Ghána és Elefántcsontpart adja a világ kakaótermésének a kétharmadát. Azonban most megelégelték, hogy fillérekért forgalmazzák a csoki alapanyagát, miközben ők nyomorognak. Elhatározták: a tonnánként 2500 dollár értékű kakaó árát 400 dollárral fogják megemelni. Mindez komoly növekedést hozhat világszerte a csokipiacon, és drágulhat egy tábla csoki ára. A Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, Intődy Gábor szerint még korai aggódni.
– Egyelőre nehéz megjósolni, hogy mi lesz, de a termelők részéről valós igény, hogy jobban éljenek. Ha drágulni fog, az a fogyasztókra is hatással lesz, de a körülbelüli 16 százalékos emelés a csokiárakon átlagban csak 8–10 százalékban fog jelentkezni. Persze, minél magasabb egy csoki kakaótartalma, annál nagyobb lehet a drágulás mértéke is – mondta a Borsnak.
Pataki Ádám cukrász amondó: attól azért nem kell félni, hogy például egy szelet, magas kakaótartalmú csokitorta ára az egekbe szökne.
– Úgy vélem, hogy aki eddig rendszeresen járt cukrászdába vagy éppen nagy csokirajongó, az nem fog ezzel foglalkozni, és ugyanúgy meg fogja venni a kedvenc édességét – véli Pataki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.