Palócleves, ami után Mikszáth Kálmán is csettintene – hétvégi menü

Palócleves, ami után Mikszáth Kálmán is csettintene – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 17. 12:00
Minden háziasszony szeret újítani a konyhában, ám ha biztosra akar menni, a retró fogásokat veszi elő. Mert ezekkel nem nyúlhat mellé.
Bors

Leves

Palócleves

Elkészítési idő: 20 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg sertéscomb * 1 vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 30 dkg zöldbab * 2 közepes burgonya * kapor * 1 csokor petrezselyem * 3 ek olaj * 1 tk pirospaprika * só, bors * 1 kk kömény * 1 babérlevél * 2 dl tejföl * 1 ek liszt

Elkészítés: A sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 centis darabokra aprítjuk és megmossuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselymet és a kaprot megmossuk és felaprítjuk. Az olajat a fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. egy deci vízzel, és lefedve félpuhára főzzük húsz perc alatt. Ha kell, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát és a zöldbabot, majd felengedjük egy liter vízzel, és tíz percig főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadunk egy deci vizet, ezzel behabarjuk a le­vest, és kb. öt percig forraljuk. Petrezselyemmel és kaporral megszórva, forrón tálaljuk.

Ez a leves volt egyébként a nagy író, Mikszáth Kálmán kedvence.

Főétel

Spenótos, fetás töltött csirkemell

Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 adag): 10 dkg bébispenót * 10 dkg krémsajt * 1 gerezd fokhagyma * 10 dkg feta sajt * só, bors * 2 csirkemellfilé * olívaolaj

Elkészítés: A bébispenótot felaprítjuk, majd egy tálban összekeverjük a krémsajttal és az áttört fokhagymával. Hozzámorzsoljuk a feta sajtot, megsózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. A csirkemellfiléket megmossuk, a nedvességet egy papírtörlővel felitatjuk. A húsokat oldalt háromnegyedig bevágjuk, és az így keletkezett „zsebbe” belekanalazzuk a tölteléket. A húsokat megsózzuk, megborsozzuk, majd egy serpenyőben felforrósított olívaolajon mindkét oldalát fehérre pirítjuk. Az elősütött csirkemelleket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

TIPP: köretként főtt rizzsel tálaljuk.

Desszert

Kókuszkocka

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ****

Hozzávalók (12 adag): 15 dkg cukor * 2 tojás * 30 dkg liszt * 1 cs sütőpor * 12 dkg vaj * 3 ek méz * 1,5 dl tej * 23 dkg vaj * 15 dkg porcukor * 5 ek kakaó * 8 ek tej * kókuszreszelék

Elkészítés: A cukrot a tojással kikeverjük, apránként hozzáöntjük a lisztet és a sütőport, majd az olvasztott vajat. Belekeverjük a mézet és a tejet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük, majd 3x3 centis kockákra vágjuk. A csokikrémhez a vajat összefőzzük a porcukorral, a kakaóval és a tejjel, majd félretesszük. A kockákra vágott tésztát belemártjuk a csokikrémbe, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk. Pár órát pihentetjük, utána fogyasztjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.