Szódától és tejtől lesz selymes a palacsintatészta

Szódától és tejtől lesz selymes a palacsintatészta

Fördős Zé
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 29. 12:00
A minap tartották a palacsinta világnapját. Legyen szó bármilyen töltelékről – lekvárosról, túrósról, kakaósról vagy éppen hortobágyiról –, a lényeg valójában a palacsinta tésztájának az állagában rejlik.
Bors

Nem is Gundelé a Gundel-palacsinta

A legendás vendéglősnek, Gundel Károlynak valójában semmi köze a róla elnevezett palacsintához. A híres desszert Márai-palacsinta néven kezdte a pályafutását.

Márai Sándor író kedvese, Matzner Ilona ugyanis egy színdarab előtti banketten kedveskedett a vendégeknek ezzel a diós-rumos-csokis édességgel, ami a szóbeszéd szerint rettentően ízlett Gundelnek is, így felvette az étterme étlapjára, így országszerte híressé vált.

Fördős Zé: Igazi rum kell, nem aroma

Gundel

A Street Kitchen házigazdája rajong a Gundel-palacsintáért, de egy kis csavarral feldobja, hogy brutális legyen.

– A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk egy kis rumba. A darált diót kicsit lepirítjuk egy lábasban. Ha elkezdett illatozni, beleöntjük a tejet, a cukrot és a mazsolát. Ha kicsit összerottyant a krém, belereszeljük a citrom héját. A csokiszószhoz a vizet a cukorral felforraljuk. Beletesszük a keményítővel elkevert ka­kaóport, majd csomómentesre keverjük.

Ha besűrűsödött, jön a hideg vaj és a rum. A tésztához keverőtálban a hozzávalókat egy habverővel összekeverjük, amihez hozzáteszünk egy megtisztított, reszelt almát is. Enyhén kiolajozunk egy palacsintasütőt és merőkanalanként kisütjük a palacsintákat. Ha elkészült, a palacsintákat megkenjük a diós krémmel, negyedbe hajtjuk, leöntjük csokiszósszal, meglocsoljuk egy kevés rummal, meggyújtjuk (ez a flambírozás) és dióval megszórva tálaljuk. Figyelem: ha gyerekek is esznek belőle, akkor a rumot mindenképpen hagyjuk ki! 

Mangalicalapockát bele

Hortobágyi

A gasztro-műsorvezető, Marton Adrienn szerint mangalicalapockából a legfinomabb a hortobágyi palacsinta, de persze bármilyen húsból elkészíthető. A lényeg, hogy figyeljünk a tészta vastagságára, mert ha túl vékonyra sütjük, könnyen kifolyhat belőle a töltelék.

– A pörkölthöz a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és zsiradékon megdinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről, és rászórjuk a pirospaprikát. Visszatesszük a lábast és hozzáadjuk a szintén apróra vágott paprikát és paradicsomot, elkeverjük. Beletesszük a húst, fűszerezzük köménnyel, borssal, sóval és felöntjük 3 deci vízzel.

Ha teljesen megpuhult a hús, kiszedjük a szaftból és csak annyit merünk rá, hogy ne legyen száraz. Le is darálhatjuk, de anélkül is, kicsit összetörve is kiváló. A lábasba a szafthoz öntjük a maradék vizet, a tejfölt kikeverjük a liszttel és pár kanál pörköltszafttal, majd az egészet összekeverjük. A palacsintához a hozzávalókat (20 deka liszt, 2 tojás, 10 deka olvasztott vaj, 3 deci szódavíz, 2 deci tej, egy csipet só) kézi habverővel alaposan, csomómentesre, lágyra, tejszínsűrűségűre összekeverjük, majd forró serpenyőben kevés zsiradékon kisütjük.

Fontos, hogy ne legyen csomós a tésztánk, mert különben leéghet, és kellemetlenek lehetnek benne a lisztcsomók. Kicsit vastagabbra készítsük a palacsintáinkat, hogy a beletöltött húsos ragu ne folyjon ki. Ezt követően a két végét behajtjuk és feltekerjük őket. Egy hőálló edény aljára kanalazunk egy keveset a mártásból, majd belepakoljuk a palacsintákat és végül ráöntjük az összes tejfölös paprikás szaftot. 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt összemelegítjük. Friss petrezselyemmel és tejföllel megcsurgatva tálaljuk – mondja a háziasszony.

Laktató és  fehérjedús

Diétás

Az ország fitneszguruja amondó: a klasszikus, fehér lisztes palacsintatésztát minden diétázó és fogyni vágyó messziről kerülje el, inkább használjanak proteinlisztet.

– A hagyományos palacsintatészta rettentően megnöveli a vércukor- és az inzulinszintet, halálos bűn a diétázóknak. Sokkal inkább ajánlom az Update protein palacsintalisztet, ami tele van növényi fehérjével és rostokkal. Rettentően laktató. Én csak tojást teszek bele a lágysága kedvéért, de ha teszünk bele szódát is, akkor még jobb az állaga, selymes palacsintatésztát kapunk. Kikeverhetjük kézzel vagy robotgéppel is, a lényeg, hogy ne legyen csomós.

Az én kedvencem a túrós: a barackot rumba áztatom, a túróba pedig cukor helyett édesítőt teszek, majd ha összetekertem, Update vaníliás pudinggal öntöm le – mondja Norbi.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.