Aktuális

Halottak napja - Nem kötelező, de ajánlott a maszk a temetőkben

Bors

2020. október 28. szerda 12:00

Ahogy közeleg a halottak, a mindenszentek napja, egyre többen indulnak el a temetőkbe leróni tiszteletüket elhunyt szeretteik előtt. A koronavírus miatti félelem azonban sokakat arra késztet, hogy már korábban kimenjenek a sírkertekbe, így elkerülhetik a tömeget. A maszk viselésére mindenhol felhívják a figyelmet, ez ugyan nem kötelező, de ajánlott. A temetők felkészültek a látogatói rohamra, a legtöbb helyen kézfertőtlenítőt tettek ki, a polgárőrség és a rendőrség is segíti majd a nyugodt megemlékezést. Forgalmi rend változás is várható Budapesten, az Új Köztemető kivételével sehová nem lehet behajtani autóval a temetőkbe. A látogatók próbálják elkerülni a tömeget A fővárosi Új Köztemetőben már napok óta hatalmas a forgalom. A koronavírus-járvány miatt idén nem a megemlékezés napján, hanem inkább korábban látogatnak ki a sírokhoz, igyekeznek elkerülni a halottak napi tömeget. Az ország szinte összes temetőjében meghosszabbították a nyitvatartást, és a közlekedési vállalatok rendkívüli járatokat indítanak.

A látogatóknak a temetők zárt terében és a virágboltokban is kötelező az arcot és orrot eltakaró maszk használata, de a nyitott tereken is ajánlják az álarc viselését. A legtöbb temetőben polgárőrök és rendőrök fokozottan lesznek jelen. Kevesebbet költenek A virágárusok idén is rengeteg virággal készültek, és nem, vagy csak minimálisan emeltek árat.

Bár az emberek félnek a vírustól, ugyanannyian jönnek, talán kicsit eloszlik az embertömeg – mondta Kolozsváriné Gönczöl Andrea, a Fekete Tulipán alkalmazottja. – Az igazi roham várhatóan két nap alatt fog lemenni, amitől tartok is a vírus miatt. Az emberek a járvány miatt érezhetően kevesebbet költenek, pedig mi nem emeltünk árat. Legtöbbet most is a holland, sokfejű krizantémot viszik.

Gábor: Idén a lányommal úgy döntöttünk, hogy jobb félni, mint megijedni, inkább pár nappal előtte jövünk ki – mondta Gábor. – A maszkot mindketten fontosnak tartjuk a védekezés miatt, még itt kint a szabad levegőn is. Mindig hatalmas tömeg szokott lenni halottak napján, ez most sem lesz másképp. Mi idén is krizantémot választottunk a sírra, minimálisan emelkedtek csak az árak.

Kiss Tivadarné: Most csak a tömeg elkerülése miatt jöttem előbb – árulta el Kiss Tivadarné. – Eddig mindig a napján látogattam ki, de most félek, a maszkon kívül én még kesztyűt is húztam. Szerintem kicsit drágultak az árak a virágosnál, de még ez is teljesen elfogadható.

Virágárak

  • Vágott virág: 400–600 Ft
  • Kis, földes krizantém: 600–1200 Ft
  • Nagyobb ültethető krizantém: 1500–5000 Ft
  • Mécsesek: 300–1500 Ft Koszorúk: 1500–8000 Ft

Vidéki nagyvárosok nyitvatartása

  • Debrecen: A Nagyerdei Köztemető a napokban 8–19 óráig fogad látogatókat, 31-én, és november 1-jén 8–20 óráig van nyitva. Szájmaszk használata ajánlott, autóval behajtani a hétvégi két napon kizárólag 13 óra után lehet.
  • Nyíregyháza: Október 23-tól 30-ig 7–19 óriág, november 1-jén és 2-án 7–20 óráig lehet bemenni. November elsején reggel 7 és 10 óra között díjmentesen lehet majd behajtani, de 11 óráig el kell hagyni a sírkertet.
  • Miskolc: Halottak napja előtt 8.00–17.00-ig van nyitva, október 30.– november 1. között 8.00– 21.00-ig van nyitva a kapu a látogatók előtt a Szentpéteri kapui köztemetőben.
  • Szeged: A Belvárosi temető nyitvatartása: október 1-től 8.00–16.00 óráig, halottak napjához kötő­dően este 19 óráig van nyitva. Autóval, motorral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.
  • Veszprém: Október 30. délutánjától november 2. reggeléig az autós forgalom elől bezárják a temetőkapukat, a mozgáskorlátozott igazolvánnyal érkezők számára sem nyitnak ki. A meghosszabbított nyitvatartás: a hétvégén a megszokott 8–17-ig helyett, 8–20-ig.

További cikkek

Bukás

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Sztrók

Súlyos károsodást szenvedett a sztrókja után M. Richárd

Ez is érdekelhet

she.life.hu

5 mérgező baráttípus, aki inkább lehúz, mint felemel

mandiner.hu

Elúszott a baloldali népszavazás: legalább 250 ezret akartak, végül csak 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze a baloldali pártok

feol.hu

Kigyulladt egy szemétledobó Székesfehérváron, 30 embernek kell elhagynia a lépcsőházat

origo.hu

Életveszélyes állatok lepték el az ausztrál partokat

origo.hu

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a Dacia

mandiner.hu

Franciaországban februárban fokozatosan feloldják a korlátozásokat

vg.hu

Hatékonyabb lehet az omikron ellen a Szputnyik a Pfizernél

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Dánia szorosan nyert a kulcsjátékosait elveszítő Izland ellen

origo.hu

Fontos hír érkezett a horvátországi autópályákról, ez érintheti a magyar pénztárcákat