Ránk is átragadt a szüret izgalma Hercegkúton

Ránk is átragadt a szüret izgalma Hercegkúton

bor
PUBLIKÁLÁS: 2020. október 25. 17:00
Mi is lehetne jobb őszi program, mint a gyönyörű színekben pompázó Tokaj-hegyaljai borvidéken szüretelni. Régen a szőlőszedés nagy zajkeltéssel indult, összegyűlt a falu apraja-nagyja, hogy együtt gyűjtsék be az érett fürtöket. Mára ez is sokat változott, de a jó hangulat mindig garantált.
Bors

A zempléni hegyek és a Bodrog folyó találkozásánál fekvő Hercegkúton tárt karokkal fogadtak bennünket, mi pedig gumicsizmában vágtunk neki a Naár család szőlőbirtokának. A sváb falucska egyébként a tokaji borvidék kis ékszerdoboza, takarosak a házak, a porták, sok a virág, és ősszel az egészet körbelengi a szőlőillat. Itt mindenki ismeri és segíti egymást.

Büszkék a történelmükre

Hercegkút az 1760-as években jött létre a sárospataki medencében – mesélte el a gyönyörű kis falu történetét Naár Ferenc. – Több hullámban telepedtek le itt svábok, az én őseim is így érkeztek Magyarországra. Abban az időben Németországban sem volt egyszerû, a jobb élet reményében keltek útra az ôsök. A polgármesteri hivatalban még az alapító okirat is megvan, és arról is van írásos emlék, hogy ki mikor érkezett, és mit hozott magával, az utolsó tyúkig. Így tisztában vagyunk a múltunkkal. A betelepülők az elsô telet még vermekben, pincelakásokban töltötték. Mi, svábok büszkék vagyunk a hagyományainkra, az összetartásunkra, elmondhatom, hogy a fiatalok jellemzően inkább helyben maradnak, és itt próbálnak boldogulni.

A Hercegkúthoz tartozó Gombos-hegyi, és Kőporosi pincesorokat 2002-ben az Unesco felvette a Világ­örökségek listájára. A faluban a pincék 90 százaléka az 1760-as években épült, a Naár családé is. 
Úgy szokták mondani, hogy minden svábnak van háza, pincéje, kertje, szőlője, és tényleg így van! A pincéket itt nem igazán adták-vették, örökölni lehetett, vagy benősülni – folytatta.

Édesapjával ásta a pincét

A szőlő és a borkészítés mindig is hagyomány volt nálunk, része volt az életünknek – folytatta a Naár családi borászat egyik alapítója. – A 90-es években édesapám kezdte a pince és a birtok építését. Mivel világéletében ezzel foglalkozott, megvolt a szakmai elhivatottsága. Bár mindenkinek van főállása, de a borászatban, a borainkban benne van a szívünk-lelkünk. Édesapámmal ketten ástuk ki ezt a kóstolóteret. 12 éve kezdtük el ezt az egészet komolyabban venni, arculatot csinálni. Az évek alatt számtalan fejlesztésen ment keresztül a borászatunk, a modern technológia itt találkozik a hagyományokkal, és ez így van jól.
Most a szüret a legfontosabb, hogy utána elinduljon az idei borkészítés és újabb isteni nedűket palackozzanak.

A szőlővel nem lehet betelni

A szüret mindig tele van izgalommal. A szőlőtőkéket megérkezésünkkor szinte teljesen ellepte a köd, és az előző heti esőzésektől méteres sártenger uralkodott a birtokon. De ez sem akadályozhatta meg a munkát, és hogy mosolygós arccal lássanak hozzá. Egész délelőtt nem hagyott alább a lendület, közben fogyott a kávé, a sült hús és a pogácsa, és ment az anekdotázás. De közben mindenki figyelt arra, hogy serényen járjon a keze. A szüret romantikája pedig visszahozta gyermekkorom illatos emlékeit az őszről. 

A szüret a szőlőéréshez igazodik, az határozza meg az időpontját. Amikor a szőlő zsendülése lement és puhulnak a bogyók, mi már itt vagyunk, nézegetjük, kóstolgatjuk, mikor kell szedni. Ez mindig változó, van, amikor nagyon korán, van, amikor későn kezdünk. De minden évben ugyanazokat az izgalmakat adja, megvan a maga bája, én képtelen vagyok vele betelni – vallotta be házigazdánk.
Ugyan az idei bor még várat magára, azért az egész napos munka után kaptunk egy kis kóstolót a tavalyiból. S bizton állíthatjuk, hogy ha ilyen lesz az idei is, akkor megérte a ráfordított rengeteg időt és energiát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.