Aktuális

Szoláriummánia, cigicsikk-evés – megmutatjuk a legbizarrabb függőségeket

Bors

2021. július 4. vasárnap 11:30

Alkohol, szerencsejáték, körömrágás – van, aki sosem tud ezekről leszokni. Léteznek azonban ettől megdöbbentőbb függőségek is.

Pica – amikor nem ételt eszel

Amikor a kisbabák megismerkednek saját környezetükkel, mindent a szájukba vesznek. Ebben bizony benne van a föld is, ami után a szülők azonnal kimossák a gyerek száját. Ha viszont felnőttkorban adódik ilyen kísértés, az már probléma. A szakemberek ezt a függőséget pica-nak hívják. Ilyenkor nem élelmiszer eredetű tárgyakat eszik az ember, legyen ez cigicsikk, haj, papír, gomb, vagy bármi hasonló.

Tanorexia – a szoláriummánia

Régen a grófoknál, báróknál, királyoknál minél fehérebb, világosabb bőrt akartak elérni, és ezért mindent meg is tettek. Ma ez már fordítva van: minél barnább valaki, annál divatosabb és vonzóbb. Akinek nem elég a napfény, az pár perc alatt talál egy szoliszalont, ahol néhány alkalom alatt elérheti a kívánt barnaságot. A tanorexiában szenvedőknek ez válik függőséggé: naponta többször mennek szoláriumba, és számukra nem létezik elég barna bőrszín. Ráadásul sosem elégedettek a kinézetükkel. Ez viszont roppant veszélyes, mert a mesterséges barnulás sokszorosára növeli a bőrrák kockázatát.

extrém testmódosítás

Az ilyen beavatkozások, testmódosítások az afrikai törzsek kultúráiban gyökereznek. A padaung nők például különböző gyűrűkkel nyújtják a nyakukat egyre hosszabbra. 

Ugyanakkor az ehhez hasonló módosításokkal a modern világban is egyre többször találkozunk. A tetoválás (még a nagy mennyiségű is) ma már szinte hétköznapi látvány, de például a kettévágott nyelvek, vagy szarv-szerű protézisek beültetése a homlokba, XXI. századi szemmel nézve is extrém külsőt kölcsönöznek az embernek. Probléma akkor van, ha ezekből a beavatkozásokból egyre többet akar magán elvégeztetni az illető.

Kényszeres gyűjtögetők

A lényeg: a kényszeres gyűjtögetők bármit képesek felhalmozni az otthonukban, ami ettől inkább tűnik szemétdombnak, mint normális lakásnak. A kupacok alatt pedig csak a kosz gyűlik, idővel megjelennek a csótányok, egerek, ami az egészségre is nagyon veszélyes. Segítség nélkül pedig nem is tudnak megszabadulni sem a rengeteg összegyűjtött tárgytól, sem kóros függőségüktől.

(via)

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

metropol.hu

Ez gyors volt! Kulcsár Edina már a nevét is megváltoztatta

origo.hu

A sünök miatt jött létre a rengeteg ember halálát okozó szuperbaktérium

nemzetisport.hu

Arsenal: közös megegyezéssel távozik a védő – hivatalos

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 19.: az Oroszlán megmutatja az igazságot, a Vízöntő jelet kap

vg.hu

Koronavírusban elhunyt az énekesnő, aki szándékosan fertőzödött meg

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kell egy kis idő, hogy ezt feldolgozzuk – Bánhidi Bence

origo.hu

Így szerezték meg jogosítványukat apáink, nagyapáink - galéria nosztalgiázóknak