Eper, bodza, borsó – tányéron a tavasz

Eper, bodza, borsó – tányéron a tavasz

étel
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 17. 13:00
Egyre gazdagabb a frissnövény-felhozatal – egyszerre élvezhetjük a spárga, az eper, a bodza és a zöldborsó ízeit. Használjuk őket bátran! Ráadásul már a természetbe is ki lehet menni, gyűjtsük magunk bodzát a legeldugottabb helyekről.
Bors

Krémes zöldborsóleves baconnel és bazsalikommal

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók: (6 adag): 1 kg zöldborsó 15 dkg újkrumpli 1 fej friss hagyma 2,5 dkg vaj 1 tk só 1 kk szárított bazsalikom 1 ek friss bazsalikom 2 dl tejszín 1,8 l húsleves A tálaláshoz: 10 dkg bacon

Elkészítés: A vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd beleszórjuk a borsót, és egyben beletesszük az újkrumpliszemeket is. Megsózzuk, beleszórjuk a szárított bazsalikomot, és felöntjük a húslevessel, majd lefedve puhára főzzük. Kivesszük a krumplikat és a borsó felét, simára turmixoljuk a tejszínnel és a friss bazsalikommal, majd a masszával besűrítjük a levest. Tálaláskor kínáljunk hozzá pirított bacont is.

Spárga csőben sütve ropogós csirkecombbal

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: * * *

Hozzávalók (6 adag): 1 kg fehér spárga 5 dkg vaj 1 dl fehérbor só A besamelhez: 2 tojás sárgája 3 dkg vaj ½ gerezd reszelt fokhagyma 10 dkg füstölt sajt 4 dl tej 2 ek liszt só, bors, szerecsendió

Elkészítés: A spárgát megtisztítjuk és egy tűzálló tálba fektetjük. A vajat megolvasztjuk, megsózzuk, és a spárgára öntjük. Belekerül még 1 deci száraz fehérbor, majd lefedve, előmelegített 160 fokos sütőbe tesszük, és 15 perc alatt puhára pároljuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és aranybarnára pirítjuk benne a lisztet. Beleöntjük a hideg tejet, és csomómentesen elkeverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és fokhagymával ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, és a puhára párolt spárgára öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben további 20 percig sütjük, míg szépen megpirul a teteje.

Zöldborsós tortilla

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 nagy adag): 20 dkg krumpli 15 dkg friss zöldborsó 2 nagy fej hagyma 5 dkg edami sajt 8 tojás 2 ek vaj frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: A krumplit félig megfőzzük, meghámozzuk, majd előbb hasábokra, végül fél centi vastag cikkekre vágjuk. A hagymát felszeleteljük, a sajtot lereszeljük. A vajat felolvasztjuk egy közepesen mély serpenyőben, és megfuttatjuk benne a borsót. Félidőben mellédobjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Beleszórjuk a krumplit, sózzuk-borsozzuk, és óvatosan kevergetve-rázogatva puhára pároljuk. Közben verjük fel a tojásokat, és szórjuk bele a sajtot. Öntsük a megpárolt krumplira, és lazán keverjük át, hogy egyenletesen bejusson a zöldségek közé. Ezt követően ne nyúljunk hozzá, hogy egyben maradjon a tojáslepény. Süssük addig, míg az alja pirosasra sül. Akkor vegyünk egy tányért, ami nagyobb, mint a serpenyő, és egy gyors mozdulattal fordítsuk ki rá a tortillát. Sületlen oldalával lefelé csúsztassuk vissza a serpenyőbe, és süssük át a másik oldalát is. Csúsztassuk ki egy tányérra, vágjuk négyfelé, és frissen, salátával tálaljuk.

Epres-csokoládés pohárkrém

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 2 dl hideg habtejszín, 20 dkg étcsokoládé, 30 dkg eper, 1 ek porcukor, 10 dkg kakaós keksz az aljára A díszítéshez: kb. 10 dkg eper vagy csokidíszek ízlés szerint

Elkészítés: A krémhez a tejszín harmadát kis lábasban felmelegítjük, beletördeljük a csokoládét, és forráspontig keverjük. A maradék hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt csokoládés masszához forgatjuk. Az eperpüréhez az epret felkockázzuk, a felét a cukorral felfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a maradék epret, és egyet forralunk rajta. A pohár aljára darabokra tört kekszet szórunk, felváltva csokoládékrémet, majd eperpürét kanalazunk rá. A tetejét friss eperrel, csokival díszíthetjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.

A nagymama receptfüzetéből: palacsintatésztában sült bodzavirág 

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (10 darab): 10 db bodzatányér 10 ek liszt (10 dkg) 2 db tojás 3,5 dl tej 1,5 dl tejszín ½ citrom reszelt héja 1 csipet só 1 tk bodzacukor (5 g) 1 ek bodzaszirup (10 g) olaj a sütéshez porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A bodzavirágot öblítsük, majd alaposan csepegtessük le. Az egész tojásokat keverjük simára a tejjel, a tejszínnel, a cukorral, a sziruppal, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal és annyi liszttel, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk. Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd hevítsük fel. Ezután egyesével mártsuk bele a tésztába a bodzavirágokat, majd óvatosan helyezzük bele a forró olajba (a közepénél kicsit nyomjuk le, hogy jól szétnyíljanak az olajban a virágok). Mindkét oldalát süssük szép pirosra. Szedjük ki az olajból, majd tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.