Aktuális

Öt darab szaloncukrot félóra futással dolgozhatunk le

Kóré Károly

Létrehozva: 2021.01.05.

Vízkereszttel véget ér a karácsonyi időszak, ilyenkor pedig ki-ki hajlamos a tükör előtt állva bosszankodni a felszedett kilók miatt. Béres Alexandra ad tanácsokat olvasóinknak, mit tehetnek a pluszsúly ellen.

Forrás: Shutterstock

Többet ér az életmódváltás

Töltött káposzta, bejgli, Gundel-palacsinta, kacsasült vagy csülök hagymás burgonyával. Tipikus karácsonyi ételek, amelyeket bizony addig eszünk, amíg tartanak. Nem csoda, hogy sokan szedünk fel ebben az időszakban némi súlyfelesleget. Ezzel önmagában nincs is probléma, viszont lássuk be, hogy elérkezett a dié­ta ideje. 

– Nem érdemes drasztikus változtatásokba kezdeni. A legtöbben ilyenkorra időzítik a nagy elhatározásokat, melyek azonban rendszerint alig egy hónapig tartanak.

Nem szabad túl nagy nehézségeket bevállalni, mert az emberi természetünkből fakadóan azokból előbb-utóbb ki szeretnénk törni

– mondta a Borsnak Béres Alexandra fitneszedző. Az ismert életmód-tanácsadó szerint sokkal jobb megoldás, ha inkább új szokásokat alakítunk ki.

Meg kell határozni, hogy ezentúl mikor és mennyit mozgunk.

– Érdemes eldönteni, hogy például kedden és csütörtökön, rögtön munka után vagy szombaton reggel, amikor a párunk még alszik, lemegyünk kocogni. Meg kell beszélnünk a szeretteinkkel, hogy ez nekünk fontos. Ennek azért van jelentősége, mert ha nem így járunk el, azt fogjuk érezni, hogy a családtól vesszük el az időt, viszont ha belátják, támogatni fognak bennünket – magyarázta Alexandra.

Figyeljünk az alapanyagra!

A mozgás mellett természetesen a megfelelő táplálkozás is kulcsfontosságú. Gondoljunk csak bele, hogy amit megeszünk, azt tudja feldolgozni a szervezetünk.

Térjünk vissza a természethez, és együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, halakat, magvakat és valamennyi baromfit! Próbáljunk tudatosan élni, és lehetőség szerint ne az előre elkészített ételeket vásároljuk,

de ha mégis, akkor csakis olyan helyről szerezzük be azokat, ahol teljesen megbízhatunk az alapanyagokban! Állítsuk össze az étrendünket az egészséges összetevőkből – hangsúlyozta Alexandra, és rávilágított, hogy érdemes kerülni a finomított lisztből készült péksüteményeket.

Az életmód-tanácsadó a Borsnak el­árulta: mivel az ő életében az edzésnek központi szerepe van, nem is hajlamos a hízásra.

– Az ünnepek alatt is tartottam online edzéseket, tehát ha esetleg karácsonykor túl sokat ettem volna, akkor is könnyedén leadtam volna a felszedett súlyfelesleget.

Evés után kell a mozgás

A fentiekből kiderül, hogy az étkezés és a testedzés egyaránt fontos. Persze nem mindenki képes vagy szeretné az ünnepeket a hagyományos sütemények vagy édességek nélkül kibírni.

– Engem a zserbó és a bejgli nem különösebben érdekel, de a szaloncukrot nagyon szeretem. Ezzel nincs is probléma, mert szigorúan tartom magamat a szabályhoz: minden édességevés után lemegyek futni vagy megsétáltatom a kutyát.

Alexandra leszögezte: öt darab szaloncukor ártalmas hatása félóra intenzív kocogással közömbösíthető.

– Egy szelet zserbó ledolgozásához húsz perc mozgás is elegendő, és figyelembe kell venni, hogy egyetlen feles megivása felér egy fél ebéddel. Sokan nem veszik komolyan, de az égetett szeszek kalóriatartalma nagyon magas, ezért ha alkoholt szeretnénk fogyasztani, célszerűbb inkább a száraz borok vagy pezsgők közül választani.

Alexandra arra is felhívta a figyelmet, hogy a súlyos tévhittel ellentétben egyáltalán nem annyit hízunk, mint amennyit eszünk.

– A hízás és a fogyás kulcsa az anyagcsere. Ha elérjük a normál mennyiségű tápanyagbevitelt, afelett válik érdekessé, hogy hány kalóriát égetünk el. Ha túl keveset eszünk, az anyagcsere csökken, de lassabban fogyunk. A testsúlyingadozás mértéke nagyban függ az alkatunktól és az életkorunktól is.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27611_resized.jpg?avcount=1714508113
origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176007_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176314_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Tucker Carlson interjút készített Putyin ideológusával, akinek meggyilkolták a lányát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176568_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177889_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Egy 23 évvel ezelőtti gyilkosság ügyében most született ítélet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27612_resized.jpg?avcount=1714508113
origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175595_auto_resized.jpg
travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174795_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714508113
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169064_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A szakértő állítása: "Egy dologra nagy szüksége van az idegeneknek, a Föld meghódításához"

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/oXiYHv0NPoEaqc7a7v2vSG_GGKWRyKvwwDezet7ALVY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1MWJmYmYyNmUyMTQ3ODc4MDYxZGI4NDgwOWIxNzI2.jpg
Gyász

Üzent a halálra késelt Martin édesanyja a Deák téri áldozat édesapjának

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/TSfOeLaog7NjVZ21PGLR4RkD1No1nlGprMEt6XSW8_s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwN2YyZTJiNjIwYjQxNmE5OGZlMTdmYWExOWMyZTBj.jpg
Bíróság

Most kaptuk: letartóztatásba helyezték a bőnyi késelő kislányt