A csipkebogyó (vadrózsa) termése magas C-vitamin-tartalma miatt régóta népszerű. A piros bogyó íze kellemesen savanykás, kiváló alkotórésze a házi gyümölcsteáknak. A teának való csipkebogyót szeptembertől novemberig gyűjtjük, az első fagyok előtt.
A csipkebogyólekvárhoz, velőhöz a fagyok után gyűjtött, puha termések a legjobbak. A félbevágott és a szőrös magoktól megtisztított csipkebogyót tálcán szétterítve szárítsuk meg sütőben vagy elektromos aszaló-szárító gépben. Töltsük jól zárható üvegekbe, tároljuk sötét, hűvös helyen. Szárított formában önállóan, vagy teakeverékben vásárolhatjuk meg.
A C-vitamin mellett más vitaminokat (A, B1, B2, K) is bőven tartalmaz. A benne lévő gyümölcssavak és a pektinek fokozzák a béltevékenységet, enyhe hashajtó, vese- és húgyhólyagtisztító, vércukorszint-csökkentő, ínygyulladásra és rekedtségre is hatásos. A népi gyógyászat influenza, megfázás, gyomorfájás tüneti kezelésére, a szív- és a szervezet ellenállóképességének javítására használja.
Fogyasztása a megfázásos megbetegedések időszakában különösen fontos. Kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, segít az ízületi és reumatikus fájdalmakban szenvedőknek. Magjának teája is gyógyhatású, vese- és hólyagproblémákra, vesekőre, reumára és köszvényre.
Gyógytea: Hideg áztatással készül, egy evőkanál csipkebogyóhúst tegyünk egy csészényi hideg vízbe, áztassuk egy éjszakán át. Reggel szűrjük le, melegítsük kicsit, de ne forraljuk fel. Ízesíthetjük mézzel. A csipkebogyóból szörpöt, lekvárt, szószt, kandírozott gyümölcsöt, gyümölcsbort és likőrt is készíthetünk. Vadhúshoz kitűnő köret, tehetjük süteményekbe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.