Háború

Küszöbön a III. világháború: az oroszok keményen fenyegetnek

Bors

Létrehozva: 2022.04.26.

Reális veszélye van a harmadik világháború kitörésének.

Forrás: AFP

Reális veszélye van a harmadik világháború kitörésének - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfő este az állami tévé Pervij Kanal (Első Csatorna) A nagy játszma című műsorában. 

Lavrov hangoztatta, hogy "a veszély komoly, valós, nem szabad alábecsülni". A jelenlegi helyzetet a karibi válság időszakával összehasonlítva kifejtette, hogy akkoriban "kevés írott szabály volt, (...) a magatartási szabályok azonban elég világosak voltak: Moszkvában tisztában voltak azzal, hogyan viselkedik Washington, és Washingtonban világos volt, miként cselekszik Moszkva".

Hangsúlyozta, hogy az új START-szerződés (orosz-amerikai atomfegyver megállapodás) ugyan még mindig hatályban van, ugyanakkor "a fegyverzetellenőrzés és a fegyverek elterjedésének megakadályozását szolgáló minden más eszköz gyakorlatilag megsemmisült".

Az orosz külügyminiszter szerint a karibi rakétaválság idején "volt egy kommunikációs csatorna, amelyben a Szovjetunió és az Egyesült Államok vezetői" megbíztak.

"Most nincs ilyen csatorna, és senki sem próbál ilyet létrehozni. Néhány, a korai szakaszban tett bátortalan kísérlet nem hozott nagy eredményt. Ezek magukban foglalták azt a tényt, hogy bár elkeseredetten próbálták elérni a NATO-t mindezen évek alatt, amikor az ígéretekkel ellentétben a szervezet bővült, amikor Ukrajnát a figyelmeztetéseinkkel ellentétben fegyverekkel tömték tele, minden lehetséges módon bátorították annak oroszgyűlölő jellegét, a Petro Porosenko (akkori ukrán elnök) alatt létrehozott és (a mostani államfő,) Volodomir Zelenszkij alatt erősödő rezsim lényegét" - mondta Lavrov.

Lavrov úgy fogalmazott: "Nem szeretném az atomháború kitörésének esélyét mesterségesen megemelni, de egy ilyen helyzetre kell készülnünk, a kockázat jelentős. Az orosz First Channelnek ugyanakkor hangsúlyozta: Moszkva el akarja kerülni ezeket a konfliktusokat.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint azonban az orosz politikus csak azért beszél a harmadik világháborúról és az atomháborúról, mert Moszkva úgy érzi, vereséget fog szenvedni Ukrajnában. „Oroszország az utolsó reményét is elvesztette, hogy el tudja riasztani a világot Ukrajna támogatásától” – fogalmazott tweetjében az ukrán politikus.

Az orosz külügyminiszter egyébként azzal is megvádolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy csak „úgy tesz, mintha” tárgyalna, majd „jó színésznek” nevezte őt. Szerinte Zelenszkij nyilatkozatai tele vannak ellentmondásokkal.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek