Megkóstoltuk a gasztronómiai Oscart nyert magyar bonbont

Megkóstoltuk a gasztronómiai Oscart nyert magyar bonbont

csokoládé
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 22. 18:00
Elképesztően izgalmas ízvilág és gyönyörűen megkomponált színek jellemzik a Sweetic Csokoládé Manufaktúra pralinéit. Zala Juditék szigethalmi műhelyében jártunk, és egymás után kóstolgattuk a finomabbnál-finomabb bonbonokat. Az ízlelőbimbóink nagy örömére a tavaly gasztronómiai Oscar-díjat nyert Beriolett sem maradt ki a sorból.
Bors

A kézműves manufaktúra műhelyében persze arra is kíváncsiak voltunk, milyen különlegességgel érdemes meglepni szeretteinket karácsonyra. Mert nincs is jobb, mint kedvesünknek, szüleinknek egy egyedi, személyes ajándékkal kedveskedni. 

A manufaktúra ars poeticája így hangzik: Ha csokoládéról van szó, nem kötünk kompromisszumot! És milyen igazuk van! Ezt az édességet ugyanis mindenki szereti. Csukás István legendás mesefigurája, Gombóc Artúr kedvence például a kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú, a rövid, a gömbölyű, a lapos, a tömör, a lyukas, a csomagolt, a meztelen, az egész, a megkezdett, az édes, a keserű, a mogyorós, a likőrös, vagyis minden olyan csokoládé, amit csak készítenek a világon. S elárulom, mi sem igazán tudtunk választani a ínycsiklandó kínálatból. 

Tortával kezdődött

Zala Judit kétgyermekes csokoládémester valójában pályaelhagyó közgazdász, aki tortákkal kezdte.

A gyerekekkel tizenhárom évig voltam otthon, és ahogy cseperedtek, egyre több szabadidőm lett – mesélt a kezdetekről Judit. – Mindig híve voltam annak, hogy családon belül és a barátainknak saját kezűleg készítsünk ajándékot, ami lehet egy üveg lekvár, egy kötött sál, vagy bármi. Én is mindig készítettem valami apróságot. Aztán jött a lányom tizedik születésnapja, és csinálni akartam egy dísztortát. Mindent megrendeltem hozzá Amerikából, akkor még fogalmam sem volt, hogy itthon is be lehet szerezni a hozzávalókat. Kezdetnek nem lett rossz, a családban nagy tetszést aratott. Onnantól én lettem az ügyeletes tortakészítő, el is mentem egy egyéves cukrászképzőbe.

A csoki mindent vitt

Épp a vizsgája előtt megint jött egy felkérés, és valamiért pont csokoládét csinált. Beleásta magát a neten, hogyan kell temperálni, lépésről lépésre végigkövetni a teljes folyamatot. 

Na, ott dőlt el az én sorsom, végérvényesen beleszerettem a csokiba. Mire vizsgáznom kellett a cukrászképzésen, tudtam, hogy nem azzal fogok foglalkozni. Később aztán elvégeztem az egyik csokoládégyár akadémiáját – tette hozzá.

Judit és férje még abban az évben alapították meg a céget, és pontosan tudták, mit szeretnének. Küldetésük, hogy minél többen megismerkedjenek a minőségi csokoládéval. Folyamatosan képezik magukat, de sosem utánoznak másokat, mindig a maguk útját követik. Talán ebben is rejlik a titkuk, ami miatt egyre többen fordulnak hozzájuk, ha valami személyes ajándékra vágynak. 

Fontos a szakma véleménye

De itt nem álltak meg, fontos volt számukra a szakma visszajelzése is. S ez is összejött, számtalan nemzetközi elismerésben részesültek már. Tavaly pedig az egyik pralinéjuk nyerte el a Great Taste három aranycsillagát, a gasztronómia Oscarjaként aposztrofált londoni világversenyen, a Great Taste Awardson.

Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült.

A pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia kombinációt Ju­dit egy gyümölcsös íz­világú, ve­ne­zu­e­lai étcsokoládéburokba álmodta meg. 

Kell a szakma elismerése is, hogy tudjuk, jó úton járunk – folytatta Judit. – Minden évben igyekszünk előállni a nemzetközi porondon egy-egy termékkel, amiről úgy gondoljuk, valamiért különleges. Érdekes egyébként, hogy a szakma és a vásárlóink véleménye nem mindig egyezik. Van, amivel díjat nyertünk, és mégsem lett közönségkedvenc, és persze előfordul fordítva is. 

Az Oscar-díjas bonbonunk egyébként szerepel a karácsonyi válogatásunk­ban is. De igyekszünk minden egyé­ni kérést, személyes ajándékötletet megvalósítani. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.