Aktuális

Benkő László: Minden hónapra jut egy halál

Bors

Létrehozva: 2020.01.22.

Évtizedeken át tartó kulturális tevékenységéért kapott kitüntetést a 76 éves Benkő László. Az Omega billentyűse sosem érezte munkának a zenélést. De pályatársai elvesztése megviseli lelkileg.

Az Omega tagja a Kultúra Lovagja állami kitüntetésben részesült, amit olyan művészek kaphatnak, akik határon innen és túl is a magyar kultúráért dolgoznak. Benkő László, az Omega 76 éves billentyűse ma is rendszeresen átlépi a határt, de még nagyon emlékszik arra az időszakra, amikor Kossuth-díjas zenekarával külön engedéllyel hagyhatták csak el az országot, és furcsa szemmel néztek rájuk a külföldiek is: „Kik ezek a csodabogarak abból az apró szocialista országból?”

Az elismerést olyan kiváló emberek kapják, akik nemcsak az egyetemes és magyar kultúrát őrizték, ápolták évtizedeken keresztül, hanem rengeteget tettek a közösségünkért egy emberöltőn át.

– Mi mindig is határokon keresztül képviseltük az életünket és vele a zenénket, amikor Puskás Öcsin kívül még alig ismertek valakit nyugaton. Abban az időben nem is mertünk gondolni arra, hogy a mi zenénk egyszer érdemelhet majd ilyesfajta elismeréseket – mondta a Borsnak Benkő, akit arról is kifaggattunk díja kapcsán, mennyit dolgozik mostanában az eredeti magyar rockzene ápolásán és terjesztésén.

– Tavasztól karácsonyig folyamatosan koncertezünk, de télen sem pihenünk. Megvagyok, mindent megúsztam, így az egészségi állapotom is engedi már, hogy száz százalékosan dolgozzak – folytatta Benkő, utalva 2017 májusában felfedezett májdaganatára.

– Voltak rossz pillanatok egészségileg és lelkileg is, de most jól vagyok. Leginkább az visel meg, hogy már abban a korban vagyok, hogy míg korábban a korombeliek közül évente egy-két barátom ment el, most minden hónapra jut egy halál  – magyarázta a zenész, aki még mindig félévente jár kontrollra.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek