Aktuális

Minden egyes nap az életét félti a nő, akiről egy bizarr elmélet hívői azt terjesztik: miatta van a világban koronavírus-járvány

Bors

Létrehozva: 2020.04.28.

Egészen szürreális összeesküvés-elmélet született - ám sajnos így is vannak jó páran, akik minden egyes szavát igaznak hiszik, és az asszony kivégzését követelik.

Egyik pillanatról a másikra vált rémálommá annak a nőnek az élete, akit egy bizarr összeesküvés-elmélet kulcsfigurájaként a koronavírus-világjárvány nulladik betegeként neveztek meg (tegyük hozzá gyorsan: minden bizonyítékot nélkülözve.)

Az amerikai asszony azóta nem csak a saját, de a családja, szerettei életét is félti. Ráadásul az eleinte csak a neten terjedő teóriát azóta már a kínai állami média is átvette - ám ők már úgy állítják be, mintha az egy komoly tényfeltáró újságíró munkája lenne.

A bizarr elmélettel az amerikai youtuber George Webb állt elő. Szerinte az USA hadseregének tartalékosa, Maatje Benassi volt az, aki a valamelyik katonai laborban kifejlesztett koronavírust eljuttatta Kínába, még az októberi, Vuhanban tartott 7. Katonai Világjátékok alkalmával - azaz gyakorlatilag személyesen neki köszönhető a jelenleg is tomboló világjárvány. Mindebből annyi igaz, hogy Maatje Benassi valóban a hadsereg alkalmazásában áll, és kerékpárosként valóban részt vett a vuhani játékokon - ez azonban épp elég volt ahhoz, hogy a minden alapot nélkülöző összeesküvés-elméletek megszállottjainak célkeresztjébe kerüljön.

Webb elméletének komolytalanságát az is jelzi, hogy még a népszerű DJ-t, Benny Benassit is belekeveri, mondván: nem csak hogy köze van a vírus elterjesztéséhez, de pont ezért nem is véletlen, hogy ő lett az első regisztrált koronavírus-fertőzött Hollandiában. Az olasz DJ (akit valamiért Webb hollandnak gondol) a CNN kérdésére elmondta: nem hogy első koronavírus-fertőzött nem volt egy országban sem, de egyáltalán nem fertőződött meg. Emellett soha nem is találkozott sem Maatje Benassival, sem a férjével, Mattel, és tudomása szerint nem is állnak semmilyen rokoni kapcsolatban.

Kínában tényként kezelték

A kínai The Global Times annak ellenére, hogy bizarrabbnál bizarrabb kijelentések vannak Webb koronavírus-elméletében, nem csak tényként vette át, de a teóriagyártót washingtoni oknyomozó újságírónak állította be. Még a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian is az elmélet mellé állt - így nem csoda, ha Maatje Benassi félti az életét.

"Azt akarom, hogy mindenki hagyja abba a zaklatásomat. Túl messzire mentek és le kell állniuk. Nem tudhatod, mikor lesz valaki, aki a szüleit vagy a gyerekét vesztette el a koronavírus miatt, és azt gondolja, hogy mindezt én tettem" - magyarázta a CNN-nek.

Férje, Matt annyit tett hozzá:

Pár évvel ezelőtt rákkal diagnosztizáltak. Azt a helyzetet sokkalta könnyebb volt kezelni, mint ezt a mostanit."

A pár arról is beszélt a CNN-nek: hiába fordultak a YouTube-kommentek és fenyegetések miatt a rendőrséghez, hiába írnak olyanokat a hozzászólók, hogy "akinek köze volt a vírus elterjesztéséhez, azt ki kéne végezni" - amíg nincsenek konkrétan ellenük irányuló fenyegetések, addig a hatóságok tehetetlenek. A közösségi oldalakkal sem jutottak semmire: hiába vetették le az eredeti videót, az újra és újra felbukkan a YouTube-on.

A CNN egyébként kérdőre vonta az elméletgyártó Webb-et is, hogy milyen bizonyítékra alapozza a vádaskodását. A férfi csak annyit mondott: van egy forrása, akit nem akar felfedni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek