Aktuális

Nem kertelt, ezt mondta a negyedik hullámról az OGYÉI főigazgatója

Bors

2021. augusztus 21. szombat 11:30

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta: az idő őket igazolta, amikor az orosz és a kínai vakcinát is engedélyezték hazánkban, hisz emberéletek múltak ezen.

Magyarországon kizárólag biztonságosan előállított vakcinák állnak rendelkezésre az oltáshoz. Az OGYÉI főigazgatója szerint jó döntés volt a Szputnyik és a Sinopharm oltások engedélyezése ahhoz, hogy a magyar lakosság hamarabb legyen beoltva a környező országokhoz képest.

Szakmai alapon döntöttek

A főigazgató az interjúban arról beszélt: a második hullám közepén kellett gyors és megalapozott döntéseket hozniuk.

– Egy vakcinahiányos időszakban kellett olyan döntéseket hoznunk, amelyek nemcsak szakmaiak, hanem a lakosság védelmét is biztosítják.

Ezért engedélyeztük a Szputnyik-V vakcinát, mert amikor az oltóanyagot elemeztük, rájöttünk: az előnyei meghaladják a kockázatokat. Hasonló formában engedélyeztük a Sinopharm-vakcinát is. Mire ezt megtettük, a világon már több millió oltást beadtak ebből a típusból – magyarázta Szentiványi Mátyás, aki hozzátette: a döntéseiket az idő igazolta.

Több évig tartott volna az oltás

Szentiványi Mátyás kifejtette: a Pfizer kezdeti késlekedése miatt lépni kellett, hogy a veszélyeztetett korosztályoknak mihamarabb biztosíthassák a vírus elleni védelmet.

– Amikor új vakcinát fejlesztenek ki, folyamatosan kutatják és gyűjtik róla a tapasztalatokat. Minél régebben alkalmaznak egy vakcinát, és minél többen kapják meg, annyival több adat áll róla rendelkezésre. Január-februárban Pfizeren kívül nem volt más az országban – és az ő szállítmányuk is késett. Ha az akkori készletekre támaszkodunk, több évbe telt volna, mire elérjük a megfelelő átoltottságot – részletezte a főigazgató.

– Itt volt a Sinopharm, amely megfelelő, harmadik fázisú vizsgálati eredménnyel rendelkezett. Úgy vélem, jó döntés volt az idősek beoltása, mert így több magyar ember életét mentettük meg. Most pedig már lehetőség van a harmadik oltásra, ami megerősíti az első kettő oltás hatását – magyarázta Szentiványi Mátyás.

Kizárólag a betegek érdekeit nézték

A főigazgató a kialakult helyzetet a háborúhoz hasonlította.

– A csatamezőn is másfajta orvosi ellátás van, mint békeidőben a kórházakban. Egy dolog azonban fontos: mindkét esetben a beteg érdekét kell szem előtt tartani. Ez pedig megtörtént a vakcinák engedélyezésekor is.

A döntéseinket az idő igazolta, mert az általunk engedélyezett oltóanyagok mindegyike hatásos és biztonságos. Mára elmondhatjuk: Magyarországon túl vagyunk a járvány nehezén, az oltásokkal radikálisan visszaszorítottuk a betegszámot – mondta az OGYÉI első embere.

Veszélyeztetett csoportoknak kell a harmadik

Szentiványi Mátyás szerint a negyedik hullám itt van a nyakunkon, de az oltással elkerülhetjük a súlyos szövődményeket.

– Aki még nem oltatta be magát, ne a többi ember felelősségérzetére hagyatkozzon, hanem menjen el az oltásért. Aki viszont már beoltatta magát, mérlegelje a harmadik oltás beadását. A rizikócsoportba tartozók mindenképp vegyék fel a vakcinát, a fiatalok pedig konzultáljanak a háziorvosukkal. Minél többen vannak beoltva, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a fertőzések száma nőni fog, de azok nem okoznak súlyos szövődményeket és halált – zárta gondolatait a főigazgató.

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat