LEVES
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (4 adag)
1 csontos csirkemell
10 dkg burgonya
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
10 dkg gomba
1,5 l csirkealaplé
1 tk só
2 szem fekete bors
10 dkg tejföl
1 ek kapor
Elkészítés: a csirkemellet feltesszük főni az alaplében a sóval és a borssal. Ha felforrt, leszedjük a habját, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, répát, petrezselymet, és puhára főzzük (15 perc). A főzés vége előtt 5 perccel hozzáadjuk a rókagombát is. Ha elkészült, kivesszük a csirkemellet, kicsontozzuk, és a kockára vágott húst visszatesszük a levesbe. A tányéron egy-egy evőkanál tejfölt, és egy kevés kaprot adunk hozzá.
FŐÉTEL
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók (4 adag)
15 dkg csirkemell filé
15 dkg cserkészkolbász
20 dkg fehérbab megfőzve (vagy konzerv)
10 dkg friss paradicsom
50 dkg paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk só
1 kk őrölt bors
1 kk bazsalikom
1 babérlevél
4 ek olaj
½ dl fehérbor
friss petrezselyemzöld a tálaláshoz
ízlés szerint reszelt parmezán
Elkészítés: az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet és a felkarikázott cserkészkolbászt, és addig pirítjuk, míg a csirkemell kifehéredik, a kolbászból pedig kisül a zsír. Aláöntjük a fehérbort, és 5 percig kevergetve forraljuk, míg az alkoholtartalma elpárolog.
Közben megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt friss paradicsomot és a főtt babot, majd belekeverjük a paradicsompürét, és lassú tűzön sűrűre főzzük a ragut. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel és parmezánnal. Főtt rizzsel tálaljuk.
DESZERT
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (12 adag)
18 dkg liszt
4 nagy tojás
22 dkg cukor
12 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg sütőtökpüré
2 tk vaníliakivonat
Elkészítés: két keverőtálban dolgozunk: az egyikben a fehér, a másikban az étcsokis masszát állítjuk össze – a hozzávalókat értelemszerűen megfelezzük. Először kis lábosban összeolvasztjuk a csokit és a vajat, amit a tűzről levéve langyosra hűtünk, majd átkanalazunk a keverőtálba. A cukor felével kis fokozaton habosra keverjük, majd egyenként hozzáelegyítjük a tojásokat is – masszánként 2 darabot, és egy-egy kanál vaníliakivonatot.
A végén a fehér csokis masszához keverjük a sütőtökpürét. Lassan adagolva hozzákeverjük a lisztet (9-9 deka). Először az étcsokis masszát öntjük a tepsibe, a fehér felülre kerül. Egy hústűvel átkeverjük, hogy márványozódjon a massza, majd 180 fokra előmelegített sütőben szúráspróbáig (kb. 25 perc) sütjük.
KÍMÉLŐ MEGOLDÁS
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (8 adag)
40 dkg csirkemellfilé
25 dkg darabolt konzervparadicsom
60 dkg főtt csicseriborsó
1 ek indiai vörös currypaszta
4 ek napraforgóolaj
1 nagy fej kockára vágott
vöröshagyma
1 gerezd zúzott
fokhagyma
1 tk reszelt gyömbér
20 dkg kókusztej
só
A tálaláshoz: friss korianderzöld, apróra vágva
Elkészítés: egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olajat, majd beleszórjuk a kockára vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, és átsütjük. Az utolsó percekben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd lehúzzuk a tűzről, nehogy megégjen.
Így keverjük hozzá a sót, a paradicsomot és az indiai vörös currypasztát. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett áthevítjük. Belekeverjük a csicseriborsót, és aláöntünk kb. 1 deci vizet, hogy a paszta szépen bevonja mindenhol a borsószemeket. Egy kicsit együtt bugyogtatjuk, végül hozzákeverjük a kókusztejet. Tálalásnál megszórhatjuk egy kis édes pirospaprikával vagy friss, aprított korianderrel.
Fogyasztható hozzá főtt rizs vagy indiai lepénykenyér.
DIÉTÁS TIPP
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (8 adag)
40 dkg sütőtökpüré
1 mk őrölt fahéj
½ mk őrölt szerecsendió
2 ek narancslé
1 narancs reszelt héja
2 ek méz
A tálaláshoz:
40 dkg görög joghurt
8 ek granola
Elkészítés: a sütőtökpürét ízesítsük fahéjjal, szerecsendióval. Keverjük hozzá a mézet, majd a narancs reszelt héját és 2 evőkanál levet. Adagoljuk poharakba: díszíthetjük tejszínhabbal, majd szórjuk meg 1-1 evőkanál granolával.
A nagymama receptfüzetéből
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (6 adag)
50 dkg kalács
5 tojás
10 dkg cukor
egy csipet só
300 ml tej
300 ml tejszín
1 tk őrölt fahéj
20 dkg sütőtökpüré
5 dkg vágott dió
Elkészítés: a kalácsot felszeleteljük és enyhén megpirítjuk, majd egy tűzálló tálba rendezzük. A tojást a cukorral és a sóval habosra verjük. A tejet és a tejszínt összeforraljuk az őrölt fahéjjal, majd félig kihűtjük. Akkor folyamatos keverés mellett a felvert tojáshoz öntjük, belekeverjük a sütőtökpürét, majd meglocsoljuk vele az előkészített kalácsszeleteket.
Várunk 15 percet, hogy a kalács beszívja a tojásos masszát. A diót a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, 160 fokon, kb. 35 percig sütjük (az a lényeg, hogy ne maradjon alatta folyadék). Frissen tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.