Aktuális

Oldja a stresszt a rendszeres evés - Tippek a belső feszültség csökkentésére

H. R.

2020. január 21. kedd 12:00

A stressz nem kímél senkit. Sok kicsi sokra megy alapon enyhítheti a belső feszültséget.

Télvíz idején nem elég, hogy alig látni a napot, már-már nyomasztóan hosszúak az esték. Hideg is van. Teljesen kimerültek a szervezet vitaminraktárai, és még nem említettük a napi rutinnal járó nehézségeket. Ébredés, reggeli készülődés, elindulás. Ami általában egyenlő a rohanással. A sor végtelen. Szinte nincs olyan pillanata a napnak, amikor ne érne minket valamilyen stressz.

Legtöbbször észre sem vesszük, hogy éppen stresszhelyzetben van a szervezetünk. Pedig, ha nem elégítjük ki testünk alapvető szükségleteit: ivás, evés, még ettől is megemelkedik a szervezet stresszhormonszintje. Miért is ne kezdenénk a stresszmentesítést a legegyszerűbb dolgokkal ahelyett, hogy pirulákat kapkodnánk ellene.

A túl sok már ártalmas

A stressz egyébként önmagában jó. Az ősi genetika hozta létre segíteni túlélni. Amikor az embert olyan ingerek érik, amik azonnali reakciót igényelnek, mert az éle­tünk is múlhat rajta: jönnek a stresszhormonok. A testben rejlő minden energiát és a legapróbb idegsejtünket is munkába állítják, hogy elhárítsa a kockázatot jelentő eseményt.

Például, a hol lehet a kulcsom, így el fogok késni! Gyakran előforduló problémát igyekeznek mihamarabb helyrehozni. De a túl sok már káros. A folyamatos stressz azt jelenti, hogy a szervezet egyfolytában erőlködik. Ennek hatására vannak, akiknek legyengül az immunrendszere, állandóan betegeskednek. Mások állandó szorongásban élnek és mentálisan készülnek ki. Ennek az útnak is ugyanúgy a háziorvosi rendelő lesz a végállomása.

Mossa ki magából a feszkót!

A megfelelő folyadékbevitel az egészség kulcsa. Ezt szajkózzák a hozzáértők. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a stressz egyik ellenszere is. Ugyanis, ha szomjasak vagyunk, az is stresszt okoz. Napközben, amikor feszültnek érezzük magunkat, úgy vesszük észre, hogy nem tudunk koncentrálni, szétcsúsztunk.

A legjobb, ha fogunk egy nagy pohár vizet, és nyugodtan megisszuk. Érezhetjük, ahogy a folyadék hatására a feszültség tovaszáll. A jövőben egy kis odafigyeléssel pedig el sem jutunk idáig, ha eleget iszunk.

Betegség az egészségmánia

Hihetetlennek tűnik, de a szakértők óva intenek az egészséges életmód hajszolásától.

Van egy újfajta betegség, amit egészségmániának nevezünk. Ez olyankor fordul elő, amikor már görcsösen igyekszünk odafigyelni arra mit, mennyit, mikor eszünk, vagy iszunk. Ez is komoly stresszben tudja tartani a szervezetet. Ráadásul szélsőséges, nagyon egysíkú étkezéshez is vezethet – figyelmeztet a diabetikus.

Ne üres gyomorral menjen haza!

Naponta csak egyszer, de akkor sokat, sose ugyanabban az órában evés is egészségtelen. Ez az úgynevezett menedzser- betegség.

Figyelmet kell szentelni az étkezéseknek. Tartsunk ebédszünetet, szánjunk időt az evésre. Napi ötször, de minimum háromszor együnk egy nap. A legjobb, ha reggelizünk, de nem a kocsiban, vagy útközben. És mielőtt hazaindulunk a munkahelyünkről, bekapunk valamit, hogy ne vacsorára együnk sokat a maró éhségtől – javasolja a szakértő.

Kell a gyümölcs

A vércukorszint is nagyon megterheli a szervezetet és ilyenkor az agy ugyanúgy nekiáll stresszhormonokat termelni. Ezt elkerülendő, ha úgy érezzük, ránk tör a farkasétvágy, inkább tegyük félre a munkát egy falat erejéig. Amikor visszatérünk, már sokkal könnyebben és gyorsabban megoldjuk a félbehagyott feladatot.

– Az antioxidánsok bevitele nagyon fontos. Ehhez rengeteg gyümölcsöt, zöldséget érdemes fogyasztani. Együnk színesen, változatosan, de rendszeresen és akkor olyan nagy baj nem lehet – összegezte Abonyi Orsolya.

- Nevessen többet! – nézzen vígjátékot, járjon társaságba

- Próbáljon ki valami újat! – próbáljon ki olyan játékokat, ami sajátos gondolkodási módot igényel

- Legyen hálás! – lefekvés után soroljon fel három dolgot, amiért hálás, hogy megtörtént magával. Akár naplóba is vezetheti

- Aludjon jól! – persze, könnyű ezt mondani, de korábbi cikkeinkben már jó pár tanácsot adtunk a pihentető alvás eléréséhez

- Éljen a jelenben! – ha mostanában úgy érzi, hogy összecsaptak a hullámok a feje felett és nincs kiút, álljon meg egy pillanatra. Gondolja végig és csak az éppen soron következő feladattal foglalkozzon

 - Sportoljon! – már az is sokat segít, ha sétál negyed órát egy fárasztó nap után

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157458_auto_resized.jpg
origo.hu

Egy apró topban fotózták Berki Mazsit, mindene kilátszik - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8908_resized.jpg?avcount=1664371209
origo.hu

Hamarosan fontos bejelentést tesz Orbán Viktor

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157277_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Szeméremsértés egy kispesti lépcsőházban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15156591_auto_resized.jpg
ripost.hu

Poloskariadó – Meglepő hírt közölt a magyar rovarkutató

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15158116_auto_resized.jpg
vg.hu

Leállítja az európai szállítást a Gazprom – kilőtt a gáz ára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8911_resized.jpg?avcount=1664371209
origo.hu

Döbbenet: egy válogatott futballista is nemi erőszak botrányba keveredett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8897_resized.jpg?avcount=1664371209
vg.hu

Mire érdemes odafigyelni a számlaválasztás során?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8901_resized.jpg?avcount=1664371209
origo.hu

Így látják a fenntarthatóságot a magyar kisvállalkozások

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157885_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Androidos a mobilod? Levonják a pénzedet, ha nem törlöd ezeket az alkalmazásokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15158645_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új hírek érkeztek a Gyürén vonat elé ugró 11 éves kislány állapotáról

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/hWKMQAeAPle6tZuB1RC8mwN_XvErsY12GHV08PudwcE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y0MzYyNDAyZTdiYjQyNTU5ZjNlMDM1NzBjOTk0MWI3.jpg
Baleset

Brutális tömegbaleset történt az M3-as autópályán, mentőhelikoptert riasztottak