Nem is hinné, mennyi mindenre jó a narancs héja! Ne dobja ki!

Nem is hinné, mennyi mindenre jó a narancs héja! Ne dobja ki!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 08. 16:00
Bors

Kedvelt déligyümölcsünk, a narancs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal. A héja azonban szinte mindig a szemetesbe kerül, pedig célszerű azt is felhasználni.

Tea: a héjból ké­szült forró italt a világ szá­mos részén a gyomor- és bélrendszeri betegségek – gyomorhurut, -fekély – gyógyítására használják. Megakadályozza a puffadást, a gyomor­égést, a teltségérzetet és a túlzott gázképződést. Azoknak is érdemes fogyasztani, akik gyomorsav-túltengésben vagy étvágytalanságban szenvednek. A benne lévő antioxidáns hatású flavonoidok támogatják immunrendszerünket, élénkítenek, jó közérzetet biztosítanak. Megfázás, gyomorrontás, székrekedés esetén is javasolt egy-egy csészével elfogyasztani.

Tipp: Étkezés után igyunk egy csészével belőle.

Elkészítése: a megtisztított, kisebb darabokra tépett és néhány nap alatt – jól szellőző helyen – megszárított bio narancshéjat forrázzuk le vízzel, lefedve hagyjuk állni 10 percig. Ízesíthetjük mézzel, citromlével, fahéjjal.

Szépségápolás: sok értékes tápanyag és illóolaj is található a narancshéjban, amely felhasználható. Az alaposan megmosott és megszárított héjat kávédarálóban vagy robotgépben daráljuk meg. 2–2 evőkanál joghurtból és narancshéjporból, 1 evőkanál mézből hidratáló és bőr­frissítő pakolást készíthetünk. Kenjük fel és masszírozzuk be az arcunkba és a nyakunkba. Tizenöt perc elteltével langyos vízzel öblítsük le. Kellemes, citrusos aromáját légfrissítőként is felhasználhatjuk. A fűtőtestre helyezett narancshéj illata felvidít, és segíti a koncentrálást is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.