Aktuális

Mindenhol elérhetővé teszik – talpra állítja a betegeket a két leghatásosabb koronavírus-gyógyszer

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.11.21.

Magyarország minden lehetőséget megragad, hogy felvegye a harcot a világot rettegésben tartó koronavírus-járvánnyal szemben. Hajszálnyira vagyunk a vakcinától, dübörög a vérplazmaterápia, a betegség ellen hatásos gyógyszerek gyártásában pedig önellátásra törekszünk.

Középsúlyos állapotban kapják a remdesivirt

A remdesivir nevű készítményt az ebola vírus ellen fejlesztették ki, de ott nem aratott kirobbanó sikert. A vizsgálatok azonban bebizonyították, a koronavírus ellen a szer igencsak hatásos. Az infúziós készítmény középsúlyos állapotú koronavírusos betegeknek adható.

– Ezt a gyógyszert lehet idehaza alkalmazni, ugyanis rendelkezik európai forgalomba hozatali engedéllyel – magyarázta a Borsnak Kovács L. Gábor professzor, a remdesivir klinikai vizsgálatával foglalkozó egyetemi együttműködés, a HECRIN Konzorcium vezetője. – Mivel ezt a gyógyszert egyetlen egy cég gyártja, övék a licence, és világszerte rengeteg a beteg, nagyon nehéz, szinte lehetetlen beszerezni. Éppen ezért döntött úgy a magyar állam, hogy idehaza is el kell kezdeni az előállítását és klinikai vizsgálati keretek közt kell alkalmazni – mutatott rá a Pécsi Tudományegyetem professzora.

Szerencsére van egy kiskapu, így bár forgalomba nem hozható a Richter Gedeon által legyártott kísérleti készítmény, klinikai vizsgálatok során alkalmazható, amivel emberek százainak életét lehet megmenteni. – A kormány gőzerővel dolgozik rajta, hogy az eredeti terméket is behozzák, hiszen annak alkalmazása jóval kevesebb adminisztrációt igényel. A klinikai vizsgálatokra állami forrást kaptunk, 540 beteg – térítésmentesen – már meg is kapta a gyógyszert, és egyetlen egy be­teg sem produkált súlyos mellékhatásokat.

Három és fél héttel ezelőtt a remdesivirt még csak hét kórházban alkalmazták, de ebben ezen a héten nagy előrelépés történt.

Az Operatív Törzs elrendelte, hogy a jövőben a remdesivirt minden COVID-kórházban hozzáférhetővé kell tenni. Hétfőtől 78 kórházban alkalmazható a remdesivir.

Favipiravir az enyhe tüneteseknek

A favipiravir gyógyszert öt évvel ezelőtt az influenza kezelésére Japánban dolgozták ki, engedélyezték és hozták forgalomba.

– Ez a gyógyszer az Európai Unióban eddig nem került engedélyezésre. A japánok fél évvel ezelőtt hozták nyilvánosságra, hogy a gyógyszer csökkenti a koronavírus okozta enyhe tüneteket. Később ezt egy átfogó tanulmányban megerősítették – magyarázta a szakember.

Mivel európai forgalomba hozatali engedélye nincs, csak különleges körülmények között – klinikai vizsgálatok során vagy veszélyhelyzetben – alkalmazható.

– A japán készítmény klinikai vizsgálatai hazánkban is megindultak. Eközben azonban a rendkívüli járványkörülményekre tekintettel veszélyhelyzeti forgalombahozatali engedélyt kapott és mivel már van belőle elegendő, nagy tételben alkalmazzák a kórházak szakrendelőiben – világított rá Kovács L. Gábor, aki hozzátette: kismamáknak, vesebetegeknek és köszvénnyel küzdőknek nem adható a tabletta, és minden lehetséges módon elkerülendő a kezelés alatti teherbe esés.

A magyar állam arra törekszik, hogy a koronavírus ellen hatékony gyógyszerekből önellátó legyen az ország, így a favipiravir gyártásába is belefog. Mivel itt nincs európai engedély, nekünk kell majd a hatásosságot és a biztonságosságot is bizonyítani, ami miatt a folyamat hosszabb és bonyolultabb lesz – zárta a professzor.

Hány embert kell beoltani?

Kiemelten fontos a koronavírus elleni vakcina hatékonysága, mert egy több mint 90 százalékban hatékony oltásnál elég a lakosság 50–60 százalékát beoltani ahhoz, hogy nagyobb járvány ne alakuljon ki – magyarázta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztyályvezető főorvosa a köztévében.

Ha az oltóanyag csak 70–80 százalékban hatékony, a lakosság 80–90 százalékát is be kell oltani, hogy a járványt meg lehessen fékezni.

Karnyújtásnyira vagyunk a vakcináktól

Csütörtökön megérkezett a koronavírus ellen kifejlesztett, Sputnik-V nevű orosz vakcina mintája a fővárosba, amit a gyártó 92 százalékban hatékonynak ígér. 

– A kormány minden létező erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrásból, a legjobb minőségű és legbiztosabb hatékonyságú vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára, az életük és egészségük megvédése érdekében. Magyarország az első olyan európai ország, amely orosz oltóanyagmintát kapott – közölte csütörtök délután Facebook-ol­dalán a külgazdasági és külügyminiszter.

A vakcinát az elkövetkezendő időszakban a magyar szakemberek fogják tanulmányozni, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználásáról.

Ez is érdekelheti!

Az intenzív osztályon hegedült a koronavírusos beteg, az ápolók megkönnyezték játékát – szívszorító videó

370 ezer embert tesztelnek csaknem 17 ezer helyszínen a következő napokban Magyarországon

Rajongói vérplazmájukat ajánlják fel Balázs Fecónak - Intenzív osztályon küzdenek az életéért

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek