Aktuális

Egy ember három életet tud megmenteni: Az oltottakból is lehet vérplazma-donor

Ernőfy Nóra

Létrehozva: 2021.07.08.

A kórházi kezelést igénylő koronavírusos megbetegedés esetén még mindig a vérplazma-terápia a leghatékonyabb kezelés. A tartalékok azonban kimerülőben vannak. Sokan nem tudják, hogy az oltottak is alkalmasak donornak. 

Sokaknak szüksége lehet vérplazma terápiára, ám a tartalékok vészesen fogynak, ezért szükséges a feltöltésük, hogy minél több kórházban fekvő koronavírusos beteget tudjanak kezelni – ezt dr. Lacza Zsombor, az OrthoSera Kft. plazmaterápiás kutatócsoport vezetője mondta el a Magyar Tudományos Akadémia plazmaterápiáról szóló tudományos előadásán.

Hiába érezzük úgy, hogy már túl vagyunk a járványon, süt a nap, jó az idő, nem kell maszkot hordanunk, de a vírus itt van köztünk. Amíg jelen van a koronavírus, addig képes mutálódni, és előbb-utóbb lesz egy olyan variánsa, amely máshogy támadja meg az embert, és ezzel újabb járványokat képes okozni. Ezért a plazmagyártási kapacitást ébren kell tartani, hogy akár 1,5 hét alatt tudjunk az új mutáns ellen is hatásos szérumot előállítani – mondta Dr. Lacza Zsombor.

Hatékony a súlyos esetek estén

- A második járványhullámban már tízszer annyi emberen tudtak segíteni vérplazmaterápiával, kétezer önkéntesből 500 beteg életét mentették meg. Azok a súlyos betegek, akik 72 órán belül kaptak plazmát, 70 százalékban túléltek. Akik folyamatosan romló állapotban voltak, már a szérum beadása utáni órákban csökkent a gyulladás a szervezetükben – jegyezte meg a szakértő.

Csak egy vérvétel az egész

A vérplazmában jelenévő fehérjék közt találhatóak az antitestek, melyek az immunrendszer részeként segítik a szervezetet megvédeni a fertőzéstől. A koronavírusból felgyógyult beteg, vagy az oltáson átesett a vérvételhez hasonló eljárásban tud vértplazmát adni, de ekkor csak az úgynevezett plazmafolyadékot veszik le, ami nem veszélyes, pár napon belül a szervezetben újratermelődnek a plazmák. Ezen ellenanyagokat tartalmazó plazmák felhasználásával kezelik a súlyos kórházban fekvő koronavírusos betegeket.

Elfogytak a donorok

A tudósok elkezdték vizsgálni az oltottakat, hogy ők is alkalmasak-e donornak, és kiderült: tudnak segíteni. És szükséges is, hogy vérplazmát adjanak, mert fogyóban a készlet.

Elfogytak a donorok, alig van olyan beteg az országban, aki meggyógyult, lábadozik, magas az antitest szintje, mivel majdnem minden potenciális jelentkező be van oltva. Ezért elkezdtük vizsgálni az oltottak antitest válaszait. Kiderült, hogy az oltottak vérében még magasabb a semlegesítő képesség,mint a felgyógyultak vérében – emelte ki a kutató.

Ki adhat plazmát?

Egyetlen véradó három ember életét mentheti meg. Minden egészséges 18-60 év közötti felnőtt, akinek testsúlya 50-140 kilogramm között van, jelentkezhet. A terhesség, a fél évnél frissebb tetoválás vagy a piercing kizáró okok. A krónikus betegek, az autoimmun betegségekben szenvedők, a daganatos páciensek, a véralvadással, inzulinproblémákkal küzdők szintén nem alkalmasak plazmadonornak. A rendszeres gyógyszerszedés szintén kizáró ok.

Ingyen nézik az antitestek jelenlétét

A vérplazma adást ingyenes orvosi vizsgálat és vérvétel előzi meg. Negatív hepatitis-B és C, HIV, szifilisz eredményt követően adható vérplazma. A koronavírus elleni antitestek jelenlétét is ingyenesen tesztelik vérminta vétellel. Aki átesett a fertőzésen, a gyógyulást követően legalább 3 hétnek kell eltelnie, hogy plazmát adhasson. Koronavírus elleni oltás esetén amennyiben az első, vagy a második dózis beadása után eltelt egy hét és panaszmentes az illető, akkor alkalmas vérplazmadonornak.

Így kell jelentkezni

Ha alkalmas az illető donornak akkor akkor maga a plazmaadás egy 30-40 perces folyamat lesz, ami előtt 2 liter folyadék elfogyasztása szükséges, a megelőző napon pedig oda kell figyelni az étkezésre: fehérjedús és szénhidrát csökkentett ételeket kell enni. 

Az ország 8 nagyvárosában (Budapest, Debrecen, Kaposvár, Sopron, Székesfehérvár, Szombathely, Győr, Szombathely) több plazmaadó pont működik, ahol személyesen vagy a plazmaadas.hu weboldalon keresztül is lehet jelentkezni. Egy vérplazmaadásért maximálisan 4630 forintot lehet adni. Pár ezer forintos vásárlási és étkezési utalványokkal is kiegészítik a térítést, és különböző tárgynyeremény akciókban is részt vesz a donor.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek