Aktuális

Személyiségzavart okoz, ha robottal dolgozunk együtt

D. G.

2020. október 21. szerda 12:00

Az utóbbi években beleépült az életünkbe, hogy utazáskor vagy akár telefonos ügyintézéskor gépi hang ad utasítást. De nemcsak a mindennapokban, hanem a munkahelyeken is egyre több gép veszi át az emberek helyét. Ez a jövő, így már kutatják, hogy ez milyen hatással lehet az emberek lelkére.

Felismer és előre köszön a gép

Egy nagy nemzetközi cég, ami robotokat gyárt, kutatást indított annak tanulmányozására, hogy milyen változást okoznak gépeik az emberekben. A RoSylerNT projekt ennek a kölcsönhatásnak a pszichés-szociális oldalára kíváncsi. A KUKA a Kölni Sportegyetemmel és az Oktatási Minisztérium egy érdekes tesztrendszert dolgozott ki, 18-49 éves laikusok hajtottak végre műveleteket a cég robotjával együttműködve.

A fizikai jellemzők vizsgálata mellett azt is figyelték, hogy félnek vagy bíznak-e a technológiában. A vállalat ugyanis főleg a gondozói és egészségügyi területekre, kórházakba gyárt egyre több, beszélő, kommunikáló robotot. Az utóbbi időben ugyanis ugrásszerűen megnőtt a kereslet irántuk. Az arcfelismerésnek köszönhetően a robot a nevén szólítja és köszönti az éppen aktuális munkatársát. A rendszer érzékeli a személy testtartását, mozgását és leterheltségét, és annak megfelelően alkalmazkodik. A kutatási projekt 2021. január 31-ig tart, és az eredményt felhasználják majd a következő generációs gépembereknél.

Ha érzelmeket látunk, könnyebben elfogadjuk

A klinikai szakpszichológus szerint a robot és az ember munkakapcsolata jól és rosszul is elsülhet.

Alapvetően bennünk van a bizalmatlanság az újjal, a számunkra ismeretlennel szemben – mondja Makai Gábor. – Ami idegen, az pszichésen hat ránk. Ha új kollégát kapunk, akkor egyből beindul az összehasonlítási folyamat bennünk. Ha egy robotról van szó, akkor bizonyosan van egy félelem is a bizalmatlanság mellett, hogy ő mit tud, mivel több, jobb nálam, én talán kevés vagy pótolható vagyok? Önértékelési dilemmákat erősíthet fel, beindul egy szorongási reakció, hogy mi lesz velem. Azt gondolom, ez végigfut minden embernek a fejében. A másik létező reakció ezzel ellentétes, hogy ő nem hisz abban, hogy gép át tudja venni az irányítást, nagyon sokan kételkednek egy robot tudásában.

Az ódzkodás mellett még egy értékelés, hogy a vas sosem lehet olyan jó, mint én vagyok, ez is egy kihatás lehet. Alapvetően a robotokkal kapcsolatos pszichológiai kutatások felismerték, hogy akkor tudunk együtt dolgozni és elfogadni ezeket a gépeket, ha kicsit olyanok, mint mi vagyunk. Próbálnak érzelmeket belevinni a gépbe, hogy a viselkedése, reakciója az hasonlít az emberéhez, így könnyebben tudunk vele azonosulni. Akkor nem távolságot tartunk tőle, hanem kialakul a kollegalitás érzése, az, hogy igenis tudunk együtt dolgozni. És ez lenne alapvetően a lényeg. Fontos azt tudatosítani, hogy szocializálni kell az embereket a robotokhoz.

A gyerekosztályon három is dolgozik

Egyre több országban használnak egészségügyi területen robotokat. Bécsben például 5G technológiával működő gép ápolók segítik a munkát a Klinik Floridsdorf gyermekügyeleti osztályán. Többek között lázat mérnek és elmagyarázzák a kicsiknek, mi is a koronavírus, és miért fontos a megfelelő távolságtartás. A három, Amy névre hallgató, 120 centi magas robotot több mikrofonnal, infravörös kamerákkal, Android rendszerrel és érintőképernyővel szerelték fel, ezenkívül pedig követési, úgynevezett Follow-me funkció is van bennük. A gyerekek imádják Amyt, de mindenhol pozitív a betegek visszajelzése a robot ápolókról.

Vanda vagyok!

Hazánkban az egyik nagy telekommunikációs vállalat ügyfelei először meglepődtek, amikor hibabejelentéskor egy virtuális asszisztens fogadta hívásukat. Vanda kedves hangon segít megoldani a problémát, a mesterséges intelligencia alapú robot képes az elmondottak alapján megérteni a telefonáló szándékát, és a lehető leggyorsabban ahhoz a szakértőhöz irányítja a hívást, aki kompetensen segíteni tud a megoldásban.

További cikkek

Börtön

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

Bűntény

Élő adásban rontotta meg kislányait a horroranya

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Ájultra erőszakoltak egy 5 éves kislányt, jelenleg is küzdenek az életéért

borsonline.hu

Két éve még egy sármos srác volt, most rettegnek tőle az emberek, ha meglátják

travelo.hu

A világ egyik leggyönyörűbb országában, Új-Zélandon jártunk

magyarnemzet.hu

A kispesti botrányokban érintett strómanok továbbra is kaszálnak

szon.hu

Véletlenül lőtt a vadász, 2 kilométerrel odébb meghalt egy újfehértói ember - Nem érzi magát bűnösnek

origo.hu

Harminc műtét után végre jól van a tülkét vesztett orrszarvú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Corrales-bravúrokkal Spanyolország elődöntős

vg.hu

Fekete forgatókönyvet vizionál a lengyel kormányfő az ukrán helyzetről, a horvátok ellenzik a NATO-tagságot

hirtv.hu

Még a rendőrök is elsírták magukat: egy 15 hónapos kislány 5 napig ült édesanyja holtteste mellett

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

origo.hu

Meg akart lógni az igazoltatás elől egy somogyi autós, az abroncsaitól a rendőrök is elképedtek