Aktuális

Dührohamot kapott, és késsel támadt a maszktagadó

Bors

2020. október 22. csütörtök 09:30

Rátámadt a boltosra egy maszktagadó fiatalember Budapesten, a Józsefvárosban. A szakemberek szerint a járványhelyzet még inkább kihozhatja az arra hajlamosakból a lappangó agressziót, aminek egyszer akár tragédia is lehet a vége.

Forrás: police.hu

Nagy erőkkel keresi a rendőrség azt a férfit, aki a maszktagadás egy újabb szintjére lépett, és már nemcsak szavakkal, de egyenesen késsel ment neki az őt maszkviselésre felszólító közértesnek.

Az egyre dühödtebb és durvább maszkelleneseket még az 50 ezer forintos bírság sem tartja vissza, frusztrációjuk pedig egyre szélsőségesebb viselkedésre sarkallja őket.

Viperával a kezében tombolt az üzletben

A férfi a VIII. kerületi Baross utca egyik üzletébe ment be a hajnali órákban, méghozzá maszk nélkül. Amikor a pultban álló nő megkérte, hogy húzzon textilt a szája elé, a férfi valóságos dührohamban tört ki:

először hangosan fenyegetőzve kést rántott, majd a késsel hadonászva közölte a pultossal, hogy márpedig ő nem fog maszkot húzni, de vásárolni igen.

Tombolásának csak az vetett véget, hogy a boltos rendőrt akart hívni, erre a maszktagadó férfi megrettent, és egy pékségbe rongyolt, ahol nemcsak a kést, de egy ólmos botot is otthagyott.

Bár most már a rendőrség is keresi a késes maszkellenest, és felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt eljárás is indult ellene, egyáltalán nem ő az egyetlen, akinek a járványhelyzet miatt felgyülemlett frusztrációja valóságos agresszióba csap át: nemrégiben egy férfi a trolin kötött bele a sofőrbe, amikor az felszólította a maszkviselésre, alig pár hete pedig egy futár ellen indult eljárás, aki nem volt hajlandó maszkot húzni kézbesítés közben.

Kihozza belőlük az állatot a korlátozás

A szakemberek szerint az arra hajlamosakból a járványhelyzet még inkább kihozza az agressziót: – Minden embert frusztrál a korlátozás  a járványügyi helyzet és a bizonytalanság miatt, ez minden emberre kihat – magyarázta a Borsnak Makai Gábor pszichológus.

– Azonban az állapot akkor válik problémássá, ha az illető nem tudja kezelni ezt, és szabadjára engedi a frusztrációból eredő agressziót. Az olyan típusú emberben, akinek amúgy is akadnak gondjai az impulzuskontrollal, és nehezebben kezeli a felgyülemlett frusztrációt, ez a helyzet – és ez esetben akár a maszkhordás – felerősítheti a lappangó agressziót, amely akár addig is fokozódhat, hogy a személy ön- és közveszélyes lesz – szögezte le.

Ez akár egészen a gyilkosságig is fokozódhat: – Ha olyan illetőről beszélünk, akinek súlyosan patológiás személyisége van, akkor még ennek a kockázata is fennáll – ismerte el a szakember.

Kevés lehet még az 50 ezres bírság is?

Úgy látszik azonban, hogy az ellenállókat semmi nem tartja vissza a maszkellenességtől, még az 50 ezer forintos bírság sem rettenti el őket, a szeptemberi rendelet óta ugyanis már több száz alkalommal kellett intézkedni hasonló ügyekben:

– 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Hozzátette: a rendelet szeptember 21-i hatálybalépése óta a tömegközlekedési eszközökön 566, míg a kereskedelmi üzletekben, közintézményekben 976 emberrel szemben volt szükség rendőrségi intézkedésre. 

További cikkek

Világűr

Veszélyben vagyunk? Januárban még nyolc aszteroida közelíti meg a Földet

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Bár Jakab még soha nem nyert választást, a fáradtság jeleit látja Orbánon

borsonline.hu

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Nem vált dizájnt a következő Apple iPad

vg.hu

Síbalesetben elhunyt a César-díjas francia színész

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

magyarnemzet.hu

Több külföldi vevőnek is próbálták eladni a Városházát

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda

origo.hu

Fontos hír érkezett a horvátországi autópályákról, ez érintheti a magyar pénztárcákat