Aktuális

Eddig hetven hazai koronavírusos laborvizsgálatot végeztek el

Bors

2020. február 28. péntek 21:00

A világ vezető híre a koronavírus elleni harc, Magyarországon is egyre több ember mintáit vizsgálják laborban, de fertőzöttet továbbra sem találtak a hatóságok.

Ketten hazamehettek azok közül a magyarok közül, akiket a Dél-pesti Centrumkórházban tartottak karantén alatt a koronavírus-fertőzés gyanúja miatt. A házaspár korábban azon a holland óceánjárón utazott, amelyen a betegséget diagnosztizálták.

Negatív lett a kamionos tesztje

A hazai karanténban tizennyolcan vannak. Köztük egy középkorú magyar kamionos, aki az­után került oda, hogy a múlt héten az észak-olaszországi fuvarból hazaérve rosszul érezte magát.

Hála istennek az első tesztje szerdán negatív lett, most csinálják a másodikat. Bízunk abban, hogy minél hamarabb hazatérhet – mondta a Borsnak a férfi egyik családtagja. Próbáltuk elérni a karanténba zárt férfit is, de a megkereséseinkre nem reagált.

Mindeközben harminc–negyven magyar utas tartózkodik koronavírus gyanúja miatt egy Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón, amelyen hat­ezer ember utazik – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Szijjártó Péter közölte: a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll. A hajótól korábban Jamaica és a Kajmán-szigetek is megtagadta a kikötési engedélyt a koronavírus-fertőzéstől tartva. Ketten az influenzára jellemző tüneteket mutatnak, de még nem biztos, hogy koronavírusosak, elővigyázatosságból mindenkit megvizsgálnak.

A Bors elérte az egyik hajón tartózkodó magyart, aki azt mondta: a járművön teljes nyugalom van, orvossal ez idáig nem találkoztak. Az esetleges problémákról csak a magyar hírekből értesültek.

Karantén követi a velencei karnevált

Magyarországon továbbra sincs koronavírus-fertőzés, de egyre több gyanús esetről hallani. Pénteken arról írtunk, hogy az M5-ös autópályán Bicskénél egy kamionoshoz szálltak ki fehér szkafanderes mentősök, csütörtök délután pedig több koronavírusra jellemző tünetet produkáló középkorú nőt vittek el a gyömrői háziorvosi rendelőből, miután a körzeti orvos értesítette a mentőket.

A nő a vírus olaszországi terjedése miatt félbeszakadt velencei karneválon vett részt, ahonnan vasárnap ért haza. Csütörtökön lázasan kereste fel háziorvosát, aki a tüntetek és az olaszországi tartózkodás miatt azonnal értesítette a mentőket. A szakemberek teljes védőfelszerelésben szállították a hölgyet a Szent László kórházba. Az esetről a helyi Signal Tv számolt be először.

– A jelzett esetben fertőzés gyanúja miatt hívták a mentőket, ezért a kórházba szállítás során a személyzet a protokollnak meg­felelően használta az egyéni védőfelszereléseket – nyilatkozta a Borsnak Győrfi Pál. Információnk szerint a beteg láztalan.

A Komárom-Esztergom me­gyei tisztifőorvos döntése értelmében jelenleg egy család tagjait, 4 főt Komárom-Esztergom megyéből tartanak szakszerű megfigyelés alatt a balassagyarmati kórházban.

Egyelőre egyikük sem mutat típusos tüneteket, de ketten rosszullét és a nemrég történt olaszországi tartózkodásuk miatt a teljes családot megfigyelés alatt tartják. Jelenleg a vizsgálati – vér, orr és szájnyálkahártya – eredményekre várnak az orvosok – tudatta közleményében Medvácz Lajos, a város polgármestere. 

Nem indokolt az élelmiszer halmozása

A kormány megérti az emberek félelmét a koronavírus-fertőzéstől és az ebből adódó élelmiszer-felhalmozást, de ez a szakértők szerint sem indokolt – ezt már az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára nyilatkozta. Schanda Tamás közölte: nincs ok pánikra, nincs ok a felesleges vásárlásra.

Jelenleg öt országban tizenkét, karanténban lévő magyar állampolgár tartózkodik, közülük egy ember vírustesztje volt pozitív. Öten vannak Spanyolországban, hárman Japánban, ketten Kínában, egy-egy érintett pedig Olaszországban és Németországban tartózkodik. Az országos tisztifőorvos pénteki közlése szerint az elmúlt időszakban több mint 70 laborvizsgálatot végeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában.

Önmagukban a betegség tünetei vagy a beteg utazási előzményei nem elegendők a koronavírus-fertőzöttség gyanújához, mindkettő szükséges ahhoz, hogy egy esetet gyanúsnak minősítsenek – mondta Müller Cecília az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Ha valakinél a tünetek fennállnak és a beteg korábban fertőzött területen járt, akkor fel kell hívnia a háziorvosát, aki nem hívja be a beteget a rendelőbe, hanem megfelelő védőeszközzel kimegy hozzá, és ott megerősíti vagy elveti a gyanút.

Előbbi esetében a beteg bekerül a legközelebbi fertőzőbeteg-osztályra, ahol biztosított az elkülönítése. Az ott levett minta alapján a laboratórium vagy megerősíti a fertőzöttséget, vagy elveti a gyanút. Ha a minta pozitív, a beteg bekerül a Dél-pesti Centrumkórházba, ahol adottak a gyógykezelés feltételei.

Kutya is elkaphatja?

A hongkongi mezőgazdasági és halászati minisztérium közleménye szerint egy koronavírussal kezelt beteg kutyánál kisszámú vírus jelenlétét igazolták.

Egyelőre kérdéses, hogy az eb valóban megfertőződött-e, vagy csak környezeti szennyeződésként került a szájára és az orrára a kórokozó. A két hétre karanténba zárt kutyát egyébként a szintén fertőzött gazdája vitte orvoshoz.

További cikkek

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Tűz

Menekítik az embereket Budapesten, nagy a baj

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Csütörtöki sportműsor: Puskás Akadémia–FTC az NB I-ben

borsonline.hu

A hitközség elnöke Márki-Zayról: Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél

origo.hu

Elszaladt egy raklap térkőért a tüzépre, az autójától mindenkinek elakadt a lélegzete

boon.hu

Baleset és útlezárás Ózd határában

origo.hu

A múltba ragadt a Microsoft összehajtható mobilja

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: mától lehet szavazni az álomcsapat tagjaira

vg.hu

Az omikron egyik alváltozata az eddigieknél is fertőzőbb lehet

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

ripost.hu

Ezért érdemes most összegyűjtened 10 tojásos dobozt

nemzetisport.hu

NB I: Örülnék, ha állandó bajnokesélyes lenne a Puskás Akadémia – Hornyák Zsolt

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve