Emlékezetes: arról cikkeztünk augusztus elején, hogy egy-két hétre mintegy ötven százalékkal megdrágult a paradicsom, ám a helyzet aztán – ahogy megírtuk – normalizálódott. Most, a nyári szezon végén ismét felfelé indul a zöldségek ára, hiszen egyre kevesebb és egyre drágább a termesztésük – tudta meg a Bors Ledó Ferenctől, aki a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Persze minden viszonylagos: a fogyasztóknak drága a termény, de a termelők nem keresnek annyit vele, hogy tisztességesen megéljenek. A paprikát, paradicsomot vagy az almát kézzel kell betakarítani, és a munkásoknak fizetett órabér öt éven belül a duplájára emelkedett. A szakember szerint ezt a termelők megpróbálják beépíteni az árakba, ám ha nem megy, kénytelenek lehúzni a rolót.
– A kisméretű konzervuborka termesztése lassan megszűnik. A szabadföldi paprika termőterülete öt éven belül a felére esett vissza. Ráadásul munkaerőt nagyon nehéz találni, és romlott az általuk végzett munka minősége is – sorolta Ledó, aki szerint ha egy portéka kilója 100-150 forint, a néhány százalékos áremelkedés szinte észrevehetetlen, tíz-húsz százalék viszont már magyon is érzékelhető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.