Ezeket ne kérje étteremben, ha jót akar magának. Eláruljuk, miért!

Ezeket ne kérje étteremben, ha jót akar magának. Eláruljuk, miért!

étel
PUBLIKÁLÁS: 2020. október 10. 18:30
Vannak ételek, amelyek ugyan fenségesek, ha jól vannak elkészítve, mégsem érdemes azokat étteremben rendelni. A vendéglők ugyanis elsősorban gazdasági vállalkozások, ezért elviekben megeshet, hogy a szakácsok bizony trükköztek az alapanyaggal.
Kóré Károly

Hulladék? Olyan nem létezik!

Sokan ismerjük a fenti, vicces mondást, mely a híresztelések szerint egyes éttermek konyháin határozza meg a munkafilozófiát. Az így működő vállalkozások csakis a már valóban megromlott alapanyagokat dobják ki,

minden mást igyekeznek felhasználni. Akár többször is.

Összeállításunkból mindenki megtudhatja, melyek az azok az ételek, amiket nem érdemes étteremben választanunk.

Fasírt

A darált húsból készült ételek jellemzője, hogy mindenféle nyesedék bele kerülhet. A csontokról lefejtett cafatok, a karajról levágott mócsing és bármi egyéb. Ha igazán jót akarunk magunknak, fasírtot csak otthon készítünk, mégpedig egészben vásárolt, házilag darált húsból. A hentes ugyanis a fent említett módszerrel ugyanúgy élhet, mint a konyhamesterek.

Hortobágyi húsos palacsinta

Tipikus maradék-eltüntető fogás. Az előző napról megmaradt pörkölt húsát ledarálják, megborsozzák, a szaftját pedig tejszínnel vagy tejföllel krémesítik. A húst betöltik a palacsintába, majd az ételt leöntik a mártással.

Bolognai spagetti

Ugyancsak hatásos módja a megmaradt húsok gazdaságos felhasználásának. Abban sem lehetünk biztosak, hogy nem a már kisütött húst szeretnék erős fűszerezéssel eltüntetni a raguban.

gulyás

Nem feltétlenül probléma, de jobb tudni: ha egy étterem étlapján a marhapörkölt, a bableves és a babgulyás is szerepel, a friss rendeléskor a szakács egyszerűen belekever a bablevesbe egy kevés marhapörköltet. Az ettől ettől még lehet ízletes, de jobb tisztában lenni a módszer esetleges használatával.

Rizses hús

Gyakran az előző napról megmaradt pörköltet, vagy brassói aprópecsenyét turbózzák fel némi gombával, répával és fagyasztott borsóval, majd összekeverik a rizzsel és fűszerezik. Otthon persze mindezt magunk is megtesszük, ha nem szeretnénk kétszer ugyanazt enni, de egy étteremben elvárnánk, hogy mindent aznap készítsenek el.

Természetesen nem állítjuk, hogy valamennyi étterem a fenti lehetőségeket alkalmazza. A legjobb, ha az interneten tájékozódunk, mielőtt egy új, általunk még ismeretlen vendéglőbe ülünk be. Fórumokon sokan megosztják tapasztalataikat, melyekből kikövetkeztethetjük, milyen lehet a konyha színvonala. Alapvető tudnivaló, hogy a túl széles választék semmi esetre sem arra utal, hogy az étteremben mindennap minden eleség frissen készül... Elképzelhető, hogy a pörköltet a szakács a fagyasztóból veszi ki.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.