Rózsaborstól lesz pikáns a sütőtökös krémpite – hétvégi menü

Rózsaborstól lesz pikáns a sütőtökös krémpite – hétvégi menü

étel
PUBLIKÁLÁS: 2020. október 25. 12:30
Bors

Leves

Petrezselyem-krémleves

Elkészítési idő: 35 perc. Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 6 nagy petrezselyemgyökér * 3 csokor petrezselyemzöld * 2 közepes krumpli * 5 ecetes uborka * 1 fej vöröshagyma * 1,5 l zöldségalaplé * 2 dl tejföl * 4 ek olaj * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors

Elkészítés: A petrezselyemgyökereket és a krumplit meghámozzuk és kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, és az olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret és a krumplit, megsózzuk, felöntjük az alaplével, és lefedve puhára főzzük. Ha elkészült, belekeverjük a durvára vágott petrezselyemzöldet, és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a tejfölt, a borsot és az ap­ró kockákra vágott ecetes uborkát. Fris­sen tálaljuk.

Főétel

Pulykacurry mangóval és mazsolával

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (6 adag): 70 dkg pulykamell * 2 mangó * 10 dkg mazsola * 3 ek vaj * 1 fej hagyma * 3 gerezd fokhagyma * 3 ujjnyi friss gyömbér * 1 tk koriandermag * 1 kk őrölt koriander * ½ kk cayenne bors * 3 tk kurkuma * 3 tk curry * 1 lime héja és leve * 1 kis csilipaprika * só * 3 dl kókusztej

Elkészítés: A pulykamellet ujjnyi csíkokra vágjuk. A mangó húsát feldaraboljuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a felaprított hagymát. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért és a koriandermagot. Rövid pirítás után kerül bele a cayenne bors, a kurkuma és a curry. Amikor a massza besűrűsödik, beletesszük a pulykamellet, és jól összekeverjük, hogy mindenhol bevonja a húsdarabokat. Megsózzuk, és átpirítjuk, míg kifehéredik. Akkor hozzáadjuk a mangót, a mazsolát, és kis lángon, lefedve puhára főzzük. Ha elkészült, felengedjük kókusztejjel, és ízesítjük egy kis őrölt korianderrel, egy kis citromlével és héjjal, majd ízlés szerint csilivel tálaljuk.

TIPP: Főtt rizzsel és friss korianderzölddel tálaljuk

Desszert

Sütőtökös krémpite

Elkészítési idő: 1,5 óra. Nehézségi fok: ***

Hozzávalók (12 szelet): 25 dkg liszt * 9 dkg cukor * 1 tojás * 15 dkg vaj

A töltelékhez: 1 kg sütőtök * 2 nagy tojás * 1 tojássárgája * 250 ml tejszín * 1 mézeskalács-fűszerkeverék * 7,5 dkg nádcukor * ½ tk rózsabors

Elkészítés: Először a tésztát készítjük el: a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket, és előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A töltelékhez kevés vízben megpároljuk a tököt, majd leszűrve pürésítjük. Egy üstben felverjük a tojásokat, beletesszük az extra tojássárgáját. Egy serpenyőben, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a cukrot a tejszínben, belekeverve a fűszereket is. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd folyamatos keverés mellett, óvatosan csurgatjuk a tojásokat, vigyázva, nehogy kicsapódjon. Óvatosan, kanalanként adjuk hozzá a sütőtökpürét, és finoman elkeverjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra nyújtjuk, és egy kivajazott piteformába (23 cm) simítjuk. Lefedjük egy réteg alufóliával, sütőgyöngyöt szórunk bele, és 5 percig sütjük. Ha kész, megtöltjük a sütőtökkrémmel. 35 perc alatt készre sütjük, majd szobahőmérsékletűre hűtve megszórjuk fahéjas porcukorral, a tányéron meglocsolhatjuk juharsziruppal is.

TIPP:  A sütőtök jobban megőrzi természetes édességét, ha főzés helyett lassú tűzön, a sütőben sütjük meg.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.