Aktuális

Bejelentették: így zajlik idén az érettségi a vírushelyzet miatt - nem mindenki teszi le most

Bors

2020. április 16. csütörtök 13:15

Forrás: Youtube

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely a következőket jelentette be:

Szombattól újra egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozást - döntött a kormány. A korlátozás fenntartását továbbra is minden héten felülbírálják. Az önkormányzatok a hétvégére ismét saját maguk szabályozhatják a közterülethasználati korlátozásokat - a húsvéthoz hasonlóan.

* * *

Érettségi

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs április 9-ei sajtótájékoztatója előtt beszélt arról, milyen javaslatokat dolgoztak ki a kormány számára az idei érettségi megrendezését illetően a koronavírus-járvány miatt. A szakember akkor arról beszélt: javasolják, hogy a szóbeli és gyakorlati vizsgarészek (egyes speciális esetektől eltekintve) ne legyenek megrendezve, az írásbelit pedig kiscsoportokban rendezzék meg. Úgy számoltak, így 14 nap alatt lehet lebonyolítani a teljes idei érettségit.

Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette: az ajánlásokat figyelembe véve döntöttek az idei érettségirendről.

Idén kizárólag azok tehetnek idén érettségit, akik végzősök. Ez 83 ezer diákot érint. Azaz nem lesznek előrehozott érettségi vizsgák. (Az érettségire jelentkezők összlétszáma nagyjából 113 ezer volt az előrehozott vizsgázókkal együtt.)

Kizárólag írásbeli lesz - szóbeli csak olyan speciális esetekben lesz, ahol ez máshogy nem megoldható. Az érettségik május 4-én kezdődnek, a tervek szerint pedig két hétig tartanak.

A vizsgázók létszáma egy helyiségben maximum 10 fő lehet - az ajánlásoknak megfelelően -, valamint a távolság a diákok közt 1,5 méter kell, hogy legyen. 

Nem kötelező most érettségit tenni, erre ősszel is lesz lehetőség - ám ekkor természetesen az érettségiző csak jövőre tud továbbtanulni.

Az OKJ-s képzéseknél is elsősorban írásban lesznek a vizsgák.

* * *

Bejelentések az adózást és a SZÉP-kártyát érintő könnyítésekről:

A beszámolókészítési és -közzétételi, valamint az adóbevallási kötelezettségeket szeptember 30-ig halasztják el - közölte a miniszter.

A kormány másik döntése értelmében az online kasszát használó kereskedők 2021. január 1-jétől kötelesek biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy 2020. június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatásokra nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

Az évente adható rekreációs juttatások összege emelkedik 2020-ra: a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra - tájékoztatott, hozzátéve, hogy a SZÉP-kártya egyes alszámláira feltölthető keretösszegek is emelkednek.

Az áfával kapcsolatos könnyítések közé sorolta, hogy az úgynevezett rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésére és bérbeadására 27 százalékos helyett 5 százalékos áfakulcs lesz alkalmazandó.

Az adóigazgatásban az adózó megbízható minősítését nem lehet megszüntetni, ha a veszélyhelyzet alatt sértette meg adófizetési kötelezettségét - mondta a miniszter.

A kormány arról is határozott, hogy a munkáltatók májustól egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalóik után.

* * *

További cikkek

Luxus

Tovább habzsol a Gyurcsány-fióka: Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Ez is érdekelhet

life.hu

"Rettentően csalódott vagyok" -így reagált Csuti Kulcsár Edina új kapcsolatára

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

life.hu

Melltartó nélkül mutatta meg formás idomait Emily Ratajkowski - Fotó (18+)

hirtv.hu

Üzent a lányával vonat elé ugró apa

szon.hu

Megrázó képek - szörnyű dolog történt ma délelőtt a Széna téren

origo.hu

Még egyedibb dizájnt hozhat az Android 13

mindmegette.hu

Egyszerű, de nagyszerű! Így lesz igazán krémes a paradicsomos tészta húsmentesen

origo.hu

Még idén elkészül Magyarország új buszgyára

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

life.hu

Tények és tévhitek a D-vitaminnal kapcsolatban

nemzetisport.hu

FTC: bejelentették a nigériai csatár szerződtetését – hivatalos

origo.hu

Elrettentő díjemelés jön egy hazai autós szolgáltatásban