Aktuális

Elképesztő teljesítmény: árral szemben evez végig a Dunán Richárd és Klaudia

Bors

2021. február 16. kedd 17:45

Három hónap alatt evez végig a Dunán Kis Klaudia és párja, Varga Richárd. Az út különlegessége, hogy árral szemben teszik meg az embert próbáló, 2850 kilométeres távot. Március 1-jén indulnak a romániai Fekete-tengertől, és terveik szerint június elejére érnek a németországi Donaueschingenighez.

2019 novemberében a dunakiliti Varga Richárd a norvégiai Ramberg strandról hazaevezett a Szigetközbe egy tengeri kajakkal. 139 napot töltött a vízen, 5079 kilométert lapátolva, miközben több mint 400 ezer forintot gyűjtött a Bátor Tábornak. Tavaly egy „kisebb” vállalást teljesített: felevezett a Mosoni-Duna 118 kilométeres szakaszán két nap alatt, árral szemben. Idén pedig egy újabb embert próbáló kalandnak vág neki.

Napi 30 kilométert terveznek megtenni

Amikor 2019-ben megérkeztem Norvégiából Dunakilitire, poénból mondtam, hogy következőre találkozunk a Fekete-tengernél. Az ötezer kilométeres út során fogalmazódott meg bennem, hogy végigevezném a Dunát. De nem föntről lefelé, hanem éppen fordítva, árral szemben. Nem találtam arról semmi információt angolul, németül és magyarul sem, hogy ezt bárki megcsinálta volna. Ez nem azt jelenti, hogy még senki sem evezett végig fordítva, előfordulhat, de az biztos, hogy nem osztotta meg szélesebb körben – nyilatkozta Richárd a Kisalföldnek.

Ricsi megkérdezte tavaly decemberben, hogy vele tartok-e. Nem mondta el, hogy hova. Erre az volt a válaszom, hogy nem, mert nem tudom, mi a terve. Pár óra múlva felvetettem neki, hogy szívesen végigeveznék egyszer a Dunán. Erre kérdezte, hogy árral szemben, igaz? Bólogattam, hogy nem is gondoltam másképp. Kiderült, hogy ő is ezt tervezi, s ez az expedíció, amire hívott – idézte fel a lapnak Klaudia. Hozzátette: naponta átlagosan 30 kilométert terveznek megtenni, legalább nyolc óra evezéssel.

Jótékonykodnak is az út során

A páros egy hónapra való élelemmel vág neki a túrának, amit a kajakokban helyeznek el több kisebb zsákban. Csomagolnak többek között szárított marha húst, rizst, kuszkuszt, zabot és különféle magvakat is. Visznek magukkal víztisztítót is, ám bíznak benne, hogy a kikötőben tudnak elegendő folyadékot magukhoz venni, s beletölteni öt-tízliteres zsákokba, ami elegendő pár napra. A telefon- és tablettöltést egy szélgenerátor és egy kisebb vízálló napelem segítségével oldják meg.

A Balkánról indulunk, s így a Covid-járvány idején még több időt fektettünk a tervezésre. Minden hatósággal, illetve nagykövetséggel, vízi rendészettel felvettük a kapcsolatot, és elmondtuk, mit tervezünk. Szerencsére mindenhol nagyon segítőkészek voltak, támogatnak minket az expedícióban – mesélte a Kisalföldnek Klaudia.

Richárd és Klaudia a közel 3000 kilométeres evezéssel szeretnének jótékonykodni is. Útjuk során gyűjtenek a Bátor Tábornak és a Tiszai Pet Kupának.

További cikkek

Tűz

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

Tűz

Tűz ütött ki a fővárosi Szent Imre kórházban

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Heti horoszkóp 2022. január 24-30.: Bármit elérhetünk ezen a héten

metropol.hu

Tűz ütött ki a budapesti Szent Imre kórházban

origo.hu

Átrepült egy ember a 80-nal hajtó buszon, az utasok reakciója felülmúlhatatlan volt

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

sonline.hu

A vadászok kétharmada sajnos csak ember, puskával

origo.hu

Elegánsnak ígérkezik a Google okosórája

nemzetisport.hu

Honvéd: Balogh Norbert a DAC-ba mehet, de Ázsiából is keresik

vg.hu

Közel kétezer, az oltást elutasító orvost függesztettek fel Olaszországban

metropol.hu

Újabb gyanús Covid-tünet? Sokan panaszkodnak erre megbetegedés után

life.hu

Ismert tévés oldalán vigasztalódott Csuti, többen is látták őket a Margitszigeten

borsonline.hu

Halálos áldozata is van a hajnali budapesti kórháztűznek -Fotók

origo.hu

Hírességek, akik saját éttermet nyitottak, de azzal nem lettek sikeresek