Aktuális

Szégyenbélyeg: Öngyilkosságba is kergethető a kiközösített koronavírusos - 18+

Bors

Létrehozva: 2020.10.11.

Egy munkahelyi közösség számára éppoly megterhelő egy koronavírusos kolléga, mint magának a betegségben szenvedőnek. A bizonytalanság, a félelem és a szorongás szörnyűségeket produkálhat.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus nem csak a látható és érezhető fizikai tünetek miatt veszélyes betegség: hónapok óta tartó jelenléte az egész világ gondolkodását megváltoztatta. És itt most nem csak a tavasszal még jellemző egymást segítő attitűdre gondolunk, hanem éppen bizony az érezhető feszültségre, a bizonytalanságra és a stresszre, amit a fejünk felett lebegő rémkép szül, ami a munkahelyekre is begyűrűzött. Számos olyan esetet lehetett már hallani, hogy valaki, aki a megbetegedés után visszatért a munkahelyére, kiközösítéssel találkozott. A kollégák féltek tőle, nehogy még fertőzzön. Mit tehetünk a betegségen átesettként és kollégaként, hogy ezek a kínos esetek elkerülhetőek legyenek?

Pszichés teher

– Nem kell sokat magyarázni, a koronavírus elsősorban a betegeket viseli meg, és nem csak a fizikai tünetekre gondolok – kezdte Makai Gábor pszichológus.

– A karantén maga és főként a betegség pszichés teher, ami sokszor párosul szégyenérzettel. Ennek a folyamatos szégyenérzetnek lehetnek következményei, pszichés tünetei, mint a depresszió és a szorongás. Sokan tartanak attól, hogy megbetegítenek másokat, ez egy plusz teher, még tovább fokozza a bűntudatot és a szégyent – magyarázta a szakértő, hozzátéve, nem elég a belső vívódás, a kollégák is könnyen és gyorsan rányomják a „szégyen bélyegét” a koronavírusosra. Makai előtt is ismert jelenség, hogy „leprásként” tekintenek a gyógyult kol­légára.

Keserű tudatlanság

– Ennek oka, hogy nem ismerjük még pontosan a vírust, kevés a tudásunk, félünk tőle, nem ismerjük a következményeit. A félelem pedig elmossa a racionális gondolkodást és attól is félünk, akitől már nem kell. A kollégák kiközösítő viselkedése tehát a tudatlanságról szól. Tudni kell ám azt is, hogy aki kiközösít, maga is szorong, veszélyesnek érzi a kollégáját – folytatta Makai.

De, ha mindenki fél, mégis mi lehet a megoldás? A megoldás kulcsa a főnökség kezében van.

– Fel kell ismerni és meg kell akadályozni a szégyenkeltést. Javaslom a csoportos foglalkozásokat akár egy pszichiáter bevonásával is. Ki kell beszélni a félelmet és a fantáziát is, miközben hiteles információkat adunk a munkavállalóknak. Egy szakember ebben sokkal nagyobb hatást tud elérni. A csoportos foglalkozást el lehet kezdeni már akkor is, amikor a beteg kolléga még otthon van, de amikor visszajött, mindenképpen meg kell ejteni – figyelmeztetett a pszichológus. Makai szerint azért is érdemes ezen a lehetőségen elgondolkozni a főnököknek, mert a kiközösítés és a széthúzás a munka rovására is megy.

Ha felismerik ezt, azonnal be kell avatkozni, a teher alatt ugyanis a munkavállaló is megroppanhat. A pszichiáter figyelmeztetett: a szégyen hatására öngyilkosságot is elkövethetnek a koronavíruson átesett betegek.

Csoportos foglalkozás

Ám nem lehet mindent a kollégákra fogni, a víruson átesett munkavállalónak is szerepe van abban, hogy hogyan fogadják majd, ha visszatér.

– Ha a kollégák úgy érzik, hogy valamit eltitkolnak előlük és csak részinforámciókat kapnak, az mindig gyanússá válik. Joggal merül fel a többiekben a kérdés, hogy az illető még fertőz, azért nem beszél vagy csak egy negatív tesztje van, úgy jön vissza dolgozni? Én ezért azt tanácsolom, hogy aki vírusos, az természetesen és a valóságot mondva kommunikáljon. És már csak azért is beszéljen az állapotáról, hogy a kollégái reális képet kapjanak a betegség lefolyásáról. Jó esetben lássák, hogy nem minden esetben jár a megfertőződés intenzív osztályos ápolással, ez az ő tudatlanságukat és bizonytalanságukat is oldja.

Végső megoldás?

Megfertőződött ápolónő és orvos, apuka és nagymama – több tucatnyian lettek már öngyilkosok a világban azok közül, akikről kiderült, elkapták a vírust. Legutóbb egy 49 éves nagymegyeri férfi pisztollyal vetett véget az életének, miután kézhez kapta a pozitív eredményt. – Az öngyilkosság, mint cselekvés egy folyamat utolsó lépése, a beszűkült gondolkodás és torzult valóságérzékelés eredménye. Olyan állapot, amiben a beteget maga alá gyűri a rettegés, a félelem és a bizonytalanság. Aki a pozitív teszteredmény láttán lett öngyilkos, valószínűleg már benne járt ebben a folyamatban súlyos kezeletlen depresszióval, így nem önmagában a vírus lehet az egyetlen ok – magyarázta Makai Gábor.

***

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja (mobilról is) a 116-123-as, ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel az ongyilkossagmegelozes.hu-t!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154033_auto_resized.jpg
origo.hu

Megdöbbentő, új képeken a Melrose Place sorozat egykor gyönyörű színésznői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152291_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153858_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149944_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147557_auto_resized.png
hirtv.hu

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27337_resized.jpg?avcount=1713845111
origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152522_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezt eszi a Dűne sztárja, Zendaya egy nap – mutatjuk a mintaétrendet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149935_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még a Xéna sztárjaira? Így néznek ki 29 évvel később

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713845111
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152586_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ilyen egy életben csak egyszer van, egy egész meteorrajt csodálhatsz meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153981_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RpK43kOjPm17KZpBfnCH32ag2ofUfOeH_U2NmxctGEU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmOTRiYWU4OWExMjQ3N2I5NDk2ZmE5NmY5OTcwODk5.jpg
Emberölés

Elképesztő, mivel védekezik a férjét szíven szúró demecseri édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/netYebUjrgmZbsRFr0R9fYtvjyS1C31K5UFH_RR30Z4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ1NWJhYmE0ZGExNjQyMTQ4M2JhOTg0Y2JjNTAyODUz.jpg
tragédia

Pokoli nap Magyarországon: két halálos tűz is életet követelt