Aktuális

Eper, bodza, borsó – tányéron a tavasz

Bors

Létrehozva: 2020.05.17.

Egyre gazdagabb a frissnövény-felhozatal – egyszerre élvezhetjük a spárga, az eper, a bodza és a zöldborsó ízeit. Használjuk őket bátran! Ráadásul már a természetbe is ki lehet menni, gyűjtsük magunk bodzát a legeldugottabb helyekről.

Krémes zöldborsóleves baconnel és bazsalikommal

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók: (6 adag): 1 kg zöldborsó 15 dkg újkrumpli 1 fej friss hagyma 2,5 dkg vaj 1 tk só 1 kk szárított bazsalikom 1 ek friss bazsalikom 2 dl tejszín 1,8 l húsleves A tálaláshoz: 10 dkg bacon

Elkészítés: A vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd beleszórjuk a borsót, és egyben beletesszük az újkrumpliszemeket is. Megsózzuk, beleszórjuk a szárított bazsalikomot, és felöntjük a húslevessel, majd lefedve puhára főzzük. Kivesszük a krumplikat és a borsó felét, simára turmixoljuk a tejszínnel és a friss bazsalikommal, majd a masszával besűrítjük a levest. Tálaláskor kínáljunk hozzá pirított bacont is.

Spárga csőben sütve ropogós csirkecombbal

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (6 adag): 1 kg fehér spárga 5 dkg vaj 1 dl fehérbor só A besamelhez: 2 tojás sárgája 3 dkg vaj ½ gerezd reszelt fokhagyma 10 dkg füstölt sajt 4 dl tej 2 ek liszt só, bors, szerecsendió

Elkészítés: A spárgát megtisztítjuk és egy tűzálló tálba fektetjük. A vajat megolvasztjuk, megsózzuk, és a spárgára öntjük. Belekerül még 1 deci száraz fehérbor, majd lefedve, előmelegített 160 fokos sütőbe tesszük, és 15 perc alatt puhára pároljuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és aranybarnára pirítjuk benne a lisztet. Beleöntjük a hideg tejet, és csomómentesen elkeverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és fokhagymával ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, és a puhára párolt spárgára öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben további 20 percig sütjük, míg szépen megpirul a teteje.

Zöldborsós tortilla

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 nagy adag): 20 dkg krumpli 15 dkg friss zöldborsó 2 nagy fej hagyma 5 dkg edami sajt 8 tojás 2 ek vaj frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: A krumplit félig megfőzzük, meghámozzuk, majd előbb hasábokra, végül fél centi vastag cikkekre vágjuk. A hagymát felszeleteljük, a sajtot lereszeljük. A vajat felolvasztjuk egy közepesen mély serpenyőben, és megfuttatjuk benne a borsót. Félidőben mellédobjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Beleszórjuk a krumplit, sózzuk-borsozzuk, és óvatosan kevergetve-rázogatva puhára pároljuk. Közben verjük fel a tojásokat, és szórjuk bele a sajtot. Öntsük a megpárolt krumplira, és lazán keverjük át, hogy egyenletesen bejusson a zöldségek közé. Ezt követően ne nyúljunk hozzá, hogy egyben maradjon a tojáslepény. Süssük addig, míg az alja pirosasra sül. Akkor vegyünk egy tányért, ami nagyobb, mint a serpenyő, és egy gyors mozdulattal fordítsuk ki rá a tortillát. Sületlen oldalával lefelé csúsztassuk vissza a serpenyőbe, és süssük át a másik oldalát is. Csúsztassuk ki egy tányérra, vágjuk négyfelé, és frissen, salátával tálaljuk.

Epres-csokoládés pohárkrém

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 2 dl hideg habtejszín, 20 dkg étcsokoládé, 30 dkg eper, 1 ek porcukor, 10 dkg kakaós keksz az aljára A díszítéshez: kb. 10 dkg eper vagy csokidíszek ízlés szerint

Elkészítés: A krémhez a tejszín harmadát kis lábasban felmelegítjük, beletördeljük a csokoládét, és forráspontig keverjük. A maradék hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt csokoládés masszához forgatjuk. Az eperpüréhez az epret felkockázzuk, a felét a cukorral felfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a maradék epret, és egyet forralunk rajta. A pohár aljára darabokra tört kekszet szórunk, felváltva csokoládékrémet, majd eperpürét kanalazunk rá. A tetejét friss eperrel, csokival díszíthetjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.

A nagymama receptfüzetéből: palacsintatésztában sült bodzavirág 

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (10 darab): 10 db bodzatányér 10 ek liszt (10 dkg) 2 db tojás 3,5 dl tej 1,5 dl tejszín ½ citrom reszelt héja 1 csipet só 1 tk bodzacukor (5 g) 1 ek bodzaszirup (10 g) olaj a sütéshez porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A bodzavirágot öblítsük, majd alaposan csepegtessük le. Az egész tojásokat keverjük simára a tejjel, a tejszínnel, a cukorral, a sziruppal, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal és annyi liszttel, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk. Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd hevítsük fel. Ezután egyesével mártsuk bele a tésztába a bodzavirágokat, majd óvatosan helyezzük bele a forró olajba (a közepénél kicsit nyomjuk le, hogy jól szétnyíljanak az olajban a virágok). Mindkét oldalát süssük szép pirosra. Szedjük ki az olajból, majd tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27574_resized.jpg?avcount=1714401311
origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714401311
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171892_auto_resized.jpg
vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168547_auto_resized.jpg
vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27569_resized.jpg?avcount=1714401311
origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171418_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Jennifer Aniston és Sandra Bullock egymást támogatja a bajban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714401311
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714401311
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/9ttmkX3jnt-4TqSeJf7C5aBd8Ec4wbhmYcsQtlu1kz4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjNTJiMzY0YjMyNTQ3ODY5YzUwYzRkZWE1YzIwNDkx.webp
Gyilkosság

25 évet kapott a Deák téri gyilkos - megszólalt a kettős késelés egyik áldozatának édesapja