Aktuális

Dunai hajóbaleset - Tovább hajózhat a segítségnyújtás elmulasztásával megvádolt kapitány

B. B.

Létrehozva: 2020.01.31.

Bár őrizetbe vették, hamar el is engedték a Viking Idun hajó kapitányát, T. F.-et. A férfinak annyi a dolga, hogy havi egyszer bejelentkezzen a magyar rendőrségre.

Teljes titokban, a sajtó kizárása mellett érkezett és távozott T. F., a Viking Idun hajó ukrán kapitánya, akit most 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsít az ügyészség.

Ismeretes: a májusi dunai hajókatasztrófában érintett Viking Sygin mellett a társaság társhajója is gyanúba keveredett, a vád szerint ugyanis T. F. nem állt meg segíteni a vízbe zuhant áldozatokon, hanem tovább ment, ezért az sincs kizárva, hogy akár át is haladt fuldoklókon.

A férfi az idézésre önként érkezett, úgy tudjuk, hogy végig együttműködő volt a magyar hatóságokkal, bár bűnösségét nem ismerte be. Előzetes tárgyalása rövid ideig tartott, a férfit pedig bűnügyi felügyelet alá helyezték, de nem kell házi őrizetben maradnia, ahogy elektronikus nyomkövetőt sem kell viselnie.

Havi egy alkalommal, minden hónap első hétfőjén jelentkeznie kell az ötödik kerületi kapitányságon. Ezt nem ellenezte sem ő, sem pedig az ügyvédje – tájékoztatta a Borsot Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője. Hozzátette: ezalatt a férfi szabadon végezheti a munkáját, azaz hajózhat is.

A balesetben elhunyt magyar kapitány ügyvédjét meglepte a határozat. 

Hogyan lehet az, hogy a kapitány bárhova, bármikor elmehet, akár még az országot is elhagyhatja? Mi történik akkor, ha Ukrajnába megy, ahonnan nincs kiadatás? – mondta a Borsnak dr. Gulyás Krisztián, az elhunyt magyar kapitány családját képviselő ügyvéd.

A cikkhez tartozó jegyzetet itt tudja elolvasni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek