Mennyi mindenre jó a cseresznye? Megmutatjuk!

Mennyi mindenre jó a cseresznye? Megmutatjuk!

lekvár
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 03. 12:30
A cseresznye az istenek eledele. Itthon számos fajtáját ismerjük a zamatos, ropogós, piros gyümölcsnek. Májusi, pomázi hosszúszárú, szomolyai fekete vagy germersdorfi – rengeteg módon felhasználhatjuk, nem csak fülbevalónak!
Balogh Géza

A nagy melegben egy hűsítő gyümölcslevesnek senki sem tud ellenállni. Cseresznyét magában, vagy más piros gyümölcsökkel vegyítve kitűnő előételt készíthetünk belőle. A gyerekeket sütivel vehetjük le a lábukról. Akár egy sima piskóta, akár ízletes pite vagy rétes (mákkal vagy túróval megspékelve), biztos hogy nagy sikert aratunk vele! Arra figyeljünk, hogy a gyümölcs aránya megfelelő legyen a tésztához képest.

Tartósítsunk télire

Gyümölcs, cukor, víz, esetleg tartósító. A befőtt tipikusan az a kategória, ahol minimális ráfordítással tartós eredményt érhetünk el. Így van ez a cseresznyénél is, hiszen ha egy kis nyári finomságot télen kívánunk meg, rögtön a befőtt után nyúlunk. Vigyázzunk arra, hogy mind a cseresznye, mind a befőttes üveg alaposan meg legyen mosva, mert egy kis szennyeződéstől is könnyen megromolhat a készítmény. Ha kevés időnk van, nem szükséges kimagozni a szemeket.

Hogyha igazán egészséges befőttet szeretnénk, akkor a cukrot helyettesíthetjük mézzel, az ínyencek pedig citromkarikákkal is díszíthetik az üvegek tartalmát. A dunsztolásra is különféle technikánk állnak a rendelkezésünkre: van, aki a nedves, van, aki a száraz dunsztolásra esküszik!

A nagymama lekvárja

Szükséges hozzá friss gyümölcs, cukor, citromsav és dzsemfixáló. Itt már nem tudjuk kikerülni a magozást – ha tudjuk, végezzük a folyamatot gumikesztyűben, mert napokra megfestheti bőrünket a gyümölcs festékanyaga! A tuti cukor-gyümölcs arány nagymamáink kisujjában van, de aki most készítene először lekvárt, néhány recept után ki tudja silabizálni a megfelelő arányokat. Általában egy kiló cseresznyéhez 30-40 deka cukor szükséges.

Figyeljünk a megfelelő pépesítésre: az egészen könnyűtől a kissé darabos lekvárig bármilyen megoldással jók vagyunk. Ínyencek feldobhatják valamilyen fűszerrel, például fahéjjal, szegfűszeggel, de akár a citromfű is kitűnő erre a célra. Felnőttek pedig egy kis vörösbort is önthetnek a rotyogó dzsemre!

Pálinka – a vidék itala

Az örök vita nagymamák és nagypapák között: mit készítsünk a gyümölcsből, lekvárt vagy pálinkát? A cseresznyepálinkának több, mint 200 éves hagyománya van hazánkban. 40-től 60 százalék alkoholtartalomig főzik, a legelterjedtebb a 48-50 fokos nedű.

Pálinkakészítésre olyan cseresznyefajták jók, amiknek nagy a cukor- és szárazanyag-tartalmuk, és dús aromával rendelkeznek. Ilyen pl. a germersdorfi óriás, a solymári gömbölyű vagy a szomolyai fekete. Gondos cefrézés és megfelelő főzés esetén jó pálinkát kapunk, ami akár vendégfogadáskor, akár aperitifként kiváló ital lehet.

Az egészségre is jó hatással van

Fülöp Lili dietetikus a Borsnak elmondta: a cseresznye számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik.

– A gyümölcs összességében kevés energiát tartalmaz: 100 gramm cseresznyében mindössze 70 kalória van. A víztartalma viszont nagyon magas, 80 százalék körüli, így kis mértékben a folyadékpótlásba is besegít. Rendkívül magas a cseresznye rosttartalma, amely jó hatással van az emésztésünkre. A benne lévő C-vitamin erősíti az immunrendszerünket, kálium-tartalma az idegrendszerünkre és a vérnyomás-szabályozásunkra van kedvező hatással. Az antioxidánsok pedig megvédik szervezetünket a káros szabadgyökök ellen.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.