Aktuális

Angyal Zoltán összejár kedvenc kajakosaival

Szabó Sándor

Létrehozva: 2020.01.05.

Legendás szakosztályt épített Angyal Zoltán a Honvédnál, majd a kajak-kenu-válogatott szövetségi kapitányaként érmek garmadát szerezték a sportolói.

Forrás: Bors

Kiderült, hogy a szakember már utánpótlás-megfigyelőként sem fáradozik tovább.

– Örökre kiszálltam a hajóból – mondta a 67 éves Angyal, aki szeretne néhány nyugalmas évet magának. Felhagyott a hagyományőrző huszársággal is, noha túl a hatvanon igencsak nyalka volt kardostul a nyeregben.

A kardomat azért nem ha­gyom rozsdásodni – tette hozzá az exkapitány. Legkedvesebb ta­nítványaival egyébként máig évente asztalhoz ül. Még az emlékétől is összefut a nyál a szájában, ha a Honvéd-bisztró szakácsnőjének, Ani néninek a kacsacombjára, sült kacsamellére gondol.

Tavaly is megvolt az összejövetel, az 1988-as szöuli, illetve a 2000-es sydney-i olimpiákon négyesben győztes tanítványaival nosztalgiázott.

– Egészségesek, és már jobbára ők is nagypapák – folytatja, majd felidézi szöuli négyesének bravúrját. Hódosiról azt pletykálták, nyomtalanul eltűnt. Nos, ezt Angyal cáfolja, mert Sanyinak az Egyesült Államokban virágzik az autóablaküveg-gyártó vállalkozása.

Ami a kajakozást illeti, An­gyaltól Csipes Ferenc leste el a legtöbbet, hiszen a nyári szegedi vb-n aranyérmes női kvartett összecsiszolása az ő feladata volt.

– Hogy Feri műhelytitkai honnan származnak, nem tudom, de a végeredmény az erőfeszítését dicséri. Sziszifuszi munka az övé, a tréningek során a négy lányt sokféle sorrendben ültette össze, kísérletezett, és a végén meglelte a nyerő „szólítást”.

Szerinte kétféle edző van: az egyik azon töpreng, melyik lány melyik összetételű hajóban mire képes, a rossz tréner pedig csak nézelődik, mert az a felfogása: ahogy esik, úgy puffan.

Aztán a 2000-es, Sydneyben rendezett viharos kajakdöntőkről ejt szót. A finálék napján 42 kilométeres szél fújt, az egyméteres hullámok miatt folyamatosan halasztgatták a rajtot. Ennek áldozata Vereckei Ákos, aki az egyes hajóban a sorozatos késlekedés után csak negyedik lett.

Szerencsére a négyesek fináléján kiváló volt a pálya, így a Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Vereckei, Horváth Gábor egység nyert.

– Négyük közül Kammerer maga a természeti csoda: 42 évesen 2020 tavaszán újra harcba száll a válogatón azért, hogy a szegedi vb-n kiharcolt olimpiai rajtjoga valóban őt illesse meg – dicséri a sportolót.

Az ausztráliai viharban Angyal felpiszkálta valamennyi versenyzőjét, azt hangoztatva: minden finalista számára egyformán nehezek a körülmények, hát menjenek, tegyék a dolgukat. Azóta is teszik, a kvartettből Horváth a Honvéd szakosztály-igazgatójaként bizonyít, Storcz a vadvízi kajaksportban szakvezető.

Ami a 2020-as tokiói esélyeket illeti: a szegedi vb-n egyesben aranyat nyert Kopasz Bálint formájáról felsőfokban beszél, és a Csipes Ferenc megálmodta női négyes aranyérme se lepné meg.      

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek