Aktuális

Országos Kerékpáros Bajnokságot rendeznek a Városligetben

Bors

2021. november 25. csütörtök 17:40

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) a 2022 évi Cyclo-cross Magyar Bajnokságot a Városligetben, a Királydombon és közvetlen környékén rendezi meg, a rendezvény központi helyszíne a Millennium Háza, és az Olof Palme sétány lesz. – jelentette be Kovács Béla, a Magyar Kerékpáros Szövetség szakmai alelnöke. Hozzátette, a szervezők azért döntöttek a helyszín mellett, mert az ország egyik legismertebb pihenőparkja, a Városliget, különösen alkalmas a cyclo-cross mint az egyik legkisebb helyigényű, kifejezetten néző barát kerékpáros szakág népszerűsítésére.

Forrás: Keresztesi Balázs Metropol

Egy frekventált, minden számottevő adottsággal rendelkező, modern és a versenyzők számára is új technikai élményt jelentő pályán túl, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően a park infrastrukturális felszereltsége és 21. századi kialakítása a versenyzők, edzők, szülők, nézők, csapatok verseny közbeni kiszolgálását, az előkészítést és a kiegészítő programokat is remekül biztosítja. A bajnoksághoz kapcsolódóan ingyenes családi programok is várják majd az érdeklődőket a Városligetben. A Cyclo-cross kiemelt jelentőségű szakág, egyrészről az utánpótlás kerékpáros oktatás kézenfekvő eszköze, másrészt, a nyári kerékpáros szezon végeztével az őszi-téli időszakban is biztosítja a versenyzési lehetőséget a kerékpárosok számára. A Cyclo-cross Magyar Bajnokság a hivatalos MKSZ versenyszezon zárásaként kerül megrendezésre, a kategóriák győztesei egy éven keresztül viselhetik a bajnoki mezt.

A Cyclocross versenyek rendkívül látványosak, mert viszonylag kicsi területen, 2,5-3,5 km hosszúságú, a terep nehézségeivel és mesterséges akadályokkal tűzdelt küzdelmes pályán a versenyzők 6-10 kört tesznek meg a nézők előtt, közvetlen közelükben olykor zord időjárási körülményekkel dacolva.

– Ma már a világ országúti és mountain bike kerékpározás elit sportolói is az őszi-téli időszakban a cyclo-crossal, mint a legfontosabb edzési és versenyzési lehetőséggel számolnak és nincs ez másként a hazai versenyzőkkel sem. Az idei városligeti Magyar Bajnokság éppen ezért kulcsfontosságú futama az évnek, ahol az U11-től a master korosztályokig mérhetik össze erejüket és kerékpár-kezelési tudásukat a versenyzőink – mondta el Kovács Béla.

A Városliget megújításának egyik nem titkolt célja, hogy a park alkalmas legyen színvonalas sportrendezvények befogadására, hiszen a Liget születése óta inspirálja és befogadja a sport szerelmeseit, rekreációs szempontból igen fontos szerepet tölt be a fővárosiak számára.

– Nagy örömmel fogadtuk a Magyar Kerékpáros Szövetség döntését és büszkék vagyunk rá, hogy idén vendégül láthatjuk a cyclo-cross szakág egyik legfontosabb hazai megmérettetését. A Városliget és a sport hagyományosan kéz a kézben jár, éppen ezért a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítunk az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére, és a sportrendezvények befogadására, népszerűsítésére. – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Hazánk legsikeresebb cyclo-cross versenyzője a szakág korosztályos világ- és Európa-bajnoki dobogósa, világkupa futam győztese, az idei olimpia Mountain Bike verseny 4. helyezettje, Vas Kata Blanka, aki regnáló Magyar Bajnokként szintén részt vesz az országos bajnokságon. Blanka három kerékpáros szakágban is kiválóan teljesít a kerékpározás legmagasabb szintjén és a legmagasabban jegyzett elit női world tour csapat, az SD Worx versenyzője.

– Igen izgalmasnak ígérkezik az idei cyclo-cross bajnokság, hiszen új, eddig ismertelen technikai élményeket rejtő pályán próbálhatjuk ki magunkat, ráadásul gyönyörű, mindenki számára könnyen megközelíthető környezetben, a megújuló Városliget elképesztően hangulatos részein – mondta el Vas Kata Blanka.

Mint az ismeretes, a Liget projekt tervezése során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy minden parkhasználói csoport, így a biciklisek igényeire is odafigyeljenek a felújítások során. Éppen ezért rendeztek széleskörű társadalmi egyeztetéseket, ahol 100-at is meghaladó számú civil szervezet véleményét hallgatták meg, köztük természetesen a kerékpárosokat képviselő társaságokat is. A visszajelzéseket beépítették a végleges tervekbe, így a Városliget megújuló úthálózatát – legyen szó a burkolat típusától kezdve a szélességén át a vonalvezetéséig - már a kerékpárosok szempontjai alapján alakítják. Mindezek mellett a különleges kerékpáros-sportokat kedvelőknek is számos új lehetőséget nyújt park. Az új Városligeti Sportcentrumban kialakított Terep Ügyességi Parkban kifejezetten nekik készült egy rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett pool, illetve egy Pumptrack is, ami egy hullámokkal és kanyarokkal teletűzdelt kerékpáros ügyességi pálya, biciklisek számára kifejezetten izgalmas. A pályák közvetlen közelében ivókutakat kaptak helyet, ahol a sportolók felfrissülhetnek, illetve női-, férfi- és akadálymentesített öltözőket is kialakítottak, ami jól jön a sportolás és edzések után.

Vas Kata Blanka, hazánk legsikeresebb cyclo-cross versenyzője, három szakágban magyar bajnok, olimpiai negyedik helyezett videó üzenetet küldött:

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyurcsány felszámolta az MSZP-t: mindenki menekül a pártból

mindmegette.hu

5 érdekesség a főtt kukoricáról, amit eddig nem tudtál

hirtv.hu

Megrázó részletek a kórházból: ez vár most a budapesti házomlásban megsérült táncosra

ripost.hu

Újabb információ derült ki Horváth Gréta új pasijáról

mandiner.hu

Tényleg közeleg a világháború? – Nógrádi György elemezte a háború eszkalációjának esélyeit

metropol.hu

Vele csókolózott Shane Tusup a fővárosi éjszakában

travelo.hu

A Duna-völgyének egyik legszebb szeglete napfordulókor varázslatos is

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Kisgyerekes családapa halt meg a Nyerő Páros forgatásán

borsonline.hu

Kettős tragédia történt Fejér megyében, azonnal szörnyethalt két ember

További cikkek

Szex

Véletlenül teherbe ejtett a volt diákom!

Aktuális

Orbán Viktor: Ha lesz béke, lesz gazdasági fellendülés és nem lesz háborús infláció - videó