Aktuális

Horror áron adják-veszik a vakcinákat a netes feketepiacon

Bors

Létrehozva: 2021.03.11.

A csalók napi 100-500 eladást is lebonyolíthatnak az illegális vásárokon.

Forrás: Pexels.com

Az illegális vakcinabizniszre a Kaspersky kutatói bukkantak rá, akik15 különféle piacot vizsgáltak a darkneten, és ott már három ismert koronavírus-vakcinára, a Pfizerre, az AstraZenecára és a Moderna készítményeire is találtak ajánlatokat - írta a Biztonságportál.

Világméretű hálózat, titkosított üzenetküldés

Az eladók már nem csak Európát hálózták be, mert szép számmal akadnak ugyan Németországból, Franciaországból és az Egyesül Királyságból, de az Egyesül Államokból is. 

Kiderült, hogy a fekete értékesítők titkosított üzenetküldő szolgáltatásokon beszélgetnek egymással, és napjában akár 100-500 tranzakciót is végrehajtanak, méghozzá nem csekély áron: egy vakcina ára ugyanis 250-1200 dollárba kerül, azaz 75 ezer forinttól akár több mint 350 ezer forintos áron is eladhatják. A pénzt persze nem egy egyszerű átutalással, hanem kriptovalutában vagy bitcoinban kérik. 

Azt sem tudni, eredetiek-e a vakcinák

A kutatók egyelőre azt még nem tudják, hogy netes feketepiacon pörgő vakcinák vajon eredeti oltóanyagok, vagy olcsó, netán káros hamisítványok-e, de első körben úgy vélik, hogy csupán hamisítványok. Hozzáteszik, hogy az ilyesfajta adás-vétel nem csak illegális, hanem roppant veszélyes is.

A darkneten szinte bármi megtalálható, nem meglepő tehát, hogy az ottani eladók ki akarják aknázni az oltási kampányt. Az elmúlt évben rengeteg olyan csalást kíséreltek meg, amelyhez a COVID-témát használták fel - jelezte Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági szakértője .

Jelenleg nemcsak vakcinákat árulnak, hanem oltási igazolványokat is, amelyek a szabad utazást segítik elő. Fontos, hogy a felhasználók óvatosan kezeljenek minden világjárványhoz kapcsolódó „remek üzletet”. Sosem jó ötlet a darkentről vakcinát vásárolni - figyelmeztet a szakértő.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek