Utolsókat rúgja az idén a friss magyar lecsó 

Utolsókat rúgja az idén a friss magyar lecsó 

paradicsom
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 07. 11:30
A következő hetekben egyen sok zöldséget és főzzön lecsót, hiszen, ahogy haladunk az őszbe, egyre drágábbak lesznek az alapanyagok.
H. N. Zs.

Emlékezetes: arról cikkeztünk au­gusztus elején, hogy egy-két hétre mintegy öt­ven százalékkal megdrágult a paradicsom, ám a helyzet aztán – ahogy megírtuk – normalizáló­dott. Most, a nyári szezon végén ismét felfelé indul a zöldségek ára, hiszen egyre kevesebb és egyre drágább a termesztésük – tudta meg a Bors Ledó Fe­renctől, aki a FruitVeb Ma­gyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Persze minden viszonylagos: a fogyasztóknak drága a termény, de a termelők nem keresnek annyit vele, hogy tisztességesen megéljenek. A paprikát, paradicsomot vagy az almát kézzel kell betakarítani, és a munkásoknak fizetett órabér öt éven belül a duplájára emelkedett. A szakember szerint ezt a termelők megpróbálják beépíteni az árakba, ám ha nem megy, kénytele­nek lehúzni a rolót.

– A kisméretű konzervuborka termesztése lassan megszűnik. A szabadföldi paprika termőterülete öt éven belül a felére esett vissza. Ráadásul munkaerőt na­gyon nehéz találni, és romlott az általuk végzett munka minősége is – sorolta Ledó, aki szerint ha egy portéka kilója 100-150 forint, a néhány százalékos áremelkedés szinte észrevehetetlen, tíz-húsz százalék vi­szont már magyon is érzékelhető.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.