Aktuális

Olcsóbb a lakásfelújítás kölcsönkért szerszámokkal

H. R.

2020. február 21. péntek 12:00

A víz-, gáz-, villanyszerelést jobb, ha szakember csinálja, de a kisebb munkákat magunk is elvégezhetjük.

Forrás: Shutterstock

Az ember természetes igénye, hogy lakókörnyezetét olykor kicsit felfrissítse. Legyen szó az évenkénti tisztasági festésről vagy akár nagyobb munkálatokról. Manapság vi­szont egyáltalán nem egyszerű ez a feladat. Alig lehet szakembert kapni, és ha véletlenül sikerül is egy megbízható embert találni, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni még az apróbb munkák esetén is. Egyre többen inkább maguk kezdenek bele. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

A tervezéssel spórolhat

Sokan azért nem kezdenek bele a festésbe, mert félnek, hogy feljön a korábbi réteg. Hát ez sajnos addig nem fog kiderülni, míg neki nem állunk. Azonban, ha megtörténik a baj, nem kell kétségbeesni. Egy spaklival a repedések környékén meg kell piszkálni a régi festéket, és ami feljön, lepereg, azt le is kell szedni. Lehet kapni festés előtti alapozókat. Érdemes ezeket használni, mert megfogja a korábbi rétegeket, és így biztos tapadást nyújt az újnak. Ha nyílászáró cse­réjét is tervezi, akkor viszont jobb, ha vár a festéssel.

– A festés, főleg ha szakemberrel csináltatjuk, nem olcsó mulatság. A nyílászárók cseréje után biztosan ki kell javítani egy-két hibát az új ablakok környékén, ezért akik a közeljövőben tervezik az ablakok cseréjét, jobb, ha azt még festés előtt megcsináltatják. – világított rá egy pluszköltségekkel járó feladatra Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője.

Béreljen, amit csak tud

Egy felújításkor sok olyan eszközt kell szanálni, ami utána lehet, hogy örökre a tárolóba kerül. A felesleges pénzköltés helyett próbáljon meg inkább ismerősöktől kölcsön kérni, vagy kérdezzen körbe, nézze meg az interneten, mit lehet bérelni a környéken. A nagyobb gépek, mint például a vésőgépek esetében biztosan olcsóbb bérelni egy készüléket pár napra, mint megvenni azt egy munkára.

Ne halogassa!

A régi építésű házakra, laká­sokra akkor is ráfér egy kis renoválás, ha mindvégig karbantartották. A mai elektronikai eszközök már teljesen másképp működnek, és többet is használunk belőlük, mint régen. Könnyen túl lehet terhelni velük a rendszert.

– A régi típusú lakások, panelek elektromos hálózata már nem felel meg a jelenlegi előírásoknak. Tűz- és balesetveszélyesek, ha valaki egy nagyobb volumenű felújításban gondolkodik, a vezetékek cseréjét is érdemes fontolóra venni – tanácsolja Balla. Az elektromos hálózat cseréjébe csak kevesen mernek belevágni. Ha nincs megbízható segítségünk jobb, ha szakemberre bízzuk. Ez igaz a víz- és gázszerelés esetében is. Sőt a gázvezetékekhez csak szakember nyúlhat. Kérjen több helyről is árajánlatot, hasonlítsa össze azokat. Egy közelítő árbecslést a villanyszerelés esetében ma­gunk is végezhetünk: a lakás alapterületét, négyzetméterét, ha megszorozzuk 10 ezer forinttal, akkor körülbelül ezért az árért csinálja meg egy cég, alapanyagárral együtt. Ez egy 50 négyzetméteres lakás esetében félmillió forint.

További cikkek

Világűr

Veszélyben vagyunk? Januárban még nyolc aszteroida közelíti meg a Földet

Ez is érdekelhet

life.hu

Ezt az élelmiszert semmiképpen ne fogyaszd a koronavírus-járvány ideje alatt

ripost.hu

Jégesővel és havazással érkezik a hidegfront az országba, ekkor készül lecsapni

she.life.hu

A Kulcsár Edina-ügy margójára: Mikor „illik” szakítás után újra szerelembe esni?

mandiner.hu

Bár Jakab még soha nem nyert választást, a fáradtság jeleit látja Orbánon

kemma.hu

Rendőrségi fotón ismerték fel magukat a tatabányai tinik, azonnal feladták magukat

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: már 12 fertőzött van, a németek a visszalépést fontolgatják!

vg.hu

Milliókat nyerhetnek a kisvállalkozások a ma nyíló pályázaton

life.hu

Vannak tünetek, amelyek hónapokig megmaradhatnak az omikron-fertőzés után: ezek azok

magyarnemzet.hu

Több külföldi vevőnek is próbálták eladni a Városházát

metropol.hu

Gyász! Meghalt a gyönyörű, kék szemű színésznő

origo.hu

Megunta a sorban állást Pesterzsébeten, és megmutatta, szerinte mire való a városi terepjáró - videó