Aktuális

Meghűl a vér: ha élni akar, ne menjen a horrorfaluba – 18+

Bors

2021. október 10. vasárnap 15:30

<p>Egyenesen a holtak városaként emlegetik az oroszországi falut, aki bemegy, többé nem jön ki élve.</p>

A helyi legenda szerint, aki belép Dargavs kapuján, többé nem megy ki onnan élve. A hideg rázza az embert, ha csak ránéz az orosz falu fotóira, ahol egy ősi nekropolisz található, tele sírokkal és kriptákkal.

A gyakran „Halottak városaként” emlegetett Dargavs falut Oroszország egyik legtitokzatosabb helyének tekintik. Az Észak-Oszétia hegyei között fekvő falun kívül egy azonos nevű misztikus nekropolisz fekszik, amely a 12. és a 16. századból származik. Ennek megfelelően a nekropolisz beceneve „Halottak városa”. Nagyon kevés turista vagy helyi orosz látogatja ezt a temetkezési helyet, mert hosszú, keskeny, kanyargós hegyi utakat kell megtenni.

Dargavsot azért helyezték ilyen nehezen elérhető helyre, mert a föld annyira drága volt, hogy a temetőjüket egy egyébként viszonylag haszontalan földdarabra kellett volna helyezniük. A környezet elég kísérteties.

A helyi legenda szerint pedig a hely átkozott, és aki belép a nekropoliszba, soha nem jön ki onnan élve.

Lehetséges magyarázat az átokra, hogy 1800-as években pestis sújtotta a falut. A járvány elpusztította a környező lakosság 90 százalékát és hogy elszigeteljék magukat a falutól, az áldozatok önkéntes karanténba zárták magukat. Sokan végül ott haltak meg a kunyhóikban.

A legendától függetlenül gyönyörűek a dargavsi kripták, amik különböző méretű tornyokból állnak, bordázott, ívelt tetőkkel. A 99 épület elképesztő szervezettségben emelkedik a domboldalon. Tetején egy magas őrtorony van elhelyezve, amely a pihenő lelkek őrzésére szolgál.

A falusiak csónakszerű épületekbe temették elhunyt szeretteiket, mivel úgy vélték, hogy a halál utáni következő út egy széles folyón való átkelés, annak ellenére, hogy nincs hajózható folyó a környéken. Pedig a régészek az egyik sírban még egy evezőt is találtak, ez csak tovább borzolja a hátunkon a szőrt.

A falun kívüli domboldalon található nekropolisz úgy néz ki, mintha valóban egy kis falu lenne, egyfajta szellemváros. A sírok falain apró, téglalap alakú ablakszerű lyukak vannak, amin keresztül a holttesteket betették, így a sírok kis házaknak tűnnek. Mivel a család néhány személyes holmijukat is melléjük tették, így mindenük megvan, ami a túlvilági élethez kellhet.

További cikkek

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Tűz

Tűz ütött ki a fővárosi Szent Imre kórházban

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

MU: Fabrizio Romano így vélekedik C. Ronaldo távozási szándékáról

ripost.hu

Friss hírek érkeztek a Szent Imre kórházban történt tűz kapcsán

origo.hu

Átrepült egy ember a 80-nal hajtó buszon, az utasok reakciója felülmúlhatatlan volt

feol.hu

Egy ember kizuhant az autóból, amikor az árokba borultak Bicskénél

origo.hu

Magyarázatot találtak a Föld-szerű bolygók keletkezésére

nemzetisport.hu

Gyirmót: az északmacedón listavezetőtől igazoltak balszélsőt – hivatalos

vg.hu

A Pfizer vezérigazgatója szerint nem járható út négyhavonta oltatni

ripost.hu

10 fontos tény az omikronról, a hazai esetszámok 90 százalékáért felelős mutációról

szon.hu

Nyíregyházi, nyírkarászi, tiszavasvári és ópályi lakosokat fogtak el a rendőrök szombaton

origo.hu

Hírességek, akik saját éttermet nyitottak, de azzal nem lettek sikeresek