Aktuális

Szódától és tejtől lesz selymes a palacsintatészta

Bors

2020. február 29. szombat 12:00

A minap tartották a palacsinta világnapját. Legyen szó bármilyen töltelékről – lekvárosról, túrósról, kakaósról vagy éppen hortobágyiról –, a lényeg valójában a palacsinta tésztájának az állagában rejlik.

Forrás: shutterstock

Nem is Gundelé a Gundel-palacsinta

A legendás vendéglősnek, Gundel Károlynak valójában semmi köze a róla elnevezett palacsintához. A híres desszert Márai-palacsinta néven kezdte a pályafutását.

Márai Sándor író kedvese, Matzner Ilona ugyanis egy színdarab előtti banketten kedveskedett a vendégeknek ezzel a diós-rumos-csokis édességgel, ami a szóbeszéd szerint rettentően ízlett Gundelnek is, így felvette az étterme étlapjára, így országszerte híressé vált.

Fördős Zé: Igazi rum kell, nem aroma

Gundel

A Street Kitchen házigazdája rajong a Gundel-palacsintáért, de egy kis csavarral feldobja, hogy brutális legyen.

– A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk egy kis rumba. A darált diót kicsit lepirítjuk egy lábasban. Ha elkezdett illatozni, beleöntjük a tejet, a cukrot és a mazsolát. Ha kicsit összerottyant a krém, belereszeljük a citrom héját. A csokiszószhoz a vizet a cukorral felforraljuk. Beletesszük a keményítővel elkevert ka­kaóport, majd csomómentesre keverjük.

Ha besűrűsödött, jön a hideg vaj és a rum. A tésztához keverőtálban a hozzávalókat egy habverővel összekeverjük, amihez hozzáteszünk egy megtisztított, reszelt almát is. Enyhén kiolajozunk egy palacsintasütőt és merőkanalanként kisütjük a palacsintákat. Ha elkészült, a palacsintákat megkenjük a diós krémmel, negyedbe hajtjuk, leöntjük csokiszósszal, meglocsoljuk egy kevés rummal, meggyújtjuk (ez a flambírozás) és dióval megszórva tálaljuk. Figyelem: ha gyerekek is esznek belőle, akkor a rumot mindenképpen hagyjuk ki! 

Mangalicalapockát bele

Hortobágyi

A gasztro-műsorvezető, Marton Adrienn szerint mangalicalapockából a legfinomabb a hortobágyi palacsinta, de persze bármilyen húsból elkészíthető. A lényeg, hogy figyeljünk a tészta vastagságára, mert ha túl vékonyra sütjük, könnyen kifolyhat belőle a töltelék.

– A pörkölthöz a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és zsiradékon megdinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről, és rászórjuk a pirospaprikát. Visszatesszük a lábast és hozzáadjuk a szintén apróra vágott paprikát és paradicsomot, elkeverjük. Beletesszük a húst, fűszerezzük köménnyel, borssal, sóval és felöntjük 3 deci vízzel.

Ha teljesen megpuhult a hús, kiszedjük a szaftból és csak annyit merünk rá, hogy ne legyen száraz. Le is darálhatjuk, de anélkül is, kicsit összetörve is kiváló. A lábasba a szafthoz öntjük a maradék vizet, a tejfölt kikeverjük a liszttel és pár kanál pörköltszafttal, majd az egészet összekeverjük. A palacsintához a hozzávalókat (20 deka liszt, 2 tojás, 10 deka olvasztott vaj, 3 deci szódavíz, 2 deci tej, egy csipet só) kézi habverővel alaposan, csomómentesre, lágyra, tejszínsűrűségűre összekeverjük, majd forró serpenyőben kevés zsiradékon kisütjük.

Fontos, hogy ne legyen csomós a tésztánk, mert különben leéghet, és kellemetlenek lehetnek benne a lisztcsomók. Kicsit vastagabbra készítsük a palacsintáinkat, hogy a beletöltött húsos ragu ne folyjon ki. Ezt követően a két végét behajtjuk és feltekerjük őket. Egy hőálló edény aljára kanalazunk egy keveset a mártásból, majd belepakoljuk a palacsintákat és végül ráöntjük az összes tejfölös paprikás szaftot. 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt összemelegítjük. Friss petrezselyemmel és tejföllel megcsurgatva tálaljuk – mondja a háziasszony.

Laktató és  fehérjedús

Diétás

Az ország fitneszguruja amondó: a klasszikus, fehér lisztes palacsintatésztát minden diétázó és fogyni vágyó messziről kerülje el, inkább használjanak proteinlisztet.

– A hagyományos palacsintatészta rettentően megnöveli a vércukor- és az inzulinszintet, halálos bűn a diétázóknak. Sokkal inkább ajánlom az Update protein palacsintalisztet, ami tele van növényi fehérjével és rostokkal. Rettentően laktató. Én csak tojást teszek bele a lágysága kedvéért, de ha teszünk bele szódát is, akkor még jobb az állaga, selymes palacsintatésztát kapunk. Kikeverhetjük kézzel vagy robotgéppel is, a lényeg, hogy ne legyen csomós.

Az én kedvencem a túrós: a barackot rumba áztatom, a túróba pedig cukor helyett édesítőt teszek, majd ha összetekertem, Update vaníliás pudinggal öntöm le – mondja Norbi.

További cikkek

Botrány

A hitközség elnöke Márki-Zayról: Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél

Ez is érdekelhet

888.hu

Kunhalmi Ágnes k*rva erős képe

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

life.hu

Együtt adott interjút G.w.M és Kulcsár Edina: biztosan tudják, hogy együtt szeretnének megöregedni

vg.hu

Egyre rosszabb a járványhelyzet Romániában

vaol.hu

Szabadult a szombathelyi börtönből, majd az első dolga volt, hogy csúnyán átverje cellatársát

origo.hu

Különös tevehibrideket ábrázolnak az iraki templom falain

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: Szalah nem hibázott a végén, de a cserekapus volt a főhős

origo.hu

Hamarosan új utakon juthatunk el a Művészetek Völgyébe

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 27.: a Rák angyalként segít mindenkin, a Vízöntő megmutatja érzéseit

ripost.hu

Kikutatták, melyik alkoholos ital a leghatékonyabb a koronavírus megelőzésben

life.hu

Kamerák előtt fakadt ki Csuti: "Elképesztő mód hiányzott Edina bejelentéséből az empátia, a tisztelet"

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete