Aktuális

Elmarad a tilalom – Partközelben táplálkoznak májusban a balatoni pontyok

K. D.

2021. május 14. péntek 13:15

Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a balatoni pontyhorgászattal foglalkozunk.

Forrás: Saját kép

Idén elmarad a balatoni pontytilalom, vagyis májusban, az ívási időszakban is horgászhatunk rájuk. Ráadásul a védettségi igazolvánnyal rendelkező pecások éjszaka is kint maradhatnak, így még nagyobb eséllyel csalhatják horogra a kapitális bajszosokat.

– Az ívási időszakban még fontosabb a helyválasztás. Bár a Balaton hatalmas, mégis behatárolt az a rész, ahova a pontyok lerakják ikráikat. Ilyen például Badacsonylábdihegy, ahova ebben a ciklusban tömegesen érkeznek a bajszosok – fogalmazott a Borsnak Hundzsa Ferenc versenyhorgász, aki társával együtt megnyerte Európa egyik legrangosabb viadalát, a Nemzetközi Balatoni Bojlis Kupát (IBCC). – Mindenképp olyan helyet keressünk, ahol sok a sás, nád, mert a pontyok a növények lebegő gyökereire ívnak rá.

Ne háborgassuk őket!

A bajszosok ívása nem egy időben zajlik, általában az azonos korosztályúak verődnek csapatokba, hogy lerakják ikráikat, vagyis a nagy halak ilyenkor együtt vonulnak ki a partközelbe. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem etikus az ívás alatt megzavarni őket. Minden horgász számára fontos, hogy a természetes szaporulatnak köszönhetően bőségesen legyen utánpótlás a Balatonban.


Ha a víz tetején forognak, látványosan csapkodnak, akkor ne háborgassuk őket. Hagyjuk, hogy zavartalanul megtörténjen az ívás. Előtte és utána viszont érdemes próbálkoznunk, mert nagyon falánkak lesznek. Hihetetlen energiaveszteséggel jár számukra az ívás, nagyon megterheli a szervezetüket, ezért igyekeznek utána minél több táplálékot magukhoz venni. Ilyenkor azon pecások is szép sikereket érnek el, akik nem ismerik annyira a Balatont – tette hozzá Hundzsa.

Esélyes a sekély

A Wave Fishing Products csaligyártó cég horgásza kiemelte: ebben az időszakban elsősorban a sekélyebb vízterületeken próbálkozzunk, hiszen az ívás mindig a partközelben zajlik.

Továbbra is él a tilalom

Keleti-Bozót-csatorna (más néven Fonyódi-árok)Nyugati-övcsatorna (más néven Máriai-árok)Zala-folyó torkolati szakasza Kis-Balaton

Ha erős szél fúj a part felé, akkor még közelebb vonulnak, ilyenkor nem ritka, hogy 10-20 méterre a parttól tanyáznak a hatalmas bajszosok. Előfordul, hogy szemmel is látja őket a horgász – mondta az IBCC-győztes, aki a korlátozások feloldása ellenére sem számít tömegre a Balatonon. – Elsősorban a hajnali, reggeli órákban ívnak a pontyok, ilyenkor lehetünk a legeredményesebbek, tehát érdemes minél korábban kimennünk, ha szép példányokat szeretnénk horogra csalni. Nagyon örülök, hogy védettségi igazolvánnyal ismét lehet éjszaka horgászni. Úgy gondolom, a turizmus fellendítésében játszhat ez szerepet, hiszen, akik több napra érkeznek, azok a környéken költik a pénzüket is. Tavasszal még nem feltétlenül eredményesebb az éjszaka, ennek nyáron van jelentősége, amikor meleg a víz.

Fűszeres, halas csalik előnyben

Ferenc barátai, kollégái remek hírekről számoltak be a Balatonról, az elmúlt időszakban szép számmal fogdosták a pontyokat, és nemcsak a profik. Tehát, aki teheti, látogasson el májusban a magyar tengerhez, mert szinte biztos, hogy eredményesen zárja a pecát.

– A tavaszi, kisebb méretű csalikkal próbálkozzunk, mert még hideg a víz. A büdös, halas csemegéket kedvelik ilyenkor a pontyok, főleg, ha van benne egy kis gyümölcsös ízvilág is. Mi például ilyen kombinációval nyertük meg az IBCC-t. De a fűszeres vonulattal is eredményesek lehetünk – zárta Hundzsa.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: halálos fenyegetéseket is kaptak a dán játékosok

borsonline.hu

Elfajult a fétisszex, kis híján lefejezte áldozatát az egyetemi professzor

she.life.hu

Ne mondd, hogy szeretsz! - Ha nem tudod bizonyítani

magyarnemzet.hu

Uniós biztos: a választásokig nem lehet szankcionálni Magyarországot

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

Kísértetiesen villogó tárgyat észleltek az űrben

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

origo.hu

Átfogó tervet jelentett be a világ egyik legfontosabb növényénél a Nestlé

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve

borsonline.hu

Döbbenet: Imrét újraélesztés közben akarta félrelökni egy vásárló, mert nem fért oda a tejhez

origo.hu

Az ember szemén látszik a halál időpontja