Aktuális

Küszöbön a náthaszezon: Így védekezzünk ellene!

Bors

Létrehozva: 2021.10.04.

Már a héten beköszönt hozzán a borongós ősz, a hűvös csapadékos időjárás sokszor a náthaszezont is magával hozza. Érdemes időben cselekedni, és még a megbetegedés előtt beszerezni a gyógyító csodaszereket, hogy leverten ki sem kellejen mozdulni otthonunkból, és akár másnapra jól legyünk.

Miért fázunk meg hidegben?

Hideg időben sérülékenyebb a szervezet immunvédelme, a lehűlt orrnyálkahártya kevesebb ellenanyagot termel. A leggyakoribb rhinovírus 33-35 fokon szaporodik, ennyire hűl le a testhőmérséklet az orr külső járataiban. Kevesebb napsütéses időben csökken szervezetünkben a D-vitamin szint, ami az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Azért is fontos, hogy végtagjainkat is melegen tartsuk, mert hidegben elsősorban itt romlik a vérellátás, ami a sejtek, így a védekező T-sejtek hatékonyságának csökkenéséhez vezet. A fűtés kiszárítja a felső légutak nyálkahártyáját, ami a vírusok bejutásának elsődleges kapuőre. Nem mindenki fázik meg, ha alulöltözködve tartózkodik a hidegben – gondoljunk csak az északi népekre – vagy ha épp elázik az esőben. Testi-, lelkiállapotunktól függ, hogy mennyire vagyunk fogékonyak az éppen terjedő vírusokra.

Egy egészséges felnőtt ember akár 4-5-ször is lehet náthás egyetlen év alatt, az óvodás és kisiskolás közösségbe járó gyermekek akár 12 alkalommal is meghűlhetnek. Egy megbetegedés után azért nem leszünk immunisak rá, mert évente közel 20 -féle náthavírus fertőz. Azért van néhány házi praktika, amivel tehetünk ellene, illetve felgyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

Gyümölcsök, zöldségek

A vitamindús étkezésnek különösen a hidegebb időjárásban van kiemelten fontos egészségmegőrző szerepe. Hogy minél többféle vitaminhoz hozzájussunk, minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. A C-vitamin kedvéért együnk zöldpaprikát, igyunk sok citromos limonádét. A savanyú káposzta is tele van C-vitaminnal, emellett probiotikus hatású, ami immunrendszerünk egyik bástyájának, a bélflóra egyensúlyának fenntartásában segít. A sütőtökben és a sárgarépában lévő béta-karotin a légutak nyálkahártyáinak helyreállításában segít. A szezonális zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma a legmagasabb, a most betakarított fekete retek például igazi csodafegyver a megfázásra, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító hatással bír.

Hagyma és fokhagyma

A fokhagymában és a hagymában található allicin erős baktérium- és vírusölő anyag. Mindkettőből percek alatt lehet ízletes erősítő levest készíteni, de nyersen pirítósra reszelve, vagy felkarikázva fogyasztva is gyorsan kifejti jótékony hatását. Csökkentik az orrdugulást, beindítja a váladéktermelést.

Húsleves

Sok kutatás igazolta már a húsleves gyógyhatását. Elősegíti a nyákoldást, hasznos tápanyagokkal, emellett folyadékpótlásnak is kiváló. A benne lévő vitaminok és antioxidánsok pedig gyulladáscsökkentőek.

Méz

A mézben 28 féle aminosav, 12 féle ásványi anyag és 8 féle vitamin található, baktérium- és vírusölő anyagok vannak benne. Bár mindegyik alkalmazható megfázásra, de egyik-másik fajta hatásosabb a fertőzés leküzdésében. A repce és akácméz fertőtleníti a torkot, a napraforgóméz és hársméz gyulladáscsökkentő, az utóbbi köhögéscsillapító is, az aranyvesszőméz pedig enyhíti a torokfájást.

Gyógyteák

A paprikához képest a homoktövisben háromszor annyi, a csipkebogyóban pedig kétszer annyi C-vitamin található, mindkettő hatásos gyógytea nátha esetén. A gyömbér bővelkedik ásványi anyagokban: A-, C-, E- és B-vitamin, magnézium, foszfor, kálium, vas és cink is van benne. Mivel antivirális, izzasztó és köhögéscsillapító hatású, hamar rendbe teszi az embert megfázáskor pár csésze gyömbértea. A gyógyteák fogyasztása nemcsak a folyadékbevitel miatt ajánlott betegség esetén, hanem tele vannak immunerősítő antioxidánsokkal, valamint izzasztó hatásúak is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165098_auto_resized.jpg
origo.hu

Pókokat talált a Marson az Európai Űrügynökség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143888_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Íme a tavasz legfinomabb étele: egyszerű és olcsó alapanyagokból készül a zöldséges lasagne

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165736_auto_resized.png
hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714170014
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159561_auto_resized.jpg
astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714170014
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714170014
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714170014
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai