Aktuális

Szégyenbélyeg: Öngyilkosságba is kergethető a kiközösített koronavírusos - 18+

Bors

2020. október 11. vasárnap 16:00

Egy munkahelyi közösség számára éppoly megterhelő egy koronavírusos kolléga, mint magának a betegségben szenvedőnek. A bizonytalanság, a félelem és a szorongás szörnyűségeket produkálhat.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus nem csak a látható és érezhető fizikai tünetek miatt veszélyes betegség: hónapok óta tartó jelenléte az egész világ gondolkodását megváltoztatta. És itt most nem csak a tavasszal még jellemző egymást segítő attitűdre gondolunk, hanem éppen bizony az érezhető feszültségre, a bizonytalanságra és a stresszre, amit a fejünk felett lebegő rémkép szül, ami a munkahelyekre is begyűrűzött. Számos olyan esetet lehetett már hallani, hogy valaki, aki a megbetegedés után visszatért a munkahelyére, kiközösítéssel találkozott. A kollégák féltek tőle, nehogy még fertőzzön. Mit tehetünk a betegségen átesettként és kollégaként, hogy ezek a kínos esetek elkerülhetőek legyenek?

Pszichés teher

– Nem kell sokat magyarázni, a koronavírus elsősorban a betegeket viseli meg, és nem csak a fizikai tünetekre gondolok – kezdte Makai Gábor pszichológus.

– A karantén maga és főként a betegség pszichés teher, ami sokszor párosul szégyenérzettel. Ennek a folyamatos szégyenérzetnek lehetnek következményei, pszichés tünetei, mint a depresszió és a szorongás. Sokan tartanak attól, hogy megbetegítenek másokat, ez egy plusz teher, még tovább fokozza a bűntudatot és a szégyent – magyarázta a szakértő, hozzátéve, nem elég a belső vívódás, a kollégák is könnyen és gyorsan rányomják a „szégyen bélyegét” a koronavírusosra. Makai előtt is ismert jelenség, hogy „leprásként” tekintenek a gyógyult kol­légára.

Keserű tudatlanság

– Ennek oka, hogy nem ismerjük még pontosan a vírust, kevés a tudásunk, félünk tőle, nem ismerjük a következményeit. A félelem pedig elmossa a racionális gondolkodást és attól is félünk, akitől már nem kell. A kollégák kiközösítő viselkedése tehát a tudatlanságról szól. Tudni kell ám azt is, hogy aki kiközösít, maga is szorong, veszélyesnek érzi a kollégáját – folytatta Makai.

De, ha mindenki fél, mégis mi lehet a megoldás? A megoldás kulcsa a főnökség kezében van.

– Fel kell ismerni és meg kell akadályozni a szégyenkeltést. Javaslom a csoportos foglalkozásokat akár egy pszichiáter bevonásával is. Ki kell beszélni a félelmet és a fantáziát is, miközben hiteles információkat adunk a munkavállalóknak. Egy szakember ebben sokkal nagyobb hatást tud elérni. A csoportos foglalkozást el lehet kezdeni már akkor is, amikor a beteg kolléga még otthon van, de amikor visszajött, mindenképpen meg kell ejteni – figyelmeztetett a pszichológus. Makai szerint azért is érdemes ezen a lehetőségen elgondolkozni a főnököknek, mert a kiközösítés és a széthúzás a munka rovására is megy.

Ha felismerik ezt, azonnal be kell avatkozni, a teher alatt ugyanis a munkavállaló is megroppanhat. A pszichiáter figyelmeztetett: a szégyen hatására öngyilkosságot is elkövethetnek a koronavíruson átesett betegek.

Csoportos foglalkozás

Ám nem lehet mindent a kollégákra fogni, a víruson átesett munkavállalónak is szerepe van abban, hogy hogyan fogadják majd, ha visszatér.

– Ha a kollégák úgy érzik, hogy valamit eltitkolnak előlük és csak részinforámciókat kapnak, az mindig gyanússá válik. Joggal merül fel a többiekben a kérdés, hogy az illető még fertőz, azért nem beszél vagy csak egy negatív tesztje van, úgy jön vissza dolgozni? Én ezért azt tanácsolom, hogy aki vírusos, az természetesen és a valóságot mondva kommunikáljon. És már csak azért is beszéljen az állapotáról, hogy a kollégái reális képet kapjanak a betegség lefolyásáról. Jó esetben lássák, hogy nem minden esetben jár a megfertőződés intenzív osztályos ápolással, ez az ő tudatlanságukat és bizonytalanságukat is oldja.

Végső megoldás?

Megfertőződött ápolónő és orvos, apuka és nagymama – több tucatnyian lettek már öngyilkosok a világban azok közül, akikről kiderült, elkapták a vírust. Legutóbb egy 49 éves nagymegyeri férfi pisztollyal vetett véget az életének, miután kézhez kapta a pozitív eredményt. – Az öngyilkosság, mint cselekvés egy folyamat utolsó lépése, a beszűkült gondolkodás és torzult valóságérzékelés eredménye. Olyan állapot, amiben a beteget maga alá gyűri a rettegés, a félelem és a bizonytalanság. Aki a pozitív teszteredmény láttán lett öngyilkos, valószínűleg már benne járt ebben a folyamatban súlyos kezeletlen depresszióval, így nem önmagában a vírus lehet az egyetlen ok – magyarázta Makai Gábor.

***

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja (mobilról is) a 116-123-as, ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel az ongyilkossagmegelozes.hu-t!

További cikkek

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Tragédia

Drámai részletek derültek ki a Tatabányán, jég alatt talált Róbert halála kapcsán

Ez is érdekelhet

origo.hu

Átment a piroson a BMW-s, oldalról jött egy másik autó, a büntetés vérfagyasztó volt - videó

borsonline.hu

Durva, mivel csap le a hidegfront az országra: ebben nem lesz köszönet

life.hu

Ételek, amiknek köszönhetően az álommanó is időben érkezik

kisalfold.hu

Egy tóban találtak rá az eltűnt csornai történelemtanár holttestére

origo.hu

A kutyaszemélyiség és a rangsorban elfoglalt hely összefüggését vizsgálták az ELTE-n

origo.hu

Fontos bejelentést tett egy népszerű hazai áruházlánc a SZÉP-kártyákról

origo.hu

Halle Berry januárban is a szabadban meztelenkedik - fotó

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

origo.hu

Eltemették Gaspard Ullielt - fotók