Aktuális

Egymást segítik a bajban a magyarok

Bors

Létrehozva: 2020.03.27.

Már számtalanszor kiderült, hogy hazánkban rengeteg jó ember él, akik önzetlenül segítenek. A koronavírus elleni harcban részt vesznek az egyszerű emberek és a legnagyobb cégek is, akik egytől egyig hősök.

87 évesen is varr Reza néni

Az úrkúti Reza néni 87 éves, de ég a keze alatt a munka.

– Szabadidejében még mindig sokat kézimunkázik, és most újra leült a varrógép mellé – meséli büszkén Reza néni lánya, Obermayerné Teri.– Barbarát, az egyik unokáját keresték az úrkúti boltban, ahol dolgozik, hogy tud-e valakit, aki maszkokat varrna. Barbara azonnal rávágta, hogy a mama biztosan segít – emlékezik vissza Teri.

Reza néni nagyon boldog a feladattól, hiszen lételeme az, hogy segíthessen másokon.

– Mióta megkapta a feladatot, meg sem áll a keze. Mondtam is neki, hogy nem kell mindet egyszerre megcsinálni, de nagy benne a tettvágy. Azt mondta tegnap is: „Ahogy elkészültem, már vettem is a kezembe a kötőtűt. Hát én nem tudok csak úgy ülni!” – meséli nevetve Reza néni lánya.

Reza néni pár napja kezdte a munkát és napi 30-40 maszkot gyárt le.

Kerítésére akasztja az ingyen maszkot

Több tucatnyi, gondosan csomagolt szájmaszkot akasztott a saját házának kerítésére egy ötven év körüli férfi Csepelen. Az ingyen elvihető csomagoknak nagy sikere volt, egy nap alatt az összeset elvitték.

– A tulajdonos más alkalmakkor is foglalkozik jótékonysággal. Egy csomagot kinyitottam és megnéztem, nem orvosi szájmaszkok, hanem saját gyártású, mosható eszközök lehetnek. Könnyen felvehető, szép kivitelezésű, a célnak tökéletesen megfelel – mondta a Borsnak Csarnai Attila, aki több képet is készített az akcióról.

Csepelen egy másik hölgy is belevetette magát a munkába és mosható, két rétegű pamutvászon maszkokat készített. A maszkokat kettesével csomagolja be és kiteszi a piac bejáratához, hogy senkinek ne okozzon veszélyt a bevásárlás.

Akciós kenyeret kínálnak a pékségben

Dervishaj-Bige Szilvia és két társa pékséget vezet. Az ő fejükből pattant ki, hogy ebben a nehéz helyzetben valahogy segítsék a vásárlóikat, így fogták és leakciózták a fehér kenyeret.

– Egyelőre a hónap végéig tart az akciónk, de nagy valószínűséggel meg fogjuk hosszabbítani, mert óriási a sikere – mesélte a Borsnak Szilvia. – Az akciót a vásárlók igényéhez alakítottuk. Mivel a fehér kenyeret szeretik a legtöbben, az a legkelendőbb, annak az árát vittük le. Mivel sok az egyedül élő nyugdíjas a környéken, a fél kilós fehér kenyérre szól az akció, így az most csak 150 forint – magyarázza Szilvia.

Rendőrök mesélnek a munka után

A rendőrök igazi hősök, hiszen számos fontos feladatuk van a járvány idején. De ha ez nem lenne elég, még a szabadidejüket is arra áldozzák, hogy segíteni tudjanak. A rendőrök önkéntesen, szolgálat után mesét olvasnak a gyerekeknek.

–Mikor otthon maradtak a gyerekek, azon kezdtünk gondolkodni, hogyan tudnánk valami plusszal segíteni a családoknak – magyarázta a Borsnak Hegyesi Melinda a BRFK szóvivője. – Így jött az ötlet, hogy a rendőrség hivatalos Facebook oldalán minden nap rendőrök olvasnak mesét a gyerekeknek, ezzel is megkönnyítve a szülők helyzetét. Nagyon pozitív a fogadtatás, rengetegen írnak nekünk, sőt képeket küldenek, ahogy a kicsik a meséket hallgatják – meséli a szóvivő.

Mivel a kicsik nagyon szeretik ezeket a videókat, a rendőrség a veszélyhelyzet után is szeretné folytatni ezt a kezdeményezést.

– A gyerekeknek nagy élmény, hiszen rendőr bácsik és rendőr nénik mesélnek nekik, rendőrkutyával, sőt gyakran rendőrautóból – teszi hozzá Hegyesi Melinda a BRFK szóvivője. A mesét minden nap fél egykor hallgathatják meg a gyerekek, de akár az összes rész is visszanézhető.

A magyar 3D nyomtató is felveszi a harcot

A koronavírus elleni védekezésbe egyre többen veszik ki a részüket. Világszerte 3D csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak, nyomtassanak a kórházaknak. A magyar 3D nyomtató is felvette a kesztyűt, hogy a lehető leghamarabb a hazai orvosok és önkormányzatok segítségére legyenek a legyártott eszközök.

A CraftUnique Kft. 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és tenyér használata nélkül használható ajtónyitó segédeszközöket adományoz több kórháznak, önkormányzatnak, alapítványnak segítve a harcot az új típusú koronavírussal szemben.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek