Aktuális

Ilyen csodálatos vadállatok bújnak elő a traktorhangra a nógrádi erdőből - fotók

Dózsa Gabriella

2021. március 27. szombat 12:00

Van egy csodahely Magyarországon, ahol természetes élőhelyén szemlélhetőek meg a fenséges gímszarvasok, a dámvadak viselkedése, a muflonkosok vad összecsapásai és a vaddisznó családok vidám csörtetése.

Forrás: Móricz István

A Börzsöny lábánál terül el a Villányi család által megálmodott és létrehozott Nógrádi Vadaspark. A hatalmas 110 hektáros területen a magyar vadállomány életébe kaphatunk betekintést. Az egyetlen vadaspark, ahol nincsenek ketrecek, minden állat szabadon él.

A kétezres évek elején, amikor a földosztások voltak, nekünk már volt egy kicsi vadasparkunk

– mesélte a kezdeteket a Borsnak Villányi Péter.

– Megkezdődtek a birtokösszevonások, kialakítottuk a mostani területet, ami köves volt, gazdálkodni nem lehetett rajta. Én is és a két fiam is erdész-vadász végzettségűek vagyunk, jött az állattenyésztés, és mivel a vadhoz értettünk, ezt álmodtuk meg. Építettünk egy muflon, dámvad tenyészkertet. Így indult az egész. Később gímvadakat, vaddisznókat is kezdtünk tenyészteni, genetikailag top állományokból. Aztán 2009-ben, amikor a törvény átalakult, három féle vadállattartás lehetett, akkor lettünk hivatalosan vadaspark.

Évek alatt csiszolódtak össze

 A család rájött, hogy valamit tenniük kell, hogy a fenséges vadállatok elő is jöjjenek az erdőből. Bevetették a jól ismert pavlovi reflexet.

– A hatalmas területen hónapokig nem láttunk vadat – folytatta Péter. – Akkor elkezdtünk egy helyre etetni ugyanabban az időben, és egy három-négy év elteltével elértük azt, hogy ha már meghallották a traktor hangját, akkor előjöttek. Összekötötték a hangot az etetési idővel, élelemmel, és a bizalommal, így működik a pavlovi reflex. Jelenleg ott tartunk, hogy óriási az érdeklődés, sokan jönnek, vagyis most csak jönnének. Van esti les, ez egész évben folyamatos. Szeretik a vendégek, nem csak azt, hogy 100 méteren belül több száz állat jön enni, hanem azt, amit mi szakmailag hozzáteszünk: mesélünk érdekességeket. Nem csak a gyerekek, a felnőttek is nagyon élvezik ezeket a programokat. Traktoros körséta alkalmával bemutatjuk az erdei életközösséget, gím és dámszarvasainkat, muflon nyájunkat, vaddisznó kondánkat. De vannak őzek, struccok, emuk, van nandu, vízi bivaly, őstulok, a négyszarvú jákobbirka.

Sérült madarak menedéke

Állatkertet is építenek Villányi Péterék, nemes céllal.
Kimondottan olyan madarakat szeretnénk majd idehozni, amelyek a sérülésük miatt a természetbe már nem tudnak visszamenni

– árulta el a családfő.

– Szeretnénk az öreg napjaikat itt boldoggá tenni finom élelemmel, nyugalommal. Kihasználva ezt a covidos időszakot, most ezen dolgozunk. Így még több látnivalóvaló várja majd vendégeinket.

További cikkek

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Varga Judit: Az egyetemi modellváltás szabadságot és felelősséget jelent

mandiner.hu

Gyurcsány: Voltam hatalom közelében. Most se vagyok nagyon messze

veol.hu

Újszülöttjét nem láthatta az édesanyja, 25 évesen hunyt el a Covid miatt

origo.hu

Youtuberek képmását is lopják az NFT-s csalók

origo.hu

Komoly környezeti előnyökkel járhat a rövidebb munkahét

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: az izlandiak felkészültek, ha kikapnak tőlünk, még csomagolhatnak is

ripost.hu

Nagyon odatette: kemény posztot írt Djokovics kapcsán a magyar orvos

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely: Sz…rok rá, mi van a hangfelvételeken + videó

origo.hu

Kiderült, melyik a világ legerősebb paprikája