Aktuális

Tömegeket menthet a magyar lélegeztetőgép

Bors

Létrehozva: 2021.04.26.

Hatalmasat lépett előre az első magyar fejlesztésű tömeg- lélegeztetőgép, ami rengeteg koronavírus-fertőzött életét mentheti meg fejlesztői szerint.

Forrás: Óbudai Egyetem Facebook oldala

A napokban jelentették be az Óbudai egyetem MassVentil Projektjében dolgozó mérnökei, hogy elkészült a kizárólag magyar fejlesztésű lélegeztetőrendszer prototípusa. Ez nagy lépést jelent a kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő betegek gyógyításában, ugyanis ezzel az új technikával akár öt, tíz vagy akár húsz ember lélegeztetését lehet elvégezni - írja a Magyar Nemzet. 

Könnyen mozgatható

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló fejlesztés kapcsán hangsúlyozták: a tömeg-lélegeztetés az egyéni lélegeztetés hagyományos módját egészíti ki új funkciókkal és további előnye, hogy mobilizálható és könyen szállítható. Így kórházon kívül, táborokban és csarnokokban is üzemeltethető, sőt kórházi infrastruktúra hiányában is védi az egészségügyi dolgozókat.
A fejlesztők szerint további előnye ennek az új tömeg-lélegesztetőrendszernek, hogy nem csak a koronavírus-járvány idején, hanem egyéb járványhelyzetek, a terrortámadások, valamint egyéb katasztrófák esetén is bevethető.

Egyszerre több emberen segít

Az igazi innovációt, mégis a fejlesztés egységesített szoftver megoldásai jelentik amik növelik az orvosok és ápolók munkahatékonyságát.

Egyszerre sok páciens kevés orvosi személyzettel történő hatékony monitorozására ad lehetőséget

- jelentették ki a mérnökök.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó fejlesztők elé komoly kihívásokat gördítettek az elmúlt hónapok folyamán a koronavírus-járvány következtében növekvő és szigorodó követelmények. Így elhatározták, hogy ezen kicsit túllépve olyan gépet alkotnak ami szélesebb spektrumban vethető majd be. Ezért egy konténerbe beépíthető prototípus kialakításán kezdtek dolgozni, amely szállítható, és akár több hétig vagy hónapig tartó biztonságos lélegeztetésre is alkalmas.

A kezdetek

A MassVentil projekt még 2020-ban indúlt Kozlovszky Miklós kutató-fejlesztő mérnök vezetésével. A magyar kormány azonnal meglátta az ötletben a lehetőséget és a kezdetektől támogatta azt. A hónapokig tartó fejlesztési munkálatokhoz, több területről rengetegen járultak hozzá, a kiemelkedő tudású szakemberektől kezdve a diákokon és a vállalatokon át egészen az elindított szakmai kommunikációs fórumukat követő több mint 1300 emberig.
 

Már a projekt elején megosztották a feladatokat, voltak, akik a konkrét probléma megoldásán dolgoztak: programoztak, szelepet gyártottak, logót vagy találmányismertetőt terveztek, ég mások szerszámokat és különböző eszközöket ajánlottak fel.
 

A csapat egy része a szakmai együtt gondolkodásban vett részt, emellett sokan a projekt kommunikációját és nemzetközi megismertetését, kutatói, üzleti és intézményi kapcsolatok felépítését végezték, pályázatokat írtak, vagy éppen különböző országokban lobbiztak a fejlesztés sikeréért.

Saját zsebből

Eleinte a résztvevők saját maguk finanszírozták a költségeket, de a családi kasszák kerete hammar kimerült, hisz egy ekkora vállalkozás finanszírozása nem két forint. Ezért a csapat úgy döntött, hogy közkinccsé teszi a kutatás eredményeit, aminek hatására rengeteg önkéntes szakmai és anyagi felajánlást kaptak. Ennek segítségével tudták megépíteni a prototípust. A fejlesztés eredményeinek folyamatos kommunikálása meghozta az eredményét és a MassVentil-rendszer megnyerte az Európai Bizottság által kiírt EUvsVirus hackathon lélegeztetőgép-kategória első díját is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714057218
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714057218
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160843_auto_resized.jpg
life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714057218
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144894_auto_resized.png
lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714057218
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra