Aktuális

Kipécézték, keményen szívatták: Baleknak tartották osztálytársai az Iszlám Állam kecskeméti terroristáját

Bors

Létrehozva: 2021.06.05.

Furcsa gyerekként emlékeznek általános iskolai ismerősei az Iszlám Államnak felesküdött kecskeméti egyetemistára. A 21 éves fiú, aki nemrég muszlim nevet vett föl, kamaszként még osztálytársai céltáblája volt. 

Megszólalt a Borsnak a terrorizmussal gyanúsított V.K. egykori általános iskolai osztálytársa. A fiatalember azt kérte, nevét ne közöljük. 

Mint ismert, V.K-t a Terroelhárítási Központ kommandósai fogták el egy kecskeméti családi házban, mert a gyanú szerint robbantani akart a foci EB alatt Budapesten és a tömegbe hajtva gázolt volna a Balatonon. Sok ezer ember élete forgott veszélyben

Nagyon jó tanuló volt

Ezt nem néztem ki belőle, de furcsa gyerek volt, és sokszor furcsán viselkedett - mondta az osztálytárs, hozzátéve, hogy a jól szituált családból származó fiatalember nagyon jó tanuló volt, a közösségből azonban kicsit kinézték.

- Minden osztályban van egy ilyen ember, akit kipécéznek, nálunk ő volt az. Nem keményen szívattuk, mondjuk például elvettük a tolltartóját, aztán nem sokkal később vissza is adtuk neki. Akkor úgy tűnt, inkább poénnak veszi ezeket – mondja az egykori barát, aki V.K.-t nagyon visszahúzódó típusnak írja le. 

A mindenre rábeszélhető iskolás

- Könnyen adta meg magát, és adta magát mindenhez - mondta a fiatal, aki manipulálható, bármire rábeszélhető embernek ismerte meg annak idején osztálytársát. Kérdéseinkkel megkerestük V.K. általános iskoláját is kíváncsiak voltunk, vajon akadt-e bármi előjele annak, hogy tanulójuk később ilyen radikális irányba megy el, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

 Szakértő: manipulálható alkat

Elértük Bariscil Ahmetet, aki a Török Magyar Kulturális Központ igazgatója, a Facebookon pedig a terrorizmussal gyanúsított fiatalember ismerőse. Mint kiderült, nem ismerte V.K.-t, az egyetemista jelölte be őt. 

- Ha van valakivel közös ismerősöm, akkor vissza szoktam jelölni – mondta férfi, aki hívásunkból értesült arról, hogy neki is ismerőse a gyanúsított. 
Én testbeszédből csináltam mesterképzést. Amikor megtudtam, hogy kiről van szó, megkértem egy biztonsági szakértő ismerősömet, hogy nézze meg a fotóját. Ő azt mondta, a látottak alapján a terrorizmussal vádolt fiatalember bármilyen szervezetbe beszervezhető lenne – mondta az igazgató lapunknak. A szakértő szerint tehát V.K. személyisége éppen megfelelő arra, hogy egy terrorszervezet manipulálja, vagy elcsábítsa tagjai közé.

Nem találta helyét a világban

- Alapvetően a társadalomban azok az emberek a leggyengébb láncszemek, akik identitásukat vesztve nem találják helyüket, nem tudják kik ők, mi a szerepük a világban. Mivel ki vannak éhezve a figyelemre, és arra, hogy valaki elfogadja őket, tehát fogékonyak a valahova tartozásra, a manipulátorok, terrorszervezetek őket jobban meg tudják célozni. Ha sikerül őket behálózni, kontrollálni, majd egy új identitást adni számukra, akkor számukra a fegyver használata természetessé s elfogadhatóvá válik, egy eszközzé, amivel elérik, amit szeretnének. A gyilkolás az életmódjuk részévé válik, mivel egy új identitást kaptak, sajátos értékrendszerük alakul ki, amiben már szemrebbenés nélkül tudnak ölni – nyilatkozta a Borsnak Dr. Makai Gábor. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek