Aktuális

Új rekord: félmeztelenül futott a fagyban a magyar Jégember

Bors

Létrehozva: 2020.01.22.

Életét kockáztatta leg­újabb akciójával Szilágyi Zoltán. A sportoló félmeztelenül futotta le a Mátrafüred és Kékes-csúcs közötti, oda-vissza összesen 23,2 kilométeres távot, mínusz 10 fokban.

Forrás: Kulin Máté

A 42 éves férfi ezzel felállította a hivatalos megnevezése szerint folyamatosan fagypont alatti, félmeztelen hegyi futás, pihenés és frissítés nélküli hazai rekordját, amit a Magyar Rekord Egyesület is hitelesített.

Az extrém teljesítményt a futó alig több mint két óra alatt abszolválta a 671 méteres szint­emelkedés miatt ilyen körülmények között brutálisan nehéz távot.

Az orvosok csak hitetlenkednek

– A hőérzet –10 Celsius-fok volt, és ehhez még 12 kilométeres szél és nagy  szintemelkedés társult. A végén könnyeztem, mert rengeteg munkát fektettem a felkészülésbe. Persze voltak holtpontok közben, de szerencsére sikerült túllendülni rajtuk – magyarázta büszkén a Borsnak az újdonsült rekorder.

A korábban számos fegyveres testületnél és külszolgálatban is helytálló férfit a biztonság kedvéért egy esetkocsi és egy felvezető autó is kísérte, amiben a mentőtisztként dolgozó párja is ott ült. Még az orvosok sem értették, hogy Zoltán a kihűlés jeleit nem mutatta, pulzusa, vérnyomása és paraméterei hogyan lehetnek szinte egyformák a rajt előtt és a befutó után. Sőt a hidegterápiás futóedzéseknek köszönhetően több nappal a rekord után sem mutat semmiféle betegséget.

Mezítláb a hegyen

– Az erdőben mellettem szánkóztak és síeltek, a legtöbb autós pedig kedélyesen fényképezett, az egyikük még a kormányt is félrerántotta, mert nem hitt a szemének. De akadt olyan is, aki nehezen viselte, hogy nem tud haladni rendesen, ezért ránk dudált – mesélte a hatéves kora óta aktívan sportoló szigetszentmiklósi férfi, aki legutóbb a rendőrségen oktatott intézkedéstaktikát.

Eleinte focizott, a sorkatonaság idején kezdte a küzdősportot, húsz éve pedig már a futásnak él. A félmaratonok mellett további kihívásokat keres, így előfordul, hogy mezítláb fut a Hármashatár-hegyen. Félmaratonra indul a sarkkörön túl Zoltánt egyébként egy Jégem­ber néven ismert holland férfi, Wim Hof inspirálta, aki többek között rövidnadrágban mászta meg a Kilimandzsárót, és számos más őrült rekord is fűződik a nevéhez.

– A célom és küldetésem felhívni az emberek figyelmét ar­ra, hogy semmi sem lehetet­- len, bármit meg tudunk oldani, csak elhatározás kérdése – vall­ja a férfi.

A magyar jégember nem áll meg, a következő állomása egy, a sarkkörön túl még 400 kilométerre lévő félmaraton helyszíne, ahol szintén félmeztelen teljesítene. A magyar jégember a forróságtól sem riad vissza, a sivatagban is rekordot döntene a frissítés és pihenő nélküli fu­tásaival.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében