Aktuális

Ellepték Tolnát a poloskák – elmondta a szakember, mi tartja távol őket az otthonától

Bors

Létrehozva: 2020.11.13.

Nincsen már olyan térsége hazánknak, ahol ne okozna bosszúságot a sunyin meglapuló poloska. Egy országos felmérésből kiderült: a déli megyék a legfertőzöttebbek.

Tíz évvel ezelőtt még nyoma sem volt a poloskának Magyarországon, de mivel nincs természetes ellensége, elképesztő gyorsasággal terjedt el az országban. A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványpoloska a leggyakoribb, de egyre több a nyugati levéllábú is. Megjelenésük nem csak bosszantó, zavaró, de káros is a mezőgazdaságban, terjedésük pedig ökológiailag aggasztó. Éppen ezért tartotta fontosnak a Bábolna Bio Kft., hogy elkészüljön az országos térkép.

– Tizennégyezer kérdőívkitöltő válaszait összesítettük, ennek alapján rajzolódott ki az országos poloskatérkép – mondta dr. Bajomi Dániel ügyvezető igazgató.

– Már a válaszadók nagy száma is azt mutatta: mostanra országos problémává vált a jelenlétük. A legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, de a valós fertőzöttséget jobban mutatják a lakosságarányos számok. Ezek alapján az országtérképen az látszik, hogy a déli megyékben tapasztalták a legmagasabb mértékben az invazív címeres poloskák jelenlétét.

– Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség a lakosságarányos észlelések alapján, de nem marad el sokkal tőle Tolna és Békés megye sem. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép.

– Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloskafertőzöttséget ott tapasztaltak a kérdőívet kitöltők, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések közül a poloskaészlelések toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül egyedül Miskolcot találjuk az élmezőnyben a lakosságarányos észlelések alapján – mondta el az ügyvezető.

Ez tartja távol az otthonunktól

A poloska jellemzően melegkedvelő, így az idő lehűlésével keresi a telelésre alkalmas helyeket, amiket főleg a lakások közelében talál meg. Ahol megtelepszik, ott szaporodik is. Bár humán betegségeket nem terjesztenek, szúrós szagú váladékuk nyálkahártya-irritáló, allergiás reakciókat válthat ki. A szakemberek ezért azt javasolják, puszta kézzel semmi esetre se fogjuk meg.

Ez is érdekelheti!

Van megoldás a poloskák ellen?

Kártevőirtás miatt haltak meg hárman Temesváron

Csak vegyszerrel irtható, van kifejezetten poloskairtó is, ami nem csak megöli, de távol is tartja otthonunktól.

Ennek főleg most van jelentősége, hogy keresik a meleget.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek