Aktuális

A cigánypecsenye a tarják ásza!

R. K.

Létrehozva: 2020.05.09.

A tarja az egyik legközkedveltebb a sertéshúsok közül a magyarok körében. Egy zseniális pác után süthetjük serpenyőben vagy sütőben, mindenképpen fantasztikus ételt kapunk. Ha pedig grillezünk, egyértelmű: egy jó tarjával biztosan nem nyúlunk mellé!

Forrás: Bánkúti Sándor

Talán nincs olyan háztartás idehaza, ahol néha napján ne képezné az ebéd részét egy kiválóan elkészített, szaftos sertéstarja. A tarjával ugyanis nehéz mellélőni: az egyik legkönnyebben és legváltozatosabban elkészíthető része a sertésnek, amely a nyaki részen található. Bővelkedik zsírban, így nem fog kiszáradni. Készíthetjük szeletekben, de egyben sütve is. A szeletelt sertéstarja ára 1500 forint körül mozog, a mangalica tarja ennél jóval drágább, 3500-4000 forintot kérnek el átlagosan kilójáért.

Schobert Norbi: Diétázók is ehetik

A fitneszguru imádja a cigánypecsenyét, amit szentségtörés nem tarjából készíteni. Amondó: a diétázók és fogyókúrázók is nyugodtan fogyasszák.

– A szalonnát kezdetben lepirítom, hogy kiengedje a zsírját, majd ezen sütöm meg a tarjaszeleteket. Sóval, borssal és jó magyar pirospaprikával szoktam fűszerezni és bepácolni a husit. Persze, mehet hozzá más fűszer is, ahány ház, annyi szokás. Ha megvan, rárakom a taréj szalonnát, és tejfölös uborkasalátával tálalom. Ha valaki szeretne hozzá mást is, annak azt ajánlom, hogy vegyen Update rizsszemtésztát, amit főzzön ki, szűrje le, és pirítsa át a szalonna megmaradt zsírjában. Fantasztikus lesz, és mégis egészséges – mondja a Borsnak Norbi.

Marton Adrienn: Mangalicából az igazi!

A gasztro-műsorvezető a fűszeres tarjára esküszik, de szinte minden esetben mangalica sertésből készíti el.

– A tarja szerintem akkor jó, ha csontos, és vannak rajta hájas részek, ettől lesz elképesztően szaftos. A húst vágjuk szeletekre, de tilos klopfolni! Ezt követően pácoljuk be: mehet bele só, bors, fokhagyma, kakukkfű, mustár, ami a savasságáért felel, és egy kevés sör. Lehetőleg minél több órát hagyjuk a hűtőben pácolódni, hogy átjárják a húst az ízek. Serpenyőben süssük elő, mangalicazsíron. Ilyenkor még mellé helyezek egy fej fokhagymát is. Miután kaptak egy kis kérget, tegyük a sütőbe egy órára, 160 fokra. Utána már nincs más hátra, mint, hogy tálaljunk. Szerintem tojásos nokedlivel az igazi – osztja meg a receptjét Marton Adrienn.

Szendrei Bence: Egészben is készíthetjük

A séf általában egyben konfitálja a sertéstarját, aminek a titka az, hogy órákon át, lassan sütve készítsük el a sütőben az ételünket.

– A tarja egy olyan izom, ami kicsit nehezen puhul, de ettől függetlenül lehet gyorsan sütni. Konfitálva készítem általában, és egyben teszem a sütőbe. Kezdetben csak sóval, borssal és fokhagymával fűszerezem. A lényeg, hogy ellepje a zsír, ami lehet sertés, kacsa, és liba is. Fedjük le, és a sütőben alacsony lángon, körülbelül 120 fokon, órákon keresztül, türelmesen készítsük el. Ha elkészült, ne vegyük ki egyből, hagyjuk kicsit kihűlni. Ezután szeleteljük fel csak, és serpenyőben mindkét oldalát kábé fél percig süssük, miközben friss fűszernövényeket teszünk hozzá, ami lehet rozmaring, kakukkfű, csorba, kinek mi a szimpatikus. Krumpli és zöldségek is jól passzolnak hozzá.

Barna cukor is mehet a grillre

Szendrei Bence szerint, ha grillezünk, akkor a tarját gyakorlatilag ízlés szerint bármivel bepácolhatjuk, és fűszerezhetjük. Nála egy BBQ-s pác a favorit, aminek a tartozéka só, bors, barna cukor, fokhagyma, gyömbér, chili, fűszerpaprika és olaj. Ebben pácolja egy éjszakán át a húsokat, majd mehetnek a grillre.

– Fontos, hogy a grill forró legyen. A másfél-két centis tarjaszeleteket nem szabad sokáig sütni, elég mindkét oldalának két-két perc a grillen. Így a hússzeletek kapnak egy ropogós kérget, de belül mégis omlósak és szaftosak maradnak – tanácsolja a séf.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180764_auto_resized.jpg
origo.hu

Újabb fogadást tartott Pressman, mutatjuk kiket hívott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27728_resized.jpg?avcount=1714770912
origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186132_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mintha ikrek lennének: Nótár Mary megmutatta ritkán látott tesóját – fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185958_auto_resized.jpg
ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186384_auto_resized.png
hirtv.hu

HírTV exkluzív - íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27729_resized.jpg?avcount=1714770912
origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182157_auto_resized.jpg
travelo.hu

Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186400_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714770912
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt