Aktuális

Elmarad a tilalom – Partközelben táplálkoznak májusban a balatoni pontyok

K. D.

Létrehozva: 2021.05.14.

Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a balatoni pontyhorgászattal foglalkozunk.

Forrás: Saját kép

Idén elmarad a balatoni pontytilalom, vagyis májusban, az ívási időszakban is horgászhatunk rájuk. Ráadásul a védettségi igazolvánnyal rendelkező pecások éjszaka is kint maradhatnak, így még nagyobb eséllyel csalhatják horogra a kapitális bajszosokat.

– Az ívási időszakban még fontosabb a helyválasztás. Bár a Balaton hatalmas, mégis behatárolt az a rész, ahova a pontyok lerakják ikráikat. Ilyen például Badacsonylábdihegy, ahova ebben a ciklusban tömegesen érkeznek a bajszosok – fogalmazott a Borsnak Hundzsa Ferenc versenyhorgász, aki társával együtt megnyerte Európa egyik legrangosabb viadalát, a Nemzetközi Balatoni Bojlis Kupát (IBCC). – Mindenképp olyan helyet keressünk, ahol sok a sás, nád, mert a pontyok a növények lebegő gyökereire ívnak rá.

Ne háborgassuk őket!

A bajszosok ívása nem egy időben zajlik, általában az azonos korosztályúak verődnek csapatokba, hogy lerakják ikráikat, vagyis a nagy halak ilyenkor együtt vonulnak ki a partközelbe. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem etikus az ívás alatt megzavarni őket. Minden horgász számára fontos, hogy a természetes szaporulatnak köszönhetően bőségesen legyen utánpótlás a Balatonban.


Ha a víz tetején forognak, látványosan csapkodnak, akkor ne háborgassuk őket. Hagyjuk, hogy zavartalanul megtörténjen az ívás. Előtte és utána viszont érdemes próbálkoznunk, mert nagyon falánkak lesznek. Hihetetlen energiaveszteséggel jár számukra az ívás, nagyon megterheli a szervezetüket, ezért igyekeznek utána minél több táplálékot magukhoz venni. Ilyenkor azon pecások is szép sikereket érnek el, akik nem ismerik annyira a Balatont – tette hozzá Hundzsa.

Esélyes a sekély

A Wave Fishing Products csaligyártó cég horgásza kiemelte: ebben az időszakban elsősorban a sekélyebb vízterületeken próbálkozzunk, hiszen az ívás mindig a partközelben zajlik.

Továbbra is él a tilalom

Keleti-Bozót-csatorna (más néven Fonyódi-árok)Nyugati-övcsatorna (más néven Máriai-árok)Zala-folyó torkolati szakasza Kis-Balaton

Ha erős szél fúj a part felé, akkor még közelebb vonulnak, ilyenkor nem ritka, hogy 10-20 méterre a parttól tanyáznak a hatalmas bajszosok. Előfordul, hogy szemmel is látja őket a horgász – mondta az IBCC-győztes, aki a korlátozások feloldása ellenére sem számít tömegre a Balatonon. – Elsősorban a hajnali, reggeli órákban ívnak a pontyok, ilyenkor lehetünk a legeredményesebbek, tehát érdemes minél korábban kimennünk, ha szép példányokat szeretnénk horogra csalni. Nagyon örülök, hogy védettségi igazolvánnyal ismét lehet éjszaka horgászni. Úgy gondolom, a turizmus fellendítésében játszhat ez szerepet, hiszen, akik több napra érkeznek, azok a környéken költik a pénzüket is. Tavasszal még nem feltétlenül eredményesebb az éjszaka, ennek nyáron van jelentősége, amikor meleg a víz.

Fűszeres, halas csalik előnyben

Ferenc barátai, kollégái remek hírekről számoltak be a Balatonról, az elmúlt időszakban szép számmal fogdosták a pontyokat, és nemcsak a profik. Tehát, aki teheti, látogasson el májusban a magyar tengerhez, mert szinte biztos, hogy eredményesen zárja a pecát.

– A tavaszi, kisebb méretű csalikkal próbálkozzunk, mert még hideg a víz. A büdös, halas csemegéket kedvelik ilyenkor a pontyok, főleg, ha van benne egy kis gyümölcsös ízvilág is. Mi például ilyen kombinációval nyertük meg az IBCC-t. De a fűszeres vonulattal is eredményesek lehetünk – zárta Hundzsa.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088434_auto_resized.png
origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26456_resized.jpg?avcount=1711698311
origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078857_auto_resized.jpg
life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089525_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086745_auto_resized.jpg
ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083836_auto_resized.jpg
vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26457_resized.jpg?avcount=1711698311
origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091959_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090910_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyerekként is nehéz volt, na de most megbirkózol-e ezzel a helyesírási teszttel?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711698311
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/HIf_0xuUVsMIc5wXgbn4ug5SYgYu5e8W1LvNPHBoRSg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2YzQyNTM5ZDA2MjRkMjA4NWQzMTE2NzYzYjZiZjNj.jpg
Óraállítás

Ezt még gyorsan mindenkinek meg kéne csinálnia, mielőtt átállítjuk az órát!