hauteville House-ban élt 1855-1870 között, melynek berendezése ma is olyan, mint az író száműzetése idején.

St. Peter kikötő, Guernsey, Csatorna-szigetekFotó: Shutterstock

A kikötőből induló főutca mentén számos üzlet található, tökéletes egy naplementés sétához. Akár egy délutánra, akár néhány éjszakára látogatunk el, Guernsey egy olyan rejtett gyöngyszem, amelyet nem szabad kihagyni.

Lettország

Lettország Észak-Európában található, a balti államok egyike. Nem sok turista látogatja az országot, pedig Lettországban rengeteg mindent lehet csinálni, és főleg látni! A kis európai ország csodálatos természeti adottságokkal, elképesztő városokkal és gyönyörű strandokkal rendelkezik. Ezen kívül tele van csodálatos nemzeti parkokkal, melyek remekül alkalmasak a túrázásra: legjobb nemzeti parkjai közé tartozik a Ķemeri és a Gauja.

A legnagyobb város Riga, amely egyben Lettország fővárosa is. Az óvárosában számos érdekes történelmi emlékhelyet fedezhetünk fel, továbbá számos múzeum, műemlék és nagyszerű étterem található. További izgalmas városai közé tartozik Liepāja, Ventspils és Daugavpils, melyeknek építészeti stílusuk lenyűgözően érdekes. Minden lett városban, de különösen Rigában sok szecessziós épület található.

Lettország egyik legjobb strandja a Jūrmala strand, amely gyönyörű fehér homokkal rendelkezik. Nagyon közel van Rigához, és nyáron remek hely a fürdőzésre.

Wales

Az Egyesült Királyság látogatói gyakran megfeledkeznek Walesről, és inkább Skóciába vagy Anglia fővárosába, Londonba utaznak. Ez azonban nagy hiba. Wales rengeteg látnivalót tartogat, és kétségtelenül a világ egyik leginkább alulértékelt országa turisztikai szempontból. Számos eldugott tengerparttal, festői várossal, kastélyokkal, kalandokkal, és ami a legjobb, nagyon kevés turistával rendelkezik.

Bár Wales kicsi, mégis egyedülálló hely, ahol rengeteg nagyszerű dolgot lehet csinálni. Felfedezhetjük Anglesey szigetét, vagy a Snowdonia Nemzeti Park érintetlen természetét, ahol megmászhatjuk az ország legmagasabb hegyét, a Mount Snowdont.

Tenby, WalesFotó: Shutterstock

Semmiképpen se hagyjuk ki az olyan régi falvakat, mint Tenby, vagy Wales fővárosának, Cardiffnak a megtekintését sem. Ez a hely tele van kalandokkal: kipróbálhatjuk a világ leggyorsabb kötélpályáját, ejtőernyővel ugorhatunk a Swansea felett, emellett népszerű célpontja a kajakozásnak, a raftingnak és a kerékpározásnak (Celtic Trail!). Végezetül pedig az egyik legjobb dolog, amit itt tehetünk, az a vízesések vidékén (The Brecon Beacons) való kalandozás. Próbáljuk ki a szurdokgyaloglást vagy a quadozást az erdőben.

San Marino

A világ legrégebbi országa egy aprócska városállam lélegzetelállító kilátással az olasz vidékre, ugyanakkor egy lenyűgöző kastélynak is otthont ad. Szakadjunk el az olaszországi városok tömegétől, és utazzunk inkább San Marinóba.

Fotó: Shutterstock

A legjobb dolog, amit San Marinóban tehetünk, hogy felfedezzük a Monte Titano csúcsán magasodó várat: három torony emelkedik a város fölé, amelyek a 11. századból származnak. Az első a Guaita, a legrégebbi és egyben a leghíresebb. Még a 11. században épült. A második torony, a Cesta a legmagasabb csúcson áll, és egy múzeumnak ad otthont, amely több mint 1500, a középkorból származó fegyvert őriz. A Montale, a harmadik torony a legkisebb csúcson áll, nem látogatható.

A Nemzeti Múzeum San Marino gazdag történelmébe merül el, a gyönyörű Basilica de San Marino visszavisz minket az időben egy szebb korba. A szokatlanabb tárgyakat kedvelő utazók számára pedig ott van a Kínzó Múzeum.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158697_auto_resized.jpg
origo.hu

Nem várt fordulatokkal ér véget a TV2 sorozata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714116623
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163322_auto_resized.jpg
vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714116623
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164150_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő változás áll be az időjárásban: erre kell számítanunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros